Stefanka mojej Mamusi

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Kruche miodowe placki przełożone delikatną masą z kaszy manny. Najlepsze po kilku dniach.

n5417.jpg

składniki
ciasto
3 szkl. mąki
1 łyżka miodu
1/3 kostki margaryny
1 szkl. cukru
3 jajka
4 łyżki śmietany
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

masa
1/2 l (2 szkl.) mleka
4 łyżki kaszy manny
1 1/2 szkl. cukru pudru
3 żółtka
1 olejek waniliowy
1 kostka masła (250g)

sposób przygotowania
Margarynę, cukier i miód rozpuścić w garnuszku. Po ostygnięciu dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części i piec na folii aluminiowej cienkie placki w temp. 125 st.
Zagotować mleko z kaszą manną. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, po łyżce kaszki i olejek. Powstałą masą przekładać upieczone placki, po czym polać polewą kakaową i posypać orzechami.

agula7

Member
Wrz 25, 2007
1,360
0
0
Robie podobne tylko nazywa się ORZECHOWIEC i jest z orzeszkami i wygląda tak samo smakowicie jak Twoje.
Uwielbiam placki z kremami
lecker.gif

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
U mnie nazywa się "Miodownik", fakt że tam miodu nie za dużo, ale taka nazwa funkcjonuje u nas od lat. Z czystym sumieniem mogę każdemu polecić to ciasto, jest pyszne, a najlepsze na drugi dzień, jak się przegryzie
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Pyszne jest nawet na trzeci-czwarty
icon_biggrin.gif

Wyciągnęłyście wątek i teraz mi sie przypomniało, że sie Święta zbliżają, bo u mnie się stefankę zwłaszcza na Boże Narodzenie piecze.
Zaraz zacznę przeglądać pierniczkowe przepisy
icon_mrgreen.gif

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
właśnie robie:)
zrobilam i się zastanawiam w czasie kiedy ciasto leżakuje
wałkowałam cienkie placki wiec wyszły nie najmniejsze - na średnia blaszke
masy zrobiłam tyle ile w przepisie i mama śladowe ilosci, wąski paseczek ledwo odcinający sie od ciasta, cos jak w ciepanym warstwa śmietany, a na zdjęciach widze centymetrowa warstwę wiec co jest grane?
Nie wałkujecie jednak cienkich placków czy masę robicie podwójna
gruebel_2.gif

mam nadzieje ze to wyjdzie jadalne, a nie okropnie słodka tektura, bo masa jest potwornie słodka mimo, ze dałam i tak mniej cukru
icon_neutral.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Moni, na zdjęciu nie ma centymetrowej warstwy, to chyba tak wyszło ale nie, wlasnie ma być jej mało, dlatego że słodka
icon_smile.gif

no a ciasto jak to ciasto, słodkie być musi
icon_wink.gif

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
Nie ma potrzeby tworzyć nowego wątku, więc podepnę sie tu z moim miodownikiem
icon_smile.gif

Składniki na ciasto: 60 dag mąki, 20 dag cukru, 1 łyżeczka sody, 15 dag margaryny, 3 czubate łyżki aromatycznego miodu, 3 jaja. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i wstawić do lodówki na około godzinę. Podzielić ciasto na cztery części i każdą osobno wałkować na pergaminie na bardzo cieniutkie placki. Piec je osbno w 180 stopniach do zrumienienia (ja zawsze dwa z nich przypiekam bardzo mocno i wtedy ciasto smakuje jeszcze lepiej).
Krem: 4 łyżki kaszy manny, pół litra mleka, 2 szklanki cukru pudru, kostka prawdziwego masła (żadne tam mixy ;)), esencja waniliowa wg uznania (ostatecznie może być aromat). Kaszę gotujemy na średniogęsto na mleku. Studzimy. Ucieramy w makutrze masło z cukrem i porcjami dodajemy zimną kaszę, wlewamy esencję i ucieramy aż masa będzie gładka. Placki przekładamy masą, smarujemy nią również wierzch. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Załączniki

• miodownik1.jpg
    miodownik1.jpg
    67.3 KB · Wyświetleń: 0
  • miodownik3.jpg
    miodownik3.jpg
    74 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy