- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Szarlotka jest moim ulubionym ciastem. Próbowałam już wiele przepisów, ale ten jest moim zdaniem najlepszy. Cienkie płaty bardzo kruchego ciasta, przełożone dużą ilością jabłek. Efekt wspaniały, a pracy naprawdę bardzo niewiele.
Ciasto:
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
125 g cukru pudru
250 g mąki
125 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
Jabłka:
1 kg jabłek (antonówki, papierówki, szara reneta lub inne kwaskowate)
125 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
blaszka kwadratowa o boku 26 cm
Ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagnieść do czasu, aż utworzy się gładka kula. Długi proces wyrabiania sprawi, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej.
Kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Jabłka:
obrać, pokroić w kostkę i zagotować z cukrem do czasu, aż część jabłek się rozpadnie. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i goździki. Wystudzić.
Z lodówki wyjąć ciasto, podzielić je na dwie części - jedna nieznacznie większa od drugiej. Rozwałkować na dwa kwadraty.
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub mąką.
Dno wyłożyć większym kwadratem tak, by nieco ciasta oblepiło boki blaszki.
Ponakłuwać widelcem, wyłożyć na to jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta, posklejać je dokładnie na brzegach z dolną warstwą ciasta. Ponakłuwać wierzch widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C.
Piec 50-60 minut.
Smacznego
_________
Liska

Ciasto:
cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej
125 g cukru pudru
250 g mąki
125 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
Jabłka:
1 kg jabłek (antonówki, papierówki, szara reneta lub inne kwaskowate)
125 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
blaszka kwadratowa o boku 26 cm
Ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagnieść do czasu, aż utworzy się gładka kula. Długi proces wyrabiania sprawi, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej.
Kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Jabłka:
obrać, pokroić w kostkę i zagotować z cukrem do czasu, aż część jabłek się rozpadnie. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i goździki. Wystudzić.
Z lodówki wyjąć ciasto, podzielić je na dwie części - jedna nieznacznie większa od drugiej. Rozwałkować na dwa kwadraty.
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub mąką.
Dno wyłożyć większym kwadratem tak, by nieco ciasta oblepiło boki blaszki.
Ponakłuwać widelcem, wyłożyć na to jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta, posklejać je dokładnie na brzegach z dolną warstwą ciasta. Ponakłuwać wierzch widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C.
Piec 50-60 minut.
Smacznego
_________
Liska
Ostatnią edycję dokonał moderator: