- Wrz 20, 2004
- 22,942
- 0
- 36
TARTA Z WANILIOWYM KREMEM
ciasto:
180 g maki
1 zoltko
100 g masla
2 lyzki cukru pudru
2 lyzki zimnej wody
krem:
1 lyzka cukru
2 zoltka
cukier waniliowy
1/2 laski wanilii (albo wiecej cukru waniliowego)
1 lyzka maki ziemniaczanej
1 lyzka masla
2 szklanki mleka
2 lyzeczki otartej skorki z cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
dekoracja:
3-4 bialka
4 lyzki cukru
sol
orzechy, czy posypka czekoladowa
Wykonanie:
1. Zagniesc ciastko z podanych skladnikow, ochlodzic w lodowce przez 2 h.
2. Wyjac, wylepic forme (uprzednio wysmarowana maslem) ciastem, ponakluwac - piec ok 15 minut w temp 200 st C.
3. Zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszac z maka ziemniaczana. Zagotowac mleko (jak mamy laske wanilii, to z nia) zdjec z ognia i powoli dodawac mase zoltkowa, maslo i skorke (zapach) cytrynowa. Mieszajac calosc podgrzewac do zgestnienia.
4. Wlac delikatnie na ciasto i piec dalej w temp 180 st C przez 20 minut.
5. Ubic piane z bialek z odrobina soli, polaczyc z cukrem. Wylozyc na ciasto i calosc jeszcze ok 10 minut zapiekac.
6. Po wyjeciu z piekarnika dodatkowo ozdobic orzechami, czekolada itp (u mnie jest na foto akurat crokat orzechowy)
SMACZEGO
Dolaczam foto:
ciasto:
180 g maki
1 zoltko
100 g masla
2 lyzki cukru pudru
2 lyzki zimnej wody
krem:
1 lyzka cukru
2 zoltka
cukier waniliowy
1/2 laski wanilii (albo wiecej cukru waniliowego)
1 lyzka maki ziemniaczanej
1 lyzka masla
2 szklanki mleka
2 lyzeczki otartej skorki z cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
dekoracja:
3-4 bialka
4 lyzki cukru
sol
orzechy, czy posypka czekoladowa
Wykonanie:
1. Zagniesc ciastko z podanych skladnikow, ochlodzic w lodowce przez 2 h.
2. Wyjac, wylepic forme (uprzednio wysmarowana maslem) ciastem, ponakluwac - piec ok 15 minut w temp 200 st C.
3. Zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszac z maka ziemniaczana. Zagotowac mleko (jak mamy laske wanilii, to z nia) zdjec z ognia i powoli dodawac mase zoltkowa, maslo i skorke (zapach) cytrynowa. Mieszajac calosc podgrzewac do zgestnienia.
4. Wlac delikatnie na ciasto i piec dalej w temp 180 st C przez 20 minut.
5. Ubic piane z bialek z odrobina soli, polaczyc z cukrem. Wylozyc na ciasto i calosc jeszcze ok 10 minut zapiekac.
6. Po wyjeciu z piekarnika dodatkowo ozdobic orzechami, czekolada itp (u mnie jest na foto akurat crokat orzechowy)
SMACZEGO

Dolaczam foto:

Ostatnią edycję dokonał moderator: