Speculaas - ciasteczka Swietego Mikolaja :)

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Tadaaam zrobiłam.
Bez brązowego cukru i pokombinowałam z przyprawami bo kardamonu nie mam ale zapach wspaniały i smak też oczywiście. pierwszą porcje troche przepiekłam chyba bo takie raczej kamienne :mrgreen:
Nawet dziecię wyszukało jakies foremki do ciastoliny i jest kilka księzniczek odciśniętych jak te mikołaje na twoim zdjęciu
Ciekawe jak bedą smakowały po lezakowaniu w puszce.

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Upiekłam je dziś wykrawając je foremkami nie do speculas. Są BARDZO smaczne!
Dziękuję Bajaderko za pyszny przepis (tak dawno nie testowałam nic Twojego...)

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
A oto moje Speculaas nie powiem niełatwa to sztuka wyjąć ciasto z formy nieuszkodziwszy go pierwsze próby były nieudane , ciasto wydawało mi sie zbyt kruche i mało elastyczne więc dodałam łyżke miodu przez co stało się bardziej elastyczne ciasteczka w smaku bardzo dobre chociaz dla mnie ciut za słodkie następnym razem ogranicze ilość cukru. Fajny przepis dzięki
icon_biggrin.gif

Speculaas.jpg

Niestety nad techniką musze jeszcze popracowac
icon_wink.gif

Załączniki

• Speculaas.jpg
    Speculaas.jpg
    356 KB · Wyświetleń: 3

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Właśnie zabrałam się za speculaas i nie wiem jak czytałam przepis, ale doczytałam się 3 szklanek mleka
dump.gif
i było mi bardzo w to graj, bo nijak nie dało się utrzeć na gładką masę cukru brązowego z masłem (jak ucieracie tę masę?) i dopiero za chwilkę spostrzegłam, że miały być 3 szklanki mąki, a mleka tylko 3-5 łyżek, oooo ja ślepa
cry_1.gif
.
Powiedzcie mi co zrobić, żeby cukier rozpuścił się do ostatniego kryształku????
icon_frown.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Drugie podejście do tego ciasta i klapa totalna - cukier nie chciał się rozetrzeć na gładka masę
icon_frown.gif
, chciałam rozpuścić z masłem, zaczął się karmelizować. Czy to ma być cukier trzcinowy demerara? Jak ucieracie ten cukier?

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
U mnie podobnie jak były ciepłe były miekkie i smaczne potem bardzo stwardniały w wyniku czego znalazłam drugi przepis nieznacznie różniący sie podaje mam nadzieje ze Bajaderka nie bedzie miała nic przeciwko temu ,najwyżej go usunie :

Przepis na speculaas (za Konemman, Kuchnie Europy, z malymi modyfikacjami):
250g maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
po pol lyzeczki: cynamonu, gozdzikow, kardamonu, galki, imbiru, mielonej kawy i bialego pieprzu
100g masla
125g cukru brązowego
1 jajko
skorka starta z calej cytryny
50g mielonych migdalow

Make wymieszac z proszkiem, przyprawami. Maslo utrzec z cukrem dodać jajko, skorke z cytryny, na koncu migdaly. Do maslanej masy dodawac porcjami przyprawiona make, ciasto uformowac w kule i schowac na dzień lub noc do lodówki Nastepnie formowac, badz wykrawac pierniki, piec 30 minut w 150st (lub 45 minut w 125 stopniach). Ja dodałam dodatkowo łyżke miodu a odjełam troszke cukru.

Przepis znalazłam na tym blogu "makagigi i 55 piernikow" Przepis jest łatwy ciasto plastyczne łatwo wychodzi z foremek przyczym ciasteczka są kruchutkie i pyszne polecam.

ciasteczka1.jpg

Załączniki

• ciasteczka1.jpg
    ciasteczka1.jpg
    212 KB · Wyświetleń: 3

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
beata-74 @ 1 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1056017U mnie podobnie jak były ciepłe były miekkie i smaczne potem bardzo stwardniały w wyniku czego znalazłam drugi przepis nieznacznie różniący sie podaje mam nadzieje ze Bajaderka nie bedzie miała nic przeciwko temu ,najwyżej go usunie :

Przepis na speculaas (za Konemman, Kuchnie Europy, z malymi modyfikacjami):
250g maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
po pol lyzeczki: cynamonu, gozdzikow, kardamonu, galki, imbiru, mielonej kawy i bialego pieprzu
100g masla
125g cukru brązowego
1 jajko
skorka starta z calej cytryny
50g mielonych migdalow

Make wymieszac z proszkiem, przyprawami. Maslo utrzec z cukrem dodać jajko, skorke z cytryny, na koncu migdaly. Do maslanej masy dodawac porcjami przyprawiona make, ciasto uformowac w kule i schowac na dzień lub noc do lodówki Nastepnie formowac, badz wykrawac pierniki, piec 30 minut w 150st (lub 45 minut w 125 stopniach). Ja dodałam dodatkowo łyżke miodu a odjełam troszke cukru.

Przepis znalazłam na tym blogu "makagigi i 55 piernikow" Przepis jest łatwy ciasto plastyczne łatwo wychodzi z foremek przyczym ciasteczka są kruchutkie i pyszne polecam.
ja tez je robię i bardzo polecam , moja siostrzenica twierdzi ,że to najlepsze pierniczki jakie piekę
icon_mrgreen.gif

olcik

Member
Lut 4, 2009
65
0
0
Zamierzam je upiec, tylko czy będą one kruchutkie już następnego dnia. Tutaj widzę, że Dziewczyny piekły i im twardniały.
Chciałabym żeby były na Wiligię no i obawiam się, że nie skurszeją..
piekłam z przepisu M. Stewart i to było jakieś totalne nieporozumienie
icon_neutral.gif
Skorzystam więc chyba z przepisu innego.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy