Tiramisu'

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
CYTATNo tak, co prawda nie robiłam jeszcze, ale już dwukrotnie jadłam. Marge to jest pyszne.
Obiema ręcyma się podpisję!!! Pycha!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Sinistra @ 30 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=631963Czyli cudze chwalicie, swego nie znacie
icon_lol.gif
Mylisz się, Sinistro. Znamy i używamy, choćby do mojej ulubionej szarloty z gruszek.
icon_smile.gif
mniam.gif

Ale nie przyszło mi do głowy, by szukać polskich zamienników do deseru o włoskim rodowodzie, skoro oryginały zalecane w klasycznej recepturze są dostępne w każdym większym markecie...
icon_lol.gif
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Joanna @ 30 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=632307Mylisz się, Sinistro. Znamy i używamy, choćby do mojej ulubionej szarloty z gruszek.
icon_smile.gif
mniam.gif

Ale nie przyszło mi do głowy, by szukać polskich zamienników do deseru o włoskim rodowodzie, skoro oryginały zalecane w klasycznej recepturze są dostępne w każdym większym markecie...
icon_lol.gif
icon_biggrin.gif
bo savoiardi to po prostu biszkopty
icon_smile.gif
a nie konkretna marka
A Włosi robią na biszkoptach savoiardi, na biszkoptach pavesini (lżejszych, cieńszych) i na domowym biszkopcie


Pavesini
vmNIIzwbnl788guwdf0sie-30.jpg
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Sinistra @ 1 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=632510Raczej chodziło mi o przedkładanie wyrobu włoskiego nad polski
icon_mrgreen.gif
I tu też się mylisz...
icon_smile.gif
Nie przedkładam, tylko stosuję zgodnie z posiadanym przepisem.


marghe @ 30 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=632470A Włosi robią na biszkoptach savoiardi, na biszkoptach pavesini (lżejszych, cieńszych) i na domowym biszkopcie
Pavesini
vmNIIzwbnl788guwdf0sie-30.jpg
Dziękuję Ci bardzo.
anbetung.gif
cvety.gif
Moja "włoszczyzna" wzbogaciła się dzięki Tobie o nowe słówko.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nikkki

Member
Gru 3, 2007
3
1
0
Ja dziś będę robić tiramisu i chyba zamiast piany z białek dodam ubitą śmietankę, tak mi bardziej smakuje i potem mam pretekst do pieczenia bezy
icon_smile.gif

No i część cukru zastępuję miodem, to świetny pomysł, tiramisu jest pyszne!!
 

agal

Member
Sie 24, 2007
15
0
0
marghe,

cvety.gif


wielkie dzięki!!! przepis jest obłędny!!! Wczoraj przetestowałam i w sobotę powtarzam, a co!

PS
ale kaca moralnego z tymi surowymi jajami to jednak mam. gościom nie zdradziłam, że surowizna - wystarczy, że ja przeżywam ;)
 

agal

Member
Sie 24, 2007
15
0
0
marghe,
pytasz, czy ok? Kobieto toż to istny orgazm organoleptyczny!!!!

w sobotę powtórzyłam i znowu pochwał deser nazbierał aż miło!
I tylko moja mama miala muchy w nosie, bo liczyła na ciacho do niedzielnej kawki a ja dopiero w poniedziałek rano jej miseczke podrzuciłam ;)

a propos ile dni można przechowywać ten deser?
ja jadłam 3go dnia i żyję... póki co... ale może nie powinnam...
icon_neutral.gif
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
agal @ 11 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=660023marghe,
pytasz, czy ok? Kobieto toż to istny orgazm organoleptyczny!!!!

w sobotę powtórzyłam i znowu pochwał deser nazbierał aż miło!
I tylko moja mama miala muchy w nosie, bo liczyła na ciacho do niedzielnej kawki a ja dopiero w poniedziałek rano jej miseczke podrzuciłam ;)

a propos ile dni można przechowywać ten deser?
ja jadłam 3go dnia i żyję... póki co... ale może nie powinnam...
icon_neutral.gif
\Pytałam czy jajka Wam nie zaszkodziły
icon_smile.gif


A ile czasu może stać?
Zielonego pojęcia nie mam. U nas nie dłużej niż dobę wytrzymuje :D
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zastanawiam się co poszło nie tak, bo wszystko wg kolejności dodawałam. Mieszałam ręcznie serek, później domieszałam likier i jakoś pod koniec przestało być gładziutką masą. Takie małe grudki powstały, dlaczego?
gruebel_2.gif
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Zrobiłam dziś moje pierwsze tiramisu - pyszne ! boskie !

Dodałam trochę miodu zamiast cukru i esencję waniliową na wódce ( likierów mi brak )

Teraz chodzę koło lodówki jak pies Pawłowa
icon_smile.gif
 

marsylia

Member
Lis 9, 2007
6
0
0
Witam,

zrobiłam tiramisu, długo się do tego zbierałam ochotę miałam chyba ze 2 lata no i stało się, wyszło przepyszne
icon_mrgreen.gif

Zrobiłam w ładnych szklaneczkach, więc i wygląda smacznie, nic się nie rozlewa
icon_lol.gif

Wielkie dzięki za przepis
anbetung.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy