- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Rozciąganie ciasta wymaga trochę wprawy ale ciasto jest pyszne i napewno warto nauczyć się je robić, ja robię je dość często bo to jedno z nielicznych wypieków które lubi mój TŻ.
Ciasto (z książki Encyklopedia smakosza "Wypieki"
:
150 g mąki pszennej
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki oleju
60 - 70 ml ciepłej wody
Farsz:
1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta) obranych i pokrojonych w ćwiartki, a następnie w jak najcieńsze plasterki
około 0,5 kostki masła roztopionego
cukier kryształ (około 3 łyżek)
bułka tarta (około 3 łyżek)
10 dag rodzynek
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać energicznie, aż do otrzymania bardzo miękkiego (ale nie lepiącego) ciasta (przez ok. 10 minut). Jeśli trzeba dodać mąki, robić to bardzo ostrożnie (po łyżeczce na raz), im bardziej miękkie ciasto, tym łatwiej będzie rozciągać. Posmarować wierzch odrobinką oleju, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut, w tym czasie przygotować nadzienie, strudel przygotować wg mojej instrukcji icon_mrgreen.gif
http://picasaweb.google.pl/Izolda80/Strudel
Piec przez 30 minut w temp. 220 st. C
Moje uwagi:
Ja nie daję do niego cynamonu ani orzechów czy rumu, moim zdaniem te dodatki nie pasują do strudla, ta wersja jest prosta ale pyszna, rodzynki dają niesamowity aromat i nic już więcej nie potrzeba
Zdjęcie już niedługo, właśnie siedzi w piekarniku
Ciasto (z książki Encyklopedia smakosza "Wypieki"
150 g mąki pszennej
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki oleju
60 - 70 ml ciepłej wody
Farsz:
1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta) obranych i pokrojonych w ćwiartki, a następnie w jak najcieńsze plasterki
około 0,5 kostki masła roztopionego
cukier kryształ (około 3 łyżek)
bułka tarta (około 3 łyżek)
10 dag rodzynek
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać energicznie, aż do otrzymania bardzo miękkiego (ale nie lepiącego) ciasta (przez ok. 10 minut). Jeśli trzeba dodać mąki, robić to bardzo ostrożnie (po łyżeczce na raz), im bardziej miękkie ciasto, tym łatwiej będzie rozciągać. Posmarować wierzch odrobinką oleju, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut, w tym czasie przygotować nadzienie, strudel przygotować wg mojej instrukcji icon_mrgreen.gif
http://picasaweb.google.pl/Izolda80/Strudel
Piec przez 30 minut w temp. 220 st. C
Moje uwagi:
Ja nie daję do niego cynamonu ani orzechów czy rumu, moim zdaniem te dodatki nie pasują do strudla, ta wersja jest prosta ale pyszna, rodzynki dają niesamowity aromat i nic już więcej nie potrzeba

Zdjęcie już niedługo, właśnie siedzi w piekarniku

Ostatnią edycję dokonał moderator: