jswm
Member
- Lut 3, 2007
- 373
- 0
- 0
Kata-73 @ 23 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838360Czy macie pomysły do czego można byłoby użyć tej masy (jeśli mi wyjdzie rzecz jasna)??
ja częścą masy przełożyłam wafle
zniknęły w oka mgnieniu![]()
Kata-73 @ 23 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838360Czy macie pomysły do czego można byłoby użyć tej masy (jeśli mi wyjdzie rzecz jasna)??
ja częścą masy przełożyłam wafle
zniknęły w oka mgnieniu![]()
Kata-73 @ 23 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838175Jeśli piszesz, że masa przypomina sos waniliowy, to stwierdzam, że mojej (zanim dodałam kawę) daleko było do tego - była zdecydowanie ciężka, maślana. Tak sobię myślę, że nie udała mi się na 100% i jestem przekonana, że to zaważyło na naszej ocenie.
Bo połączenie orzechowych blatów i masy a'la sos waniliowy byłoby jak najbardziej w moim stylu.
Co do cukru...
Jednym z pytań autorki przepisu, gdy okazazło się, że masa mi nie wyszła, było pytanie, czy nie zmniejszyłam ilości cukru (co zresztą zrobiłam), a więc z tym dozowaniem cukru wedle upodobań to chyba nie do końca prawda.Zmieniłam trochę przepis na masę (od tej która jest podana na rosyjskiej stronie) m.in. zmniejszając właśnie ilość cukru. Nie zaryzykowałabym robienia tej masy z bardzo małą ilością cukru, obawiam się, że podczas podgrzewania kremu mogłaby wyjść z tego jajecznica. Ale do odważnych kuchnia należy...Mogę się przecież mylić.![]()
Kata, wydaje mi się, że Twoja masa nie udała Ci się z powodu dodