Szarlotka Henryk

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
O Boze, jakie piekne to ciasto ci wyszlo belle!!!
icon_smile.gif

To teraz mi napisz dokladnie jak robilas ;) Jakich jablek uzylas - Granny Smith czy innych?

Wreszcie i ja sie do niego zabiore, bo juz mi wisi na liscie za dlugo ;)

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
:oops: :oops: :oops:
dziekuje za pochwaly :mrgreen:
ciasto zrobilam dokladnie jak w przepisie :!:
jablka dalam Granny Smith gotowalam je tak dlugo jak juz moglam je delikatnie rozgniesc widelcem to wtedy przcedzilam i zostal sam kompot ( niemialam wystarczajaco kompotu wiec dolalam gotowanej wody tak jak dziewczyny wyzej pisaly aby bylo okolo 3 szklanki tego kompotu)

doslodzilam troche i dalam troszke soku z cytryny do masy jablkowej
na beze uzylam 5 bialek( bo mialam w lodowce pozostale 2 z wczesnijeszego pieczenia)
wyszlo wspaniale i juz polowy nie ma
naprawde polecam

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Dzieki belle
icon_smile.gif

To ja sie za nie zabieram w piatek, tylko czy wytrzymam do tego czasu? :shock:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
do piatku zostalo 2 dni w sumie to moze wytrzymasz ;) zycze milego pieczenia i oczywiscie smacznego napewno sie uda

ja dzis do rodzinki powiedzialam ze juz do konca tygodnia nic nie pieke ;) a oni w smiech haha madrala do piatku jest 3 dni napewno wytrzyma
ja mam nalog pieczenia,dlaczego sama sobie sie dziwie
jak mozna w ciagu 5 dni zrobic i jesc :dump: tort orzechowy ,biszkopt przekladany masa waniliowa , blok czekoladowy ,
ciepniete lidqii i szarlotke Henryk, hmmm?? czy to normalne :mrgreen: :dump: :cheers:

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
zrobilam tez ta szarlotke i wlasnie siedzi w piekarniku, musialm przepis dostosowac do swoich warunkow i troche rzadka mi ta masa jablkowa wyszla, to tak ma byc?? mam nadzieje ze sie uda, bo jutro mam babskie spotkanie i musi sie udac :mrgreen:

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Jak jest rzadka to jeszcze się troche zetnie jak ostygnie i postoi. mam andzieje ze nie bedzie płynąc ale wtedy powiesz ze to deserek a nie ciasto :mrgreen:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
jeszcze jedno zapomnialam :!: :!: :dump:

zamiast budyniu bananowego uzylam waniliowego
:cheers:

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Dołączam się do pochwał. Upiekłam to ciasto zaraz po wpisaniu przepisu, ale zapomniałam dodać opinii.
Jest pyszne, niezbyt słodkie i bez tłuszczu. Jabłka gotowałam, bo nie mam kompotu gotowego i budyniu bananowego nie miałam - dałam jak belle waniliowy.

Iguano, chciałabym zapytać, po co jest ocet w biszkopcie. Miałam nadzieje, że trochę "wzmocni" ciasto, ale i tak po dodaniu oleju troszkę siadło. Na szczęście tylko troszkę i po upieczeniu nadal było puszyste i dało się przekroić na dwa placki
icon_smile.gif

Zawsze mam problem z dodaniem tłuszczu do biszkpotowych ciast - pięknie siadają :twisted:

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
Ciasto udalo sie pierwszozednie, zrobilam w okraglej formie, wiec wyszlo w ksztalcie torciku, biszopt zrobilam z 6 jajek a i tak wyszedl wysoki masa jablkowa stezala dosc dobrze, wiec na szczescie nie rozjeje sie jak pokroje, lece zrobic zdjecie

Nadia, ja zawsze daje olej do biszkopta bo nie jest wtedy suchy i dluzej ta wilgoc trzyma, wczoraj dalam 1/3 szkl oleju i ciasto wyroslo extra.

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
To nie jest taki klasyczny biszkopt a raczej biszkoptowe ciasto. Ocet uaktywnia proszek a jednoczesnie niweluje jego zapach w cieście. Do tej masy pasuje taka wersja biszkoptowego ciasta bo jes bardzo delikatna i raczej krucha (to chyba przez olej). Troszke siada ale zalezy od jaj. czasem go robie do innych ciast i dlatego robiłam wiele razy i czasem baaardzo wyrasta a czasem tak średnio. W kazdym przypadku ciasto jest delikatne a o to chodzi

Ciesze sie że smakowało i czekam na foto Ruzi.

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Śliczny ci wyszedł Ruziu. Wygląda jak tort wspaniale go zrobiłas brawa prosimy brawa :mrgreen:

A jak gościom smakowało?

Ruzia

Member
Wrz 13, 2004
2,141
0
0
mialam ochote na cos wlasnie w ksztalcie torcika, i to super wyszlo, nie zdazylam juz zrobic spiralek czekolada ale to nic, beda nastepnym razem

oczywiscie gosciom bardzo smakowalo :mniam:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Nic nowego nie powiem, moge sie tylko przylaczyc do wczesniejszych zachwytow - ciasto pyszne! Leciutkie, slodkawo-kwasne, bardzo orzezwiajace!
Z samego czytania przepisu nigdy sie nie domyslicie jakie dobre ;) Szczegolnie jezeli ktos (tak jak ja) nie umie sobie wyobrazic smaku budyniu gotowanego na kompocie ;)
Tez uzylam budyniu waniliowego bo raczej bardziej mi pasowal do jablek - dzieki Iguano za przepis
icon_smile.gif

Oczywiscie nie wytrzymalismy do nastepnego dnia i zdjecie jest jakie jest, z tego wlasnie powodu ;)

img68957ho.jpg

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Bardzo się ciesze ze ciasto smakuje szczegolnie że jest bardzo lekie. W sezonie jabłkowym robie je bardzo często.

Aniu ciasto super sie prezentuje na twoim zdjęciu

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Ja tez bede je czesto robic Iguano
icon_smile.gif
I juz nawet planuje zrobic sobie kompot jablkowy w litrowych sloikach dla ulatwienia ;)

Bo zapomnialam napisac, ze robi sie ciasto bardzo szybko i gdybym jeszcze wyeliminowala proces gotowania jablek, studzenia kompotu, to byloby jeszcze szybciej
icon_smile.gif

Najgorsze jest czekanie, ale jak widac mozna sie dobrac do ciasta wczesniej niz polecano ;) ;)

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Ja tez juz jakis czas temu powinnam dodac swoja opinie :oops:. Poprawiam sie wiec i juz pisze, co nastepuje:
Ciasto pyszne i bardzo ladne
icon_smile.gif
. Roboty nie za duzo a efekt wizualny murowany :banana:. No i smakowy tez.
U mnie goscie byli zachwyceni. Nie chcieli nawet uwierzyc, ze ja to sama zrobilam. Posadzali mnie o to, ze zakupilam w cukierni i sobie przypisalam bezprawnie ten sukces.
Bardzo polecam :!: :!: :!:
Dzieki, Iguano :handclaps:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,795
0
0
Iguano napisz mi prosze jak Abel krowie co po kolei robisz jak pieczesz biszkopt - bo moze ja cos nie tak z tym olejem czy co? :roll: bo Iguano - drugi raz dzis robilam i mi nie wyszedl biszkopt :cry:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy