JotHa @ 26 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666611Spokojnie moze. Jablka moga neico ciemniec, jak bede niepolaczone z ciastem, to chyba tylko tyle.Generalnie, to ciasto na naleśniki i placki POWINNO odstać w chłodnym miejscu co najmniej 1/2 h do 2 h. Wtedy mąka się dostatecznie "przegryzie", napecznieje, a samo ciasto nabiera smaku. No chemia w czystej postaci, kuchenne czary![]()
Mi to smakują placki z takiego odstanego ciasta nawet na 2 dzieńTo nic, ze ciemnieje, bo IMHO, smak nieporównywalny z świeżym ciastem.![]()
Agata @ 28 Nov 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=204386Swego czasu bardzo poszukiwałam przepisu na placuszki jakie kiedyś robiła mi moja prababcia ale wszystkie były na maślance [ciach]Robię racuchy w/g oryginalnego przepisu z kuchni polskiej , ale bywa że nie mam kwaśnego mleka - daję wtedy właśnie maślankę.
Moje proporcje na ciasto to 2 szklanki mąki , 2 jajka, buteleczka maślanki (4oo - 500 ml), płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
A nazwy szarki nie znałam![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.