Tort czekoladowy-poprawiony

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
Tort czekoladowy

Skladniki na 16 sztuk:

8 jajek
200 g cukru
90 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
9 płatków żelatyny
300 g gorzkiej czekolady
3 łyżki koniaku
400 g śmietany kremówki, słodkiej i rzadkiej
50 g konfitury morelowej
100 g mlecznej i 50 g białej kuwertury (może być czekolada)
300 g rureczek waflowych
14 minitrufelek

Sposób przyrządzania :

3 białka oddzielić od żółtek. Białka, 3 łyżki wody i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać 120 g cukru , dalej ubijać, potem kolejno dodawać żóltka oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wylać ciasto do formy wylożonej papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm) , piec 45 min w temp 175 stopni.

Namoczyć żelatynę. Stopić gorzką czekoladę. Resztę jajek i cukru ubić mikserem , dodać czekoladę i koniak. Żelatynę rozpuścić w wodzie i na razie odstawić, gdy zacznie gęstniec dodać ją do przygotowanego musu czekoladowego. Śmietanę ubić na sztywno i też powoli dodać do musu.

Biszkopt przekroić na dwa placki, obydwa posmarować konfiturą morelową. Jeden placek wsadzić spowrotem do formy, wylać na niego mus czekoladowy, przykryć drugim plackiem. Odstawić tort aby masa stężala.

Stopić kuwertury (osobno). Rureczki waflowe opędzelkować kuwerturą i “przykleić” do brzegów tortu. Resztą kuwertury ozdobić wierzch tortu. Przybrać minitrufelkami.

Bardzo dziekuję Ruzi za przetłumaczenie :anbetung: :bussi: ,mam ten przepis już dawno zawsze tylko tak przyozdabiałam tort ,teraz mogę go zrobić i Wam polecam,już nie pamiętam z jakiej niemieckiej gazety go mam bo mam go bardzo długo,smacznego :mniam:

t2may1ek.jpg

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
Piekne zdjecie. Wspaniale ozdobilas ten tort.

Chetnie bym zrobila, tylko, ze bym potem sama pewnie zjadla, bo u mnie nie tykaja czekoladowych ciast z wyjatkiem brownies. A i to tylko moj maz.
no więc te przyozdobienie jest rzeczywiście bardzo wygodne ,szczególnie jak boki nie wyjdą za równo :cheers:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
a w jaki sposob sie robi te mazy na wierzchu?

i co to jest kuwertura?

pzdr
yenn

Aga

Member
Lis 18, 2004
122
0
0
i dlaczego piszesz skladnik na 16 sdztuk,czego ma byc 16 sztuk.A kuwertura to taka czarna twarda czekolada do wyrobow cukierniczych.

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
swietny pomysł z tymi rurkami na bokach! zawsze miałam problem z nierwnym tortem, a tu proszę, można to w ten sposób rozwiązać
icon_smile.gif
rewelacja

aaa, mam pytanie, takie 9 płatków żelatyny to ile moze być łyżeczek?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Uwaga, uwaga :mrgreen:

16 sztuk to znaczy, ze tort jest duzy i mozna z niego wykroic 16 porcji.
Nigdy nie zamawialyscie tortu? Bo ja raz w zyciu :lol: :lol: :lol:
Sa male, srednie, duze i niestandardowe - oooooooogromne.
Zawsze cukiernik zaznacza ile jest porcji. Ja zamawialam tylko raz tort dla Kubka (potem juz robilam). Na 10 dzieci maly wystarcza, bo jest tez inne jedzenie i kroilam po pol porcji i jeszcze duzo zostalo, a dokladek prawie nie chcieli.

Oni licza porcje takie, jak mozna kupic w cukierni.

Mazy robi sie jak ze smietany na zupie.

Jak sie zrobi kropeczki dookola i przejedzie przez srodek (ja robie trzonkiem lyzeczki) przez wszystkie kolejno to wychodzi lansuszek serduszek/listeczkow.
okregi przeciete cieciwami od srodka utworza pajeczyne
a takie mazy to trzeba ciepnac biala czekolade miejscami i przemieszac. Jak z farba. Nie za duzo, zeby kazda z mas zachowala swoj kolor.

