Szarlotka z babcinego przepisu

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
wczorajsze
lecker.gif
(oczywiście zrobilam z 2 porcji)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
szarlotka.jpg

Pycha.
Ponieważ dałam w sumie 250g tłuszczu (zakładając, że tyle ważyła dawniej kostka) i trzy solidne łychy śmietany, musiałam dać więcej mąki (mieszanki krupczatki, tortowej i pełnoziarnistej). Cukru - tylko 4 łyżki do ciasta i niewiele więcej do całego gara jabłek.

Załączniki

• szarlotka.jpg
    szarlotka.jpg
    91.3 KB · Wyświetleń: 11

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Joanno, wygląda bardzo apetycznie.
mniam.gif

Jak widać, masz rękę nie tylko do serników...

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Beato,
upieklam szarlotke Twojej babci - zjedlismy wiekszosc tego samego wieczoru, niewiele zostalo na sniadanie. Byla po prostu pyszna i zaluje, ze nie udalo mi sie zrobic jej zdjecia, ale nadrobie niebawem.

Do przygotowania ciasta uzylam maki na ciasto kruche (mieszanka maki zwyklej i kukurydzianej - to taki gotowy mix, ktory uzywamy do wszystkich kruchych wypiekow) i musialam dodac jedna szklanke wiecej niz w przepisie, bo po dodaniu jaj i smietany masa byla malo spojna. Walkowalo sie dobrze, na wierzchu ulozylam kratke jak na ciescie Joanny.

Mase jablkowa przygotowalam z jablek mieszanych, pokrojonych w kostke i podduszonych lekko z cukrem muscovado, cynamonem i gozdzikami.

Dziekuje za przepis.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
cieszę się bardzo!
icon_smile.gif
No i czekam na zdjęcie z tej następnej
icon_wink.gif

może jak będę robić, to też spróbuję dosypać mąki kukurydzianej.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Szarlotka warta czestych powtorek wiec zdjecie na pewno uda mi sie zrobic.

Co do maki na kruche ciasto - nie wiem dokladnie jaka czesc maki, ktorej uzylam, stanowi maka kukurydziana, ale wlasnie dzieki niej ciasto sie nie kurczy w pieczeniu i ma ladny zolty kolor nawet bez jaj czy zoltek - bo uzywamy jej do wszelkiego rodzaju kruchych ciast. Korci mnie, zeby napisac do mlyna z zapytaniem. Jak sie dowiem to dam znac.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ok, dzięki.
Ja myślę, że tak na początek dam ze dwie pełne łyżki, zobaczymy. Może w weekend zrobię, bo smaka nabrałam
lecker.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
To moja jeszcze ciepła,tak na wszelki wypadek zrobiłam zdjęcie,bo smaczna jest i może do jutra zabraknąć.
szarlotka_B..jpg

Załączniki

• szarlotka_B..jpg
    szarlotka_B..jpg
    34.2 KB · Wyświetleń: 11

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Dotrwała,bo największy ciastożerca wrócił dzisiaj do domu.
Największy krytyk mówiący zawsze "takie se"powiedział że dobre.

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
mam ochote zrobic te szarlotke, ale nie mam pojecia jak zrobic nadzienie do niej
gruebel_2.gif
jkie sa wasze sprawdzone sposoby?
jesli zle tutaj pytam prosze o przeniesienie...
anbetung.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Ja to się boję surowych jabłek bo czasem lubią puścić sok więc podsmażam,a nawet dawałam kupne ze słoika i super wyszło, teraz mam dużo zrobionych słoików na zimę
bo antonówka obrodziła to takie sobie daje na placek bo szybko jest
icon_mrgreen.gif
Jabłka obrać pokroić posypać cukrem odstawić jak puszczą sok to podsmażyć można dodać
cynamon jak ktoś lubi.

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
aaaa, chce zrobic ta szarlotke dzisiaj, ale co ze skladnikami zrobic? wszystko ot zagniesc i podzielic na dwie czesci, przelozyc jablkami? jakie sa detale?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy