Tiramisu'

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Pyszne, pyszne było.
icon_lol.gif

puella

Member
Mar 2, 2007
780
0
0
Marghe robilam ostatnio tiramisu z Twojego przepisu, tylko troche go zmodyfikowalam tzn. zamiast bialek dodalam whipping cream. Moze to profanacja, ale bylo pyszne.

Dodam tylko, ze jestem ofiara kulinarna, ale czasem cos mi sie udaje z Waszych przepisow.

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
a ja moje robie tak:

500g mascarpone
3 jajka + 3 zoltka
6 lyzek cukru
1-2 lyzki Marsala (lub Amaretto) --> mozna dodac lyzke do masy i lyzke do kawy, albo tylko do jednego)
odrobina kakao

kawa do moczenia (zimna!!)

biszkopty (savoyardi)

zmiksowac jajka + zoltka + cukier
dodac mascarpone + odrobine kakao

jest to przepis kolezanki (rodzina z Wloch) i mnie akurat baaardzo smakuje!!

a tutaj wersja owocowa mojej tesciowej : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...amp;hl=tiramisu

monawrona

Member
Mar 17, 2007
3
0
0
Podam sprawdzony przepis na tiramisu- fotka juz dawno byla z niego zamieszczona wczesniej.

Przepis na 12 porcji- w podłużnym naczyniu

9 żółtek
9 łyżek cukru pudru
500 gram mascarpone
biszkopty podłużne- ilośc zgodna z wyłożeniem naczynia
dwie spore kawy z amaretto
kakao do posypania

Na początku wykładamy naczynie biszkoptami- dość ścisło; polewamy najlepiej łyżeczką biszkopty kawą z amaretto (kawa może być letnia). Kawy nie może być za dużo- biszkopty mają być nasączone a nie pływać w kawie! Już polane biszkpopty w naczyniu chowamy do lodówki.

Żółtka z cukrem pudrem miksujemy dość długo na jednolitą masę. Otwieramy serek mascarpone i stopniowo dodajemy go do naszej masy, ale uważamy by nie dodawać tej wody, która jest na dole opakowania w serku. Jeżeli dodalibyśmy serek z wodą , to masa będzie płynna a powinna być takiej kremowej i ścisłej konsystencji. Chwilkę miksujemy jeszcze masę.
Wyjmujemy nasze naczynie z biszkoptami i nakładamy masę na biszkopty; wyrównujemy wszystko i chowamy do lodówki na kilka godzin.
Kakao mozemy od razu przez siteczko posypac, ale można też przed samym podaniem.

Uwaga: jeżeli po dodaniu serka z tą wodą nasza masa nie jest ścisła, to możemy ją uratować dodając około 2 opakowań Śmietan Fix (podtrzymuje konsystencję bitej śmietany)- dostępne w sklepie w opakowaniach takich jak cukier waniliowy. Specyfik ten jednak zmienia troszkę smak naszej masy tiramisu.

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
A u mnie w weekend Marghe była i taką pyszność zrobiła
icon_smile.gif

Załączniki

• IMG_1210.JPG
    IMG_1210.JPG
    56.8 KB · Wyświetleń: 0

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
monawrona @ 19 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=6259589 żółtek
9 łyżek cukru pudru
500 gram mascarpone
zastanawia mnie ilość jajek i cukru

wg mnie to stanowczo za dużo

do ostatniego Tiramisu' (z 800 g) dałam 4 łyżki cukru i 4 jajka.. i było nico za słodkie

index.php?act=findpost&pid=625958Na początku wykładamy naczynie biszkoptami- dość ścisło; polewamy najlepiej łyżeczką biszkopty kawą z amaretto (kawa może być letnia). Kawy nie może być za dużo- biszkopty mają być nasączone a nie pływać w kawie! Już polane biszkpopty w naczyniu chowamy do lodówki.

