Tarta z waniliowym kremem

monk

Member
Gru 8, 2004
472
0
0
Zrobiłam tydzień temu pierwszą i kremik mi troszkę za rzadki wyszedł i rozpaczałam że będę musiała wyrzucić, ale dotrwałam do końca i udało się .
I to ja pochłonęłam większość ciasta :lol:

Tak mi się spodobało że kupiłam sobie żaroodpornego PYREXa do tarty.

Teraz schłodziło mi się drugie, pierwszy kawałek już zjadłam i nie wiem czy wytrzyma do jutra (tym razem dałam trochę mniej mleka i kremik jest bardziej stabilny).

PYTANIE: Coś mi ostatnio nie wychodzi beza. Robi mi się bezowa pianka (też dobra jednak ...) a nie taka fajna beza (a ostatnio chwaliłam się Nalle że na szarlotce wychodzi mi beza z mokrym środkiem) wysoka i chrupka
icon_sad.gif
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
ta tarta to moje stałe menu
icon_smile.gif
kombinuję tylko z dodatkami i owocami.

tutaj tarta załapała się na zdjęcie w ostatnim momencie, bo za chwilke jej nie było
icon_smile.gif
zdjęcie kiepskie, bo było robione na ognisku z dala od cywilizacji
icon_smile.gif


tarta7el.jpg
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ulubiona tarta mojej teściowej :mrgreen: nie przepada za ciastami, ale ta tarta smakowala jest baaaaaaaaaaaaaaaardzo :mrgreen:
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
hmmm.... niebo

pysznosci dzisiaj upieklam, gdyz mialabyc na jutro. ale nie dalo sie nie spróbowac tego cuda ;) mniami :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: to mowilam ja, ta ktora tart nie lubi :dump: :dump: :dump:
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zrobilam w wersji malych tart z racji pewnych utrudnien w transporcie calej formy do pracy
icon_wink.gif


Tu siedzace w piekarniku (wyszlo 9 tart)
mala_tarta_1a.jpg

I ostatnia... przed zniknieciem
icon_wink.gif

mala_tarta_1b.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
JotHA nie za bardzo rozpuszczasz tych chłopaków?
 

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
tarta stygnie!
icon_smile.gif


tarta9ge.jpg


Byl gdzies watek o tym jak lubimy zeby byly podane przepisy. Dla mnie ten przepis wlasnie jest genialnie napisany. Skladniki wymienione w kolejnosci ich dodawania, kolejnosc wykonania wypunktowana. I cos, co zaskoczylo mnie bardzo - pozytywnie, rzecz jasna- z podanej ilosci skladnikow wyszlo ciasto idealne (bez potrzeby dodawania, odejmowania), krem idealny. Podane kolejne czasy pieczenia idealne. Reasumujac przepis jest idealny!!
icon_smile.gif
dziekuje za przyjemnosc upieczenia z tego przepisu
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Reasumujac przepis jest idealny!!
icon_smile.gif
dziekuje za przyjemnosc upieczenia z tego przepisu <!--emoid:D--><!--endemo-->
Jak sie rumienie !
<!--emoid:oops:--><!--endemo--> <!--emoid:oops:--><!--endemo--> <!--emoid:oops:--><!--endemo--> <!--emoid:oops:--><!--endemo--> <!--emoid:oops:--><!--endemo-->

Ale, jak pisalam w innym watku z 'Nieba w gebie', po ktorym dopiero ten przepis wklepalam, pochodzi chyba z jakiegos dodatkowego wydawnictwa Claudii.
Wiec cala tresc jak i pyszne ciacho zawdzieczamy nie mi
icon_wink.gif


ale milo mi sie bylo rumienic :
icon_redface.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Ja zrobilam dzisiaj..tarta nie zdazyla wystygnac, jeszcze cieply krem wylewal sie a maz wyzeral lyzka :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ....czyli smakowala mu ;) .....uszczknelam kawalek, rzeczywiscie pyszna i delikatna :blume2:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Tyle razy ją robiłam a dziś porażka, jemy twarde ciasto z którego wylewa się płynna jajecznica, a beza jest surowa z brązową skorupką, choć zapiekałam 3 razy dłużej niż w przepisie
icon_sad.gif

Dziś chyba nie jest mój dzień bym coś piekła
ugly_08.gif
 

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Zrobilam wczoraj ta tarte i powiem ze ciasto mi smakowalo i to bardzo, krem tak sobie ( byl zadki i musialam go zageszczac) a beza to porazka. Nie powiem jak wyciagnelam z piekarnika wszystko wygladalo cudnie. No ale dzis postanowilam sciagnac beze i dac bita smietane na krem. Aha miedzy krem a beze dodalam kilka truskawek z puszki.
icon_smile.gif
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Buuu... Matyldo, tak (po czasie) gdybam... jakby albo za niska temperatura pieczenia, albo za krotko pieczone. Chociaz z bezami, to roznie bywa... Niedawno slyszalam, ze wiele zalezy od wilgotnosci powietrza.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy