Tarta z ricotta
Tarta serowa - lekko pachnaca cytrusami z rodzynkami i kawalkami czekolady. Nie jest to sernik, bo jak to w tarcie - masa serowa jest niezbyt wysoka.
Ciasto:
2 1/3 szklanki maki 1/3 szklanki cukru
szczypta soli
otarta skorka z jednej cytryny
3/4 kostki zimnego masla, pokrojonego w mala kostke
1 cale jajko
1 zoltko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Masa serowa:
420 gramowy pojemnik ricotty
1/3 szklanki rodzynkow
2 lyzki grappa lub brandy
2 duze jajka
1/2 szklanki cukru
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 lyzeczka otartej skorki z pomaranczy
60 g dobrej jakosci gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej, ale nie startej
Ciasto:
Make przesiac, wymieszac z cukrem, sola i skorka z cytryny. Dodac maslo i posiekac az utworza sie grudki. Dodac jajko, zoltko i wanilie i zagniesc ciasto. Bardzo latwo i szybko robi sie to ciasto w malakserze.
Ciasto podzielic na dwie nierowne (jedna wieksza, druga mniejsza) czesci, lekko splaszczyc tworzac plaskie dyski, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej godzine.
Wieksza czesc ciasta rozwalkowac lekko podsypujac maka, wylozyc ciastem mala forme na tarte z wyjmowanym dnem, o srednicy 22 1/2 cm i schlodzic przez 30 minut. Mniejsza czesc ciasta tez rozwalkowac i wyciac z niej radelkiem kilka paskow szerosci 2 cm.
Masa serowa:
Rodzynki zalac brandy i zostawic na okolo 30 minut lub dluzej. Rozgrzac piekarnik do 180 st.C.
W misce wymieszac ricotte, jajka, cukier, wanilie i otarta skorke. Dodac pokrojona czekolade i rodzynki z alkoholem, lekko wymieszac i wlac do formy. Paseczki ciasta ulozyc na masie serowej tworzac ozdobna kratke - mozna posmarowac wierzch paseczkow roztrzepanym jajkiem.
Piec przez 50 minut, az ciasto jest rumiane i noz wbity w srodek jest czysty.
Schlodzic na drucianej siateczce, mozna posypac cukrem pudrem przed podaniem.
Tarta serowa - lekko pachnaca cytrusami z rodzynkami i kawalkami czekolady. Nie jest to sernik, bo jak to w tarcie - masa serowa jest niezbyt wysoka.
Ciasto:
2 1/3 szklanki maki 1/3 szklanki cukru
szczypta soli
otarta skorka z jednej cytryny
3/4 kostki zimnego masla, pokrojonego w mala kostke
1 cale jajko
1 zoltko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Masa serowa:
420 gramowy pojemnik ricotty
1/3 szklanki rodzynkow
2 lyzki grappa lub brandy
2 duze jajka
1/2 szklanki cukru
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1 lyzeczka otartej skorki z pomaranczy
60 g dobrej jakosci gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej, ale nie startej
Ciasto:
Make przesiac, wymieszac z cukrem, sola i skorka z cytryny. Dodac maslo i posiekac az utworza sie grudki. Dodac jajko, zoltko i wanilie i zagniesc ciasto. Bardzo latwo i szybko robi sie to ciasto w malakserze.
Ciasto podzielic na dwie nierowne (jedna wieksza, druga mniejsza) czesci, lekko splaszczyc tworzac plaskie dyski, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej godzine.
Wieksza czesc ciasta rozwalkowac lekko podsypujac maka, wylozyc ciastem mala forme na tarte z wyjmowanym dnem, o srednicy 22 1/2 cm i schlodzic przez 30 minut. Mniejsza czesc ciasta tez rozwalkowac i wyciac z niej radelkiem kilka paskow szerosci 2 cm.
Masa serowa:
Rodzynki zalac brandy i zostawic na okolo 30 minut lub dluzej. Rozgrzac piekarnik do 180 st.C.
W misce wymieszac ricotte, jajka, cukier, wanilie i otarta skorke. Dodac pokrojona czekolade i rodzynki z alkoholem, lekko wymieszac i wlac do formy. Paseczki ciasta ulozyc na masie serowej tworzac ozdobna kratke - mozna posmarowac wierzch paseczkow roztrzepanym jajkiem.
Piec przez 50 minut, az ciasto jest rumiane i noz wbity w srodek jest czysty.
Schlodzic na drucianej siateczce, mozna posypac cukrem pudrem przed podaniem.
