Strudel z jabłkami

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Samanto ważne żeby były soczyste i najlepiej rozpadały się na mus podczas pieczenia, a ja dziś już widziałam szarą renetę w warzywniaku
fiesgrins.gif
.

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Samonto rob koniecznie, ja pomieszalam trzy gatunki jablek takich jakie mialam w domu, przyznam sie szczerze ze nie rozrozniam zadnej odmiany
icon_redface.gif
i wyszlo super, aaaaaaaaaaaaaaaa Izoldo jak moglam nie wspomniec o fantastycznym foto pokazie robienia tego ciasta,tak fajnie to wszystko pokazalas na zdjeciach i opisalas ze nawet pierwszy w zyciu strudel nie jest straszny, dobra robota!

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Że ja go zrobię to jest więcej niź pewne tylko nie jest pewne czy będę mogła pokazać
icon_mrgreen.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
martyna22a @ 24 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=894950Izoldo jak moglam nie wspomniec o fantastycznym foto pokazie robienia tego ciasta,tak fajnie to wszystko pokazalas na zdjeciach i opisalas ze nawet pierwszy w zyciu strudel nie jest straszny, dobra robota!
Brawa należą się również mojemu mężczyźnie, fotograf ze mnie żaden, to tylko dzięki niemu powstała fotorelacja
icon_smile.gif
.

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
dopiero teraz zobaczylam ze zdjecia ktore dodalam sa poprawnie ustwione, dziekuje Joanno za poprawke
anbetung.gif
nie wiem jak to zrobic zeby byly jedno pod drugim a nie obok

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
To proste - pod polem tekstowym masz na zielono podane rozwijające się menu Zarządzaj aktualnymi załącznikami.
Klikając na znajdujące się przy nich znaki plus umieszczasz zdjęcia w dowolnym miejscu pola tekstowego.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Z tygodniowym poślizgiem bo wirus złośliwy był, ale zrobiłam. Robiłam dokładnie wg przepisu i nie było żadnych problemów z rozciąganiem - to zasługa instruktażu Izoldy - tylko z wrażenia że tak dobrze mi idzie zapomniałam obciąć te brzegi. I nie zwijałam w podkówkę tylko zrobiłam taką roladę. Możliwe że niepotrzebnie, ale posmarowałam wierzch stopionym masłem. Zapach podczas pieczenia i potem był niesamowity, a studziłam na balkonie więc sąsiedzi też mieli wrażenia, przynajmniej węchowe
icon_mrgreen.gif

Tak się zastanawiam, kto mi wmówił że to jest takie trudne? Nawet nie próbowałam nigdy dotąd zrobić tego ciasta, teraz tez liczyłam się z tym ze będzie to jedna wielka porażka a tymczasem poszło szybko i sprawnie.
Tylko że tak jak chyba Joanna pisała, to faktycznie jak dla mnie bardziej lazania z jabłkami niż ciasto na deser. Czyli w dalszym ciągu wysoka pozycja szarlotki nadal nie zagrożona.
Ale jak juz raz zrobiłam, to teraz więcej niż pewne że zrobię z farszem z kapusty. Bardzo dziękuję Izoldo za przepis, instruktaż i za to, że mnie zachęciłąś do zrobienia tego ciasta.
strudel_paint.JPG
strudel_porcja_paint.JPG

Załączniki

• strudel_paint.JPG
    strudel_paint.JPG
    127.9 KB · Wyświetleń: 7
  • strudel_porcja_paint.JPG
    strudel_porcja_paint.JPG
    124 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Izolda @ 8 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=898673Samanto brawo, strudel pierwsza klasa
daumen.gif
, nie było mnie kilka dni i dopiero dziś nadrabiam zaległości
icon_smile.gif
.
To jest kolejny obalony mit: że sie nie uda. Pierwszy, to sernik metoda gazetową - długo go nie przyjmowałam do wiadomości aż dopiero niedawno Joanna i Buka sprowokowały mnie do przejścia od teorii do praktyki i od tej pory uważam że jest to najwygodniejszy sposób na sernik. Teraz strudel - dotychczas myslałąm że to wyciąganie jest bardzo trudne i wymaga nie lada wprawy. Nic podobnego, udało sie od razu i to jak!
Dziękuję za przepis - zamierzam go następnym razem zrobic z pikantnym farszem.
wink.gif

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
ponownie zrobilam, tym razem ze szpinakiem, pplecam, zjedlismy z mezem caly, rewelacja!

Załączniki

• P1020501.JPG
    P1020501.JPG
    78.7 KB · Wyświetleń: 2

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Aj, zrobiłam go z kapusta i pieczarkami (bo nie miałam prawdziwych grzybów)do czerwonego barszczu i bardzo Was zachęcam do wypróbowania. Niestety nie zrobiłam zdjęć bo się wstydziłam tak przy ludziach....

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Martyno wersja szpinakowa bardzo apetyczna, aczkolwiek u mnie nie przejdzie, bo tylko ja jem szpinak - chyba nie będzie mi się chciało robić całego wielkiego strudla dla mnie jednej
icon_wink.gif
, ale może podaj proporcje farszu na tą ilość ciasta, pewnie ktoś skorzysta, znacznie bardziej do mojej wyobraźni przemawia wersja z kapustą i grzybami
lecker.gif
(ile kapusty, ile grzybów samanto?).

Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Ja i maz nigdy nie jadalismy szpinaku, zawsze nam sie wydawalo ze to nie dla nas, pierwszy raz sprobowalismy w restauracji i smakowalo nam niesamowicie dlatego postanowilam zrobic ten strudel ze szpinakiem i wyszlo rewelacyjnie, farsz robilam na oko ale mysle ze tak mniej wiecej trzeba 250g szpinaku, dodalam tez rozne sery wlacznie z feta, cebule i przyprawy, polecam wszystkim bo pychota!

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Izolda @ 29 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=905540Martyno wersja szpinakowa bardzo apetyczna, aczkolwiek u mnie nie przejdzie, bo tylko ja jem szpinak - chyba nie będzie mi się chciało robić całego wielkiego strudla dla mnie jednej
icon_wink.gif
, ale może podaj proporcje farszu na tą ilość ciasta, pewnie ktoś skorzysta, znacznie bardziej do mojej wyobraźni przemawia wersja z kapustą i grzybami
lecker.gif
(ile kapusty, ile grzybów samanto?).
Nie wiem dokładnie ile, bo ja robiłam z tego co mi zostało od innych rzeczy. Kapusty w sumie było sporo bo ugotowałam chyba z 5 kg ale do strudla odłożyłam trochę z tego i grzybów dodałam tez na oko. To chyba nie ma aż takiego znaczenia żeby mierzyć czy ważyć, ale jesli będzie okazja to napiszę, bo napewno będę to jeszcze nieraz robić. Napewno robi sie to szybciej niż kulebiak a o to mi wlasnie chodziło. Sporo cebuli dałam bo miałam niezbyt dużo grzybów i dobrze zrobiłam. Zastanawiam sie czyby na wigilię nie zrobic kulebiaka i strudla zamiast 2 kulebiaków. Tzn jeden idzie na wigilie a drugi do reszty barszczu w Boże Narodzenie. Jeszcze sie nie zdarzyło żeby jakies resztki zostały
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy