- Lip 7, 2005
- 4,947
- 0
- 36
Tort czekoladowy
Skladniki na 16 sztuk:
8 jajek
200 g cukru
90 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
9 płatków żelatyny
300 g gorzkiej czekolady
3 łyżki koniaku
400 g śmietany kremówki, słodkiej i rzadkiej
50 g konfitury morelowej
100 g mlecznej i 50 g białej kuwertury (może być czekolada)
300 g rureczek waflowych
14 minitrufelek
Sposób przyrządzania :
3 białka oddzielić od żółtek. Białka, 3 łyżki wody i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać 120 g cukru , dalej ubijać, potem kolejno dodawać żóltka oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wylać ciasto do formy wylożonej papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm) , piec 45 min w temp 175 stopni.
Namoczyć żelatynę. Stopić gorzką czekoladę. Resztę jajek i cukru ubić mikserem , dodać czekoladę i koniak. Żelatynę rozpuścić w wodzie i na razie odstawić, gdy zacznie gęstniec dodać ją do przygotowanego musu czekoladowego. Śmietanę ubić na sztywno i też powoli dodać do musu.
Biszkopt przekroić na dwa placki, obydwa posmarować konfiturą morelową. Jeden placek wsadzić spowrotem do formy, wylać na niego mus czekoladowy, przykryć drugim plackiem. Odstawić tort aby masa stężala.
Stopić kuwertury (osobno). Rureczki waflowe opędzelkować kuwerturą i “przykleić” do brzegów tortu. Resztą kuwertury ozdobić wierzch tortu. Przybrać minitrufelkami.
Bardzo dziekuję Ruzi za przetłumaczenie
,mam ten przepis już dawno zawsze tylko tak przyozdabiałam tort ,teraz mogę go zrobić i Wam polecam,już nie pamiętam z jakiej niemieckiej gazety go mam bo mam go bardzo długo,smacznego 
Skladniki na 16 sztuk:
8 jajek
200 g cukru
90 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
9 płatków żelatyny
300 g gorzkiej czekolady
3 łyżki koniaku
400 g śmietany kremówki, słodkiej i rzadkiej
50 g konfitury morelowej
100 g mlecznej i 50 g białej kuwertury (może być czekolada)
300 g rureczek waflowych
14 minitrufelek
Sposób przyrządzania :
3 białka oddzielić od żółtek. Białka, 3 łyżki wody i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać 120 g cukru , dalej ubijać, potem kolejno dodawać żóltka oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wylać ciasto do formy wylożonej papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm) , piec 45 min w temp 175 stopni.
Namoczyć żelatynę. Stopić gorzką czekoladę. Resztę jajek i cukru ubić mikserem , dodać czekoladę i koniak. Żelatynę rozpuścić w wodzie i na razie odstawić, gdy zacznie gęstniec dodać ją do przygotowanego musu czekoladowego. Śmietanę ubić na sztywno i też powoli dodać do musu.
Biszkopt przekroić na dwa placki, obydwa posmarować konfiturą morelową. Jeden placek wsadzić spowrotem do formy, wylać na niego mus czekoladowy, przykryć drugim plackiem. Odstawić tort aby masa stężala.
Stopić kuwertury (osobno). Rureczki waflowe opędzelkować kuwerturą i “przykleić” do brzegów tortu. Resztą kuwertury ozdobić wierzch tortu. Przybrać minitrufelkami.
Bardzo dziekuję Ruzi za przetłumaczenie
