Margarete @ 31 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=710978Margot, zdradz prosze, z czego ta polewa na Twoim serniku?zdradzam sekret![]()
![]()
polewa to ok 2-3łyżki tej masy kajmakowej (tej co użyłam do sernika ,a w puszce zostawiłam troche i razem z puszką-wstawiona na garnka z gorącą wodą podgrzałam)
Bardzo ciepły sernik polałam polewa ,a zimny ,,porysowałam " bardzo gorzką topioną czekoladą
Aniq @ 1 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=711186I bardzo słodki, następnym razem jednak dodam nieco mniej cukru.A jaką wersję robiłaś?
Bo szklanka cukru na kilogram sera nie daje przecież nadmiernej słodyczy...![]()
Nawet ktoś kiedyś narzekał, że sernik wychodzi za mało słodki ...
Joanna @ 2 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=711452A jaką wersję robiłaś?
Bo szklanka cukru na kilogram sera nie daje przecież nadmiernej słodyczy...![]()
Nawet ktoś kiedyś narzekał, że sernik wychodzi za mało słodki ...Widocznie o 'zawartość cukru w cukrze chodzi'![]()
Może jednak spód kruchy trochę neutralizuje słodycz, bo sam spód ma 5 łyzek cukru, to chyba nie jest za słodki?
Sernik został zaaprobowany przez rodzinę ( i to bardzo!), więc na pewno będzie powtórka!
Nawet nie wiecie jak się cieszę, że się udał.
Przez całe życie uważałam, że mam pecha do ciast.
A tu dzięki Wam CinCinowe Dziewczyny i szarlotkę upiekłam ( wspominaną do dziś przez męża),
i teraz sernik.
Dzięki![]()
Znosa @ 22 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=730452Czy po wyłożeniu wszystkich warstw sera nalezy jeszcze je hopsnąć do góry spodem jak na tym obrazku.Wystarczy po prostu Joanno...![]()
Zupełnie nie rozumiem, co znaczy "hopsnąć do góry spodem", ale mimo to postaram się odpowiedzieć na pytanie.![]()
Masy serowe nakładamy na środek tortownicy na przemian - raz trzy łyżki ciemnej, raz jasnej. Zawsze staramy się trafić w środek poprzedniego "kółka". Na koniec, po nałożeniu wszystkich warstw, można dla ozdoby przeciągnąć promieniście patyczkiem od środka ciasta ku brzegom, by uzyskać efekt pajęczynki, ale nie jest to konieczne.W każdym bądź razie nic nie hopsać, cokolwiek by to znaczyło...![]()
![]()
Tu widać podobnie wykonywany sernik bez "pajęczynki":
http://vitoria.livejournal.com/29487.html
Lud_ @ 22 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=730464Mam tylko jedno pytanie Joanno - jakiej konsystencji jest surowa masa serowa? Piszesz, że należy ją wylać - więc jest płynna, jak w cheesecake'ach? Przy nowojorskim tortownica paskudnie mi przeciekała i już wiem, że do tak wodnistego ciasta trzeba ją uszczelniać. A jak jest tutaj?Masa nie jest zbyt płynna. Ma typową, sernikową konsystencję. W przeciwnym razie nie byłaby możliwa wersja pasiasta, bo masy by się ze sobą zlewały...![]()
Joanna @ 22 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=730481Masa nie jest zbyt płynna. Ma typową, sernikową konsystencję. W przeciwnym razie nie byłaby możliwa wersja pasiasta, bo masy by się ze sobą zlewały...
Czyli nie przecieknie?![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.