SZARLOTKA Henryk
biszkopt:
4 jaja + 3 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanki mąki pszennej
1/2; szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
z tych składników upiec biszkopt, ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części.
Masa:
1 litr kompotu jabłkowego
2 budynie najlepiej bananowe
Na płynie z kompotu ugotować budynie i wymieszać z owocami. Spód biszkoptowy przekroic na dwa blaty. Na spód wyłożyć masę i przykryć drugą częścią biszkopta.
Pianka kokosowa:
Ubić na sztywno 3 białka, dodać 25 dag cukru i dobrze ubić na koniec dodać 10 dag wiórków kokosowych. Całość wymieszać i wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika na ok. 120 o C i zapiekać aż do momentu, kiedy pianka kokosowa będzie sucha czyli gdy można po niej pukać i jest głuchy dźwięk.
Kroić dopiero gdy będzie zupełnie zimne (najlepiej po nocy w bardzo zimnym miejscu). Można całość polać czekoladą.
smacznego
biszkopt:
4 jaja + 3 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanki mąki pszennej
1/2; szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
z tych składników upiec biszkopt, ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części.
Masa:
1 litr kompotu jabłkowego
2 budynie najlepiej bananowe
Na płynie z kompotu ugotować budynie i wymieszać z owocami. Spód biszkoptowy przekroic na dwa blaty. Na spód wyłożyć masę i przykryć drugą częścią biszkopta.
Pianka kokosowa:
Ubić na sztywno 3 białka, dodać 25 dag cukru i dobrze ubić na koniec dodać 10 dag wiórków kokosowych. Całość wymieszać i wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika na ok. 120 o C i zapiekać aż do momentu, kiedy pianka kokosowa będzie sucha czyli gdy można po niej pukać i jest głuchy dźwięk.
Kroić dopiero gdy będzie zupełnie zimne (najlepiej po nocy w bardzo zimnym miejscu). Można całość polać czekoladą.
smacznego