Żółtka z cukrem pudrem miksujemy dość długo na jednolitą masę. Otwieramy serek mascarpone i stopniowo dodajemy go do naszej masy, ale uważamy by nie dodawać tej wody, która jest na dole opakowania w serku. Jeżeli dodalibyśmy serek z wodą , to masa będzie płynna a powinna być takiej kremowej i ścisłej konsystencji. Chwilkę miksujemy jeszcze masę.
Wyjmujemy nasze naczynie z biszkoptami i nakładamy masę na biszkopty; wyrównujemy wszystko i chowamy do lodówki na kilka godzin.
Kakao mozemy od razu przez siteczko posypac, ale można też przed samym podaniem.
ta znikowa ilość "wody" nijak nie zaszkodzi
icon_smile.gif

zazwyczaj nawet jej nie ma na dnie pudełka

index.php?act=findpost&pid=625958Uwaga: jeżeli po dodaniu serka z tą wodą nasza masa nie jest ścisła, to możemy ją uratować dodając około 2 opakowań Śmietan Fix (podtrzymuje konsystencję bitej śmietany)- dostępne w sklepie w opakowaniach takich jak cukier waniliowy. Specyfik ten jednak zmienia troszkę smak naszej masy tiramisu.
oj nie
tylko nie to.
Nie dość, ze zmienia smak to wpływa na konsystencję. Tiramisu' jest deserem, które jada sie łyżeczką, ma prawo być miękkie i nie dawac się kroić

jestem w stanie zrozumieć (od biedy ) bitą śmietanę, ale nie śmietan Fix..

Ostatnią edycję dokonał moderator:

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
ee, strasznie dużo zachodu :D
ucieranie kogla mogla w kapieli wodnej (7 minut)
polewanie kawą biszkoptów ..maczanie wychodzi znacznie szybciej i dokładniej

zabaglione + bita smietana* to nie dla mnie

i te dzikie ilości cukru..

* tak, wiem, ze są dwie szkoły, ja jestem z białkowej :D

http://laprovadelcuoco.giovani.it/diari/73...u_classico.html
http://www.kucinare.it/user/ricetta.aspx?idricetta=639
http://www.cookaround.com/cucina/nuovidolci/mono-75.php

ja bym sie raczej na źródłach włoskich opierała
icon_wink.gif

itp
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Joanna @ 29 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=631418Dziękuję za informację.
cvety.gif

Nie ukrywam, że to dla mnie duża niespodzianka.
Spodziewałabym się raczej czegoś z włoskim rodowodem.
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif

okazuje się, że nasze biszkopty sa najlepsze
icon_smile.gif
idelanie wciągaja kawę.
W innym wątku pisałam, żeby nie kupować biszkoptów Lajkonika, bo sa za twarde i nie nasiąkaja jak należy. Innych nie probowałam

Oczywiście może być biszkopt domowej roboty

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Do tiramisu' kupowałam do tej pory wyłącznie savoiardi, bo nie wiadomo dlaczego wydawało mi się, że stanowią one warunek sine qua non powodzenia tego deseru, ale muszę koniecznie spróbować rodzimych Lady Fingers.
Domowy biszkopt to też dobry pomysł.
icon_smile.gif

Dziękuję bardzo za informacje!
anbetung.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Moge tu sobie troche ślinki popuszczać
icon_question.gif

lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

icon_mrgreen.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
savoiardi nasączały mi się aż za bardzo, nasączałam je bardzo mądrze w ciepłek kawie
dump.gif

i Tiramisu nie dało się wykładać, a na talerzykach się rozjeżdżało - czyli była jedna wielka paciajza
dump.gif

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
kasha @ 29 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=631861savoiardi nasączały mi się aż za bardzo, nasączałam je bardzo mądrze w ciepłek kawie
dump.gif

i Tiramisu nie dało się wykładać, a na talerzykach się rozjeżdżało - czyli była jedna wielka paciajza
dump.gif
Kashko, to nie dziwne, że sie rozjechało, taka jego uroda

ja zawsze moczę w ciepłej, a nawet w gorącej..

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy