No właśnie... To taki temat-rzeka , już kiedyś był poruszany na forum mniama .
Prawda jest taka , że mascarpone trudno czymkolwiek zastąpić . Jest to ser baaaardzo tłusty (chyba coś ok. 70-80 % w suchej masie) i zupełnie "obojętny" w smaku , przy tym jedwabiście gładki .
Z polskich serków nie dostanie sie ani tak tłustego , a jeżeli już to są to zwykle serki zawierające sól (która w słodkich deserach jest nie do przyjęcia) . Mascarpone w tiramisu (którego jest głównym składnikiem) w ogóle trudno czymkolwiek zastąpić, żeby smak był nadal OK (chyba ktoś kiedyś przebąkiwał - ze względów cenowych - o serku "ricotta" , ale to też nie-polski wyrób i przez to nie wszędzie dostępny - osobiście nie znam tego sera)
W tym torciku - trudno powiedzieć , z uwagi na inne składniki mascarpone chyba nie odgrywa tu decydującej roli. Gdybym musiała , to próbowałabym zastąpić go jakimś twarogowym serkiem nie zawierającym soli - jakaś Campina czy Turek (do wypeków) czyli po prostu dałabym więcej serka śmietankowego , który także jest w przepisie i już.