Kuwertura jest lepsza do ozdob, bo bardziej plastyczna. Lepiej sie topi.

Co do platkow zelatyny to chyba Puchatek o tym pisal, ale jako teoretyk niestety nie zapamietalam szczegolow.

Wlasciwie dlaczego ja tortow nie lubie. Podstawy w postaci teorii wlasciwie mam :dump: :dump: :dump: :mrgreen:

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
bardzo dziekuję Ruzi za przetłumaczenie ,mam ten przepis już dawno zawsze tylko tak przyozdabiałam tort ,teraz mogę go zrobić i Wam polecam,już nie pamiętam z jakiej niemieckiej gazety go mam bo mam go bardzo długo,smacznego
kochane moje przeczytajcie to jeszcze raz,Marzena jak zwykle mnie ratuje :mrgreen:

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
tort19zs.jpg

tort22gs.jpg

tort30jr.jpg

tort43lj.jpg

no więc znalazłam jakieś przedtopotowe fotki moich tortów,co cud ,że wogóle je mam,sory za jakoś,także widzicie,nawet jak braknie rurek można zastąpić innymi,jeszcze raz przepraszam za fotki ale nie robiłam nigdy zdięć moich wypieków ,bo nie wiedziałam, że tu wyląduje :mrgreen: :cheers: :cheers: :cheers:

Dolly

Member
Gru 20, 2005
185
0
0
na początku chciała bym się z wszytkimi przywitac bo to mój pierwszy post
icon_smile.gif

jutro będe robić ten torcik - tak bardzo bym chciała żeby wyszedł bo ma być na urodzinki chłopaka. Wygląda bardzo apetycznie a że lubimy wszytko co czekoladowe to ten przepisik wygrał
icon_smile.gif

jak wyjdzie to zrobie fotki

Pozdrawiam Aga

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
na początku chciała bym się z wszytkimi przywitac bo to mój pierwszy post
icon_smile.gif

jutro będe robić ten torcik - tak bardzo bym chciała żeby wyszedł bo ma być na urodzinki chłopaka. Wygląda bardzo apetycznie a że lubimy wszytko co czekoladowe to ten przepisik wygrał
icon_smile.gif

jak wyjdzie to zrobie fotki

Pozdrawiam Aga

o jak miło ,jestem uradowana i będę czekać na fotki i witaj :cheers:

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
mam problem z kupieniem kuwertury a chce żeby ten tort wyszedł najlepiej jak tylko sie da

może wiesz w jakiego typu sklepach dostane kuwerture?

dziewczyny pomożecie Dolly mnie zapytała a ja nie wiem gdzie :
bo wiedziecie ,ze ja robiłam tylko bez tej kuwetury właśnie :roll:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hm... ale to normalna czekolada się spisze napewno... czekolada tylko oblepia rurki i jest na wierzchu... Gdyby się miała błyszczeć to warto czekoladę temperować, ale jak widzę na zdjęciu chodiz o efekt marmurkowy a nei o połysk... no, ale temperowac i tak nei zaszkodzi (najłatwiej po prostu część czekolady rozpuścić na małym ogniu, a drugą część zetrzec na małej tarce i dosypać do rozpuszcoznej czekoady)

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jesli macie dostep do wloskich, maja w nazwie "fondente".

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Tak jak Małgosia napisała z tym dosypywaniem trzeba zrobić żeby się błyszczało.Można też 1 łyżkę oleju dodać.A kuwerturę mozna zastąpić czekoladą deserową o min.zawartości masła kakaowego 60% czyli np.Deserowa z Wedla
icon_smile.gif

No i witam Dolly tak poza tym
icon_smile.gif
Fajne paznokcie robisz :mrgreen:

Dolly

Member
Gru 20, 2005
185
0
0
oj dziekuje za pomoc

jutro pojade jeszcze w jedno miejsce może dostane kuwerture
icon_smile.gif

p.s. Dziuniu, ciesze się ze moje zdobienia się podobają
:bussi:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy