monawrona @ 19 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=6259589 żółtek
9 łyżek cukru pudru
500 gram mascarponezastanawia mnie ilość jajek i cukru
wg mnie to stanowczo za dużo
do ostatniego Tiramisu' (z 800 g) dałam 4 łyżki cukru i 4 jajka.. i było nico za słodkie
monawrona @ 19 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=625958Na początku wykładamy naczynie biszkoptami- dość ścisło; polewamy najlepiej łyżeczką biszkopty kawą z amaretto (kawa może być letnia). Kawy nie może być za dużo- biszkopty mają być nasączone a nie pływać w kawie! Już polane biszkpopty w naczyniu chowamy do lodówki.
Żółtka z cukrem pudrem miksujemy dość długo na jednolitą masę. Otwieramy serek mascarpone i stopniowo dodajemy go do naszej masy, ale uważamy by nie dodawać tej wody, która jest na dole opakowania w serku. Jeżeli dodalibyśmy serek z wodą , to masa będzie płynna a powinna być takiej kremowej i ścisłej konsystencji. Chwilkę miksujemy jeszcze masę.
Wyjmujemy nasze naczynie z biszkoptami i nakładamy masę na biszkopty; wyrównujemy wszystko i chowamy do lodówki na kilka godzin.
Kakao mozemy od razu przez siteczko posypac, ale można też przed samym podaniem.ta znikowa ilość "wody" nijak nie zaszkodzi![]()
zazwyczaj nawet jej nie ma na dnie pudełka
monawrona @ 19 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=625958Uwaga: jeżeli po dodaniu serka z tą wodą nasza masa nie jest ścisła, to możemy ją uratować dodając około 2 opakowań Śmietan Fix (podtrzymuje konsystencję bitej śmietany)- dostępne w sklepie w opakowaniach takich jak cukier waniliowy. Specyfik ten jednak zmienia troszkę smak naszej masy tiramisu.oj nie
tylko nie to.
Nie dość, ze zmienia smak to wpływa na konsystencję. Tiramisu' jest deserem, które jada sie łyżeczką, ma prawo być miękkie i nie dawac się kroić
jestem w stanie zrozumieć (od biedy ) bitą śmietanę, ale nie śmietan Fix..
skanna @ 19 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=626006A u mnie w weekend Marghe była i taką pyszność zrobiła
Mam pytanie - jakich biszkoptów używasz do tiramisu'?
Bo te na zdjęciu to chyba nie są savoiardi....![]()
Pytam, bo u mnie nigdy savoiardi tak bardzo nie namakają kawą....
Może ja coś źle robię?![]()
Joanna @ 28 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=631075Mam pytanie - jakich biszkoptów używasz do tiramisu'?
Bo te na zdjęciu to chyba nie są savoiardi....![]()
Pytam, bo u mnie nigdy savoiardi tak bardzo nie namakają kawą....
Może ja coś źle robię?
Marghe używa naszych rodzimych biszkoptów z Sanu
![]()
skanna @ 28 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=631111Marghe używa naszych rodzimych biszkoptów z SanuDziękuję za informację.![]()
Nie ukrywam, że to dla mnie duża niespodzianka.
Spodziewałabym się raczej czegoś z włoskim rodowodem.![]()
Alisia, baaardzo smakowite zdjęcie.![]()
Joanna @ 29 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=631418Dziękuję za informację.![]()
Nie ukrywam, że to dla mnie duża niespodzianka.
Spodziewałabym się raczej czegoś z włoskim rodowodem.![]()
![]()
![]()
okazuje się, że nasze biszkopty sa najlepszeidelanie wciągaja kawę.![]()
W innym wątku pisałam, żeby nie kupować biszkoptów Lajkonika, bo sa za twarde i nie nasiąkaja jak należy. Innych nie probowałam
Oczywiście może być biszkopt domowej roboty
kasha @ 29 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=631861savoiardi nasączały mi się aż za bardzo, nasączałam je bardzo mądrze w ciepłek kawie![]()
i Tiramisu nie dało się wykładać, a na talerzykach się rozjeżdżało - czyli była jedna wielka paciajza
Kashko, to nie dziwne, że sie rozjechało, taka jego uroda
ja zawsze moczę w ciepłej, a nawet w gorącej..
kasha @ 29 Nov 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=631861savoiardi nasączały mi się aż za bardzoCzyli cudze chwalicie, swego nie znacie![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.