Sinistra @ 8 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=747865Zawsze muszę dać sporo więcej kakao niż przewiduje przepis czy to do murzynka, czy do podobnych deserów, bo z przepisowej ilości wychodzi to to strasznie blade. A używam kakao dobrej jakości.
Zaparz przepisową ilość kakao niewielką ilością wrzątku i porównaj efekt.![]()
Joanna @ 8 Sep 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=748173Zaparz przepisową ilość kakao niewielką ilością wrzątku i porównaj efekt.
Hmmm, jakoś dawno moja rodzina nie jadła murzynka. Trzeba naprawić to niedopatrzenie............
![]()
![]()
![]()
alicjanka @ 7 May 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1126302wyciągam, bo robięA ja przeczytałam cały temat i chyba jako jedyna wpisująca się, czytam o tym cieście po raz pierwszy.
Już dość długo żyję, ale nigdy z tym ciastem i z taką nazwą się nie spotkałam.
Jedyne zbliżone to "Stefanka" - ale to inna bajka, chociaż w domowych warunkach też robiona na bazie herbatników.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.