Szarlotka krucha najlepsza na świecie :)

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Tylko gdzie ją schowasz?
lecker.gif


Nada się.Jest mniej krucha ale rownie smaczna
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Z doświadczenia powiem, że nie daje jej żadnych szans na przetrwanie do poniedziałku
icon_mrgreen.gif
 

sankre

Member
Sie 4, 2012
1
0
0
Zrobiłam dzisiaj z pianą z białek, cukru pudru i budyniu pod ciastem... Wyszła guma. Kurczę, a tak liczyłam na pochwały ze strony domowników
icon_sad.gif

Aczkolwiek ciasto kruche rewelacyjne. Zrobiłam z 3/4 mąki razowej i 1/4 tortowej. ;)
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Moja ulubiona szarlotka.
Do tej pory piekłam z przepisu Liski, ale w tym roku zachęcona opiniami spróbwałam tego przepisu. Bardzo smaczne ciasto.
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,619
4,749
113
Pyszna ta szarlotka :lecker:
Zrobiłam z połowy porcji ciasta, ale jabłek dałam 2/3+kilka brzoskwiń ze słoika, które sama robiłam w sezonie na zimę. Ciasto to pół na pół mąka krupczatka i pszenna pełnoziarnista. Jabłka mogłam mieć trochę gęściejsze bo nie trzyma się w całości, ale zupełnie mi to nie przeszkadza. Jabłka miałam kwaśne, co daje super kontrast do całości ciasta.
szarlitka.jpg
 

mariola233

Well-known member
Kwi 4, 2006
39
58
18
Witam, dzisiaj upiekłam szarlotkę, pyszna jest, ale nadzienie jest rzadkie, może dlatego że dałam więcej jabłek???chociaż jak prażyłam i dodałam mąkę ziemniaczaną to bardzo zgestniało,ale polecam
 

Załączniki

  • 20250201_102909.jpg
    20250201_102909.jpg
    131.2 KB · Wyświetleń: 11
  • 20250201_112239.jpg
    20250201_112239.jpg
    217.2 KB · Wyświetleń: 9
  • 20250201_113104.jpg
    20250201_113104.jpg
    145.9 KB · Wyświetleń: 11
  • 20250201_160338.jpg
    20250201_160338.jpg
    242.1 KB · Wyświetleń: 11

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
771
1,004
93
Ja najczęściej do tego ciasta daje po prostu starte jabłka wymieszane z sokiem z cytryny i cynamonem albo swoje słoikowe z bardzo mała ilością cukru.
 
  • Like
Reakcje: reniam_123

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,619
4,749
113
Tak, tu w tym cieście jabłka się trochę rozłażą, nie zje się go inaczej tylko łyżeczką z talerzyka, ale mimo to ta masa jabłkowa jest bardzo smaczna więc w ogóle mi to nie przeszkadzało w jego jedzeniu.
Ja zawsze do tego typu ciast dawałam jabłka surowe, ścierane na tarce lub krojone w cienkie plasterki, ale tu byłam ciekawa jak to ciasto smakuje wg oryginalnego przepisu :gruebel: Następnym razem dam jednak surowe.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy