Torcik serowy

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Margarete @ 31 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=710978Margot, zdradz prosze, z czego ta polewa na Twoim serniku?
icon_mrgreen.gif
zdradzam sekret
icon_mrgreen.gif

polewa to ok 2-3łyżki tej masy kajmakowej (tej co użyłam do sernika ,a w puszce zostawiłam troche i razem z puszką-wstawiona na garnka z gorącą wodą podgrzałam)
Bardzo ciepły sernik polałam polewa ,a zimny ,,porysowałam " bardzo gorzką topioną czekoladą

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Ja wersję podstawową- bez pasków zrobiłam.
Paski same są super, tylko ja nie za bardzo lubię sernik z cacao.

Mam nadzieję,że będzie smaczny, bo niestety gładziutki to on nie jest - na brzegach się podniósł, a środek raczej płaski. Coś musiałam nie tak zrobić.

Poza tym, to strasznie mam już ochotę spróbować, ale przecież jeszcze nie wolno...

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Udał się! Hurraaa!
mniam.gif

Zdjęcia nie wstawię,bo akurat aparatu nie mam,ale i tak wizualnie taki sobie-lekko nierówny tu i tam.
Pyszny w smaku!
Robiłam bez spodu, bo za spodami nie przepadam, więc jest mega serowy. I bardzo słodki, następnym razem jednak dodam nieco mniej cukru.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Joanna @ 2 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=711452A jaką wersję robiłaś?
Bo szklanka cukru na kilogram sera nie daje przecież nadmiernej słodyczy...
gruebel_2.gif

Nawet ktoś kiedyś narzekał, że sernik wychodzi za mało słodki ...
Widocznie o 'zawartość cukru w cukrze chodzi'
icon_smile.gif

Może jednak spód kruchy trochę neutralizuje słodycz, bo sam spód ma 5 łyzek cukru, to chyba nie jest za słodki?

Sernik został zaaprobowany przez rodzinę ( i to bardzo!), więc na pewno będzie powtórka!

Nawet nie wiecie jak się cieszę, że się udał.
Przez całe życie uważałam, że mam pecha do ciast.
A tu dzięki Wam CinCinowe Dziewczyny i szarlotkę upiekłam ( wspominaną do dziś przez męża),
i teraz sernik.
Dzięki
bussi.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Znowu upiekłam
icon_smile.gif

Małą porcję, z połowy składników, za to na pokruszonch herbatnikach.Nie dawałam wcale masła - miałam tylko sery tłuste 275 g mascarpone i drugie tyle sera Capri ( kupiłam w ramach eksperymentu- udanego).
Dlatego sernik jest bardzo kremowy, jednak nie osiadł i stosownie wyrósł.

Tym razem dodam zdjęcie, w ramach Tygodnia Truskawkowego sernik polany sosem truskawkowym z odrobiną słodkiego sherry.

ser71xz7.jpg

łolga

Member
Lip 15, 2008
1
0
0
Dzisiaj zrobiłam ! Wersja- zebra. Pyszny sernik! Jeszcze nie odleżał tyle ile powinien ale już musieliśmy spróbować. Jest leciutki i bardzo serowy. Niestety sporo mi opadł a i formę miałam za dużą bo 30 cm więc nie wyszedł zbyt wysoki ale byłam na to przygotowana psychicznie
icon_mrgreen.gif
Bardzo dziękuję za przepis , na pewno jeszcze nie raz go wykorzystam. Zdjęcia z komórki więc kiepska jakość ale coś tam widać
icon_smile.gif

DSC00687.JPG

DSC00686.JPG

DSC00685.JPG

Załączniki

• DSC00687.JPG
    DSC00687.JPG
    211.9 KB · Wyświetleń: 3
  • DSC00686.JPG
    DSC00686.JPG
    159.8 KB · Wyświetleń: 3
  • DSC00685.JPG
    DSC00685.JPG
    277.1 KB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Bardzo ladny sernik, Łolgo. Cieszę się, że Ci smakuje.
icon_smile.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Joanno bardzo Ci dziekuje za przepis na ten cudowny sernik!

Dzieki Tobie dowiedzialam sie, ze przepis na ciezki wiedenski sernik nie jest jedynym przepisem dla tego gatunku ciast!
freu.gif

Wczoraj przed wielka premiera tego sernika (30.08: parapetowka) zrobilam probe w malej kwadratowej foremce i stwierdzam, ze ciasto jest niebiansko smaczne i wreszcie powial w mojej kuchni swiezy wiatr!

Oj, jak sie ciesze! Bo sernik jest nie tylko pyszny, ale o wiele lzejszy od moich dotad pieczonych wg. tradycyjnych przepisow.

DZIEKUJE!
herzen.gif

Znosa

Member
Lip 19, 2008
17
0
0
Witam, jestem nową osobą na Forum i w ogóle w kuchni:) Dlatego moje pytanie może niektórych rozbroić, ale je zadam bo przeczytałem juz połowę wątku i nie znalazłem odpowiedzi.

Czy twaróg trzeba mielić? Jeśli tak, ile razy? I czy to nie stoi w sprzeczności z zasadą "sernikowego ABC", żeby nie zapowietrzac masy?

I jeszcze jedno pytanie
Po co wstawiac sernik do pieczenia dwa razy (najpierw na 10 min w 270 stopniach i reszte czasu w 160) ?? Czy to konieczne?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie sernika z niemielonego twarogu....
icon_wink.gif

Sama korzystam z mielonego fabrycznie, ale można też zemleć samemu. Wg mnie najlepiej dwukrotnie.
Troska o jak najmniejsze napowietrzanie masy dotyczy głównie serników typu amerykańskiego ( cheesecake'ów).
Tu zależy nam na puszystości i piankowej strukturze, stąd ubijanie piany z białek z cukrem.
Sernik wstawia się do pieczenia dwa razy, bo na tym polega metoda gazetowa.
Dziesięć minut w 250 ( nie 270!!!) stopniach powoduje równomierne zapieczenie wierzchu, co sprawia, że gotowy sernik ma równą, gładką powierzchnię i nie zapada się w srodku jak pieczony klasycznie, a zmniejszenie temperatury jest konieczne, by dopiec ciasto. W przeciwnym wypadku byłoby z wierzchu spalone, a surowe w środku.
Technika ta nie jest oczywiście konieczna - każdy może wybrać sposób pieczenia najbardziej mu odpowiadający, ale wtedy to już nie będzie TEN sernik...

Znosa

Member
Lip 19, 2008
17
0
0
~Pani Joanno, Dziękuję za nadspodziewanie szybką i wyczerpujacą odpowiedź. Spróbuję dziś upiec torcik z samego twarogu, ale za to w wersji "Zebra". Stąd moje (juz naprawdę ostatnie) pytanie. Czy po wyłożeniu wszystkich warstw sera nalezy jeszcze je hopsnąć do góry spodem jak na tym obrazku [url], który narysowałem??? Inaczej sobie tego nie potrafię wyobrazić.

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Co prawda chyba wolę mocno zwarte, dość ciężkie serniki niż piankowe, puszyste, ale myślę, że kiedyś wypróbuję i ten przepis - przez zdjęcia...
mniam.gif

Mam tylko jedno pytanie Joanno - jakiej konsystencji jest surowa masa serowa? Piszesz, że należy ją wylać - więc jest płynna, jak w cheesecake'ach? Przy nowojorskim tortownica paskudnie mi przeciekała i już wiem, że do tak wodnistego ciasta trzeba ją uszczelniać. A jak jest tutaj?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Znosa @ 22 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=730452Czy po wyłożeniu wszystkich warstw sera nalezy jeszcze je hopsnąć do góry spodem jak na tym obrazku.
Wystarczy po prostu Joanno...
icon_biggrin.gif

Zupełnie nie rozumiem, co znaczy "hopsnąć do góry spodem", ale mimo to postaram się odpowiedzieć na pytanie.
icon_smile.gif

Masy serowe nakładamy na środek tortownicy na przemian - raz trzy łyżki ciemnej, raz jasnej. Zawsze staramy się trafić w środek poprzedniego "kółka". Na koniec, po nałożeniu wszystkich warstw, można dla ozdoby przeciągnąć promieniście patyczkiem od środka ciasta ku brzegom, by uzyskać efekt pajęczynki, ale nie jest to konieczne.
icon_smile.gif
W każdym bądź razie nic nie hopsać, cokolwiek by to znaczyło...
icon_wink.gif

Tu widać podobnie wykonywany sernik bez "pajęczynki":
http://vitoria.livejournal.com/29487.html

Lud_ @ 22 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=730464Mam tylko jedno pytanie Joanno - jakiej konsystencji jest surowa masa serowa? Piszesz, że należy ją wylać - więc jest płynna, jak w cheesecake'ach? Przy nowojorskim tortownica paskudnie mi przeciekała i już wiem, że do tak wodnistego ciasta trzeba ją uszczelniać. A jak jest tutaj?
Masa nie jest zbyt płynna. Ma typową, sernikową konsystencję. W przeciwnym razie nie byłaby możliwa wersja pasiasta, bo masy by się ze sobą zlewały...
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy