Kruche miodowe placki przełożone delikatną masą z kaszy manny. Najlepsze po kilku dniach.
składniki
ciasto
3 szkl. mąki
1 łyżka miodu
1/3 kostki margaryny
1 szkl. cukru
3 jajka
4 łyżki śmietany
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
masa
1/2 l (2 szkl.) mleka
4 łyżki kaszy manny
1 1/2 szkl. cukru pudru
3 żółtka
1 olejek waniliowy
1 kostka masła (250g)
sposób przygotowania
Margarynę, cukier i miód rozpuścić w garnuszku. Po ostygnięciu dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części i piec na folii aluminiowej cienkie placki w temp. 125 st.
Zagotować mleko z kaszą manną. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, po łyżce kaszki i olejek. Powstałą masą przekładać upieczone placki, po czym polać polewą kakaową i posypać orzechami.

składniki
ciasto
3 szkl. mąki
1 łyżka miodu
1/3 kostki margaryny
1 szkl. cukru
3 jajka
4 łyżki śmietany
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
masa
1/2 l (2 szkl.) mleka
4 łyżki kaszy manny
1 1/2 szkl. cukru pudru
3 żółtka
1 olejek waniliowy
1 kostka masła (250g)
sposób przygotowania
Margarynę, cukier i miód rozpuścić w garnuszku. Po ostygnięciu dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części i piec na folii aluminiowej cienkie placki w temp. 125 st.
Zagotować mleko z kaszą manną. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, po łyżce kaszki i olejek. Powstałą masą przekładać upieczone placki, po czym polać polewą kakaową i posypać orzechami.