Szarlotka z babcinego przepisu

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Właśnie piekę
mniam.gif
 

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Pyszności !
mniam.gif

Trochę zmieniłam proporcje - zwiększyłam ilość mąki do 500 g, bo ciasto było zbyt rzadkie, żeby je rozwałkować. Użyłam 100 g smalcu+100 g margaryny+50 g masła.
Podpiekłam spód , a potem rozłożyłam na nim posiekane blenderem szare renety wymieszane z cukrem muscovado i cynamonem, a na wierzch drugą część ciasta. Upiekłam wielką blachę, a został mi tylko mały kwadracik, z którego na upartego wykroję 4 porcje.
icon_mrgreen.gif


 

Załączniki

  • szarlotka_na_smalcu11.jpg
    szarlotka_na_smalcu11.jpg
    50.5 KB · Wyświetleń: 3

agusia1981

Member
Mar 20, 2008
3
0
0
I ja też skorzystałam z przepisu. Robiłam tak na szybko i dałam samą margarynę. Mimo tego szrlotka wyśmienita! Dziękuję za przepis.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
cieszę się, że szarlotka wyszła Ci znakomicie, jednak smalec, to dodatek konieczny w tym przepisie
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Beata - śmiem sądzić ,że miałyśmy tę samą babcię.
Identyczne pismo
a szarlotkę wypróbuję niebawem skoro tak zachwalacie
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
ciasto jest rewelacyjne, nie robię juz innego i przeważnie pieke male bo wygodne do podania
wczoraj kolejna porcja
(zdjęcie brzydkie bo z telefonu
icon_redface.gif
)

 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
I ja dziś skusiłam się na taką szarlotkę.Wyszła baaardzo smakowita
lecker.gif


DSCF0870.JPG
 

Załączniki

  • DSCF0870.JPG
    DSCF0870.JPG
    57.4 KB · Wyświetleń: 10

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
jak długo surowe ciasto moze leżeć w lodówce? Zrobilam 2 porcje, jedną upiekłam a drugiej mi sie już nie chce
fiesgrins.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy