Szarlotka Henryk

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Kawałek taki pierwszy zbrzegu bo juz dziecko nademna stało żeby dać to sie spieszyłam więc autentycznośc fotki gwarantowana :lol: Duzo lepiej smakuje niż wygląda.

Zapomniałam dodac ze dodałam soku z poowy cytryny do kompotu bo jabłka teraz już troche po sezonie są i nie mają tego kwasku wystarczająco duzo.

hania

Member
Mar 11, 2005
24
0
0
To zdjęcie jest bardzo kuszące. Robiłam kiedyś takie ciasto, tylko używałam brzoskwiń z puszki zamiast kompotu z jabłek i nie przekrajałam biszkoptu. Myślę, że w twojej wersji beza na górze lepiej się trzyma. Zrobię teraz według twojego przepisu z jabłkami.

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
A czemu/komu szarlotka zawdzięcza swój przydomek? :lol:
mojemu tacie, który pochłania ja w wielkich ilościachs zczególnie jak się odchudza bot wierdzi ze prawie wcale nie ma kalorii :lol: Oczywiście przesadza bo ma sporo cukru ale tłuszczu prawie nic więc w jakims sensie jest dietetyczna.

Budyń moze być jakikolwiek byle był jasny ale z bananowym wychodziło najsmaczniejsze dlatego tak napisałam. Mysle ze nawet malinowy by sie nadał bo kolorek nieco zmieni ale nie jakos sztucznie więc bedzie dobre

Wersje z brzoskwiniami tez kiedys jadłam i mi anwet pasowała ale jakos nie było okazji sprawdzić. Mnie zwykle się zachciewa tego ciasta w sezonie jabłkowym albo zima kiedy mam w słoikach kompot gotowy i on taki odstany nabiera smaczku :mrgreen: Tylko trudno trafic na jabłka nadające sie na kompoty.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Alez to smakowicie wyglada Iguano
icon_smile.gif
Piekne zdjecie
icon_smile.gif

Jeszcze mnie oswiec - ile tego plynu do ugotowania budniu powinno byc- tak mniej wiecej? Bo ja bede musiala zaczac od zera, czyli duszenia jablek :wink:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Kompot już się gotuje u mnie. Bajaderko, ja myślę, że litr płynu ma być, no może trochę mniej, bo z jabłek jeszcze potem ten sok wycieknie. Ja ugotuję na 3 szklankach płyny ten budyń, tak myślę. I co Ty na to Iguaniu?

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Kompot już się gotuje u mnie. Bajaderko, ja myślę, że litr płynu ma być, no może trochę mniej, bo z jabłek jeszcze potem ten sok wycieknie. Ja ugotuję na 3 szklankach płyny ten budyń, tak myślę. I co Ty na to Iguaniu?
Tak bedzie OK bo jabłka jeszcze puszczają sok. Duzo zalezy od gatunku ale na ogół tak sie zachowują.

Bajaderko a jabłek nie trzeba dusic wystarczy zagotowac w wodzie z cukrem i juz kompocik gotowy - tak jak zwyczajnie do wypicia.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
biszkopt mi nie wyrósł
icon_sad.gif
nie dałoby się go przekroić więc musiałam upiec drugi, po swojemu z 3 jajek zrobiłam i wyszedł wyższy. Teraz idę robić budyń.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Bajaderko a jabłek nie trzeba dusic wystarczy zagotowac w wodzie z cukrem i juz kompocik gotowy - tak jak zwyczajnie do wypicia.
No dobra, to nie bede ich dusic, tylko ugotuje
icon_smile.gif

Ale chce sie upewnic co do ilosci plynu - czy ma byc tyle co do gotowania "normalnego" budyniu, czy mniej, zeby wyszedl gestszy?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Bajaderko, ja już zrobiłam. I jak mówiłam już, dałam trzy szklanki płynu i potem wymieszałam z jabłkami i taka gęstość fajna była. Teraz muszę czekać aż zastygnie, do jutra. I jak tu wytrzymać?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Nie należę do cierpliwych :mrgreen: Ukroiłam :oops: Trochę brzydkie zdjęcie
icon_sad.gif
:

1346.jpg

Jeszcze trochę płynie, ale jest pycha. Tylko też mogłam dodać soku z cytyny do kompotu, no i ten biszkopt nie udał mi się, jest za twardy, taki gumowaty. Chyba będę mój używać zawsze do tego ciasta. Twój jest na spodzie a mój to to górne ciasto ( z 3 jajek jest) Acha i nie dodałam wiórek kokosowych do bezy, bo Joanka nie za bardzo lubi.

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Fotka całkeim apetyczna. Mój luby tez zwykle dobiera sie do tego ciach zanim zastygnie i potem ma pretekst żeby wybierac to co wypłyneło a potem wyrównuje i wyrównuje ... aż do zaniku.

Szkoda ze ci biszkopt nie wyszedł bo on taki delikatny jest i fajnie smakuje z ta masą.

Dobrze że smaczny gratulacje
icon_biggrin.gif

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Zrobilam ;) wyglada super :!:
ciekawe jak smakuje :gruebel: teraz to tylko musze czekac do jutra :denknach:
ale niewiem jak wytrzymam nie probujac,chyba jedyne wyjscie bedzie isc spac :dontknow:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
szarlotkahenryk0fv.jpg
oto co ja zrobilam i nie moge przestac jesc :mrgreen: :dump: :dump: :dance: :blume: dziekuje Iguana za wspanialy przepis
kto sie nadal opiera aby to zrobic :mrgreen:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Paula a wiesz jakie to dobre mmmmmmmmm miodzio :mrgreen:
zrob zrob a nie pozalujesz :mniam:

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Gratulacje wyszło wzorcowo tak jak powinno i jak jeszcze smakuje to super i bardzo sie ciesze :cheers:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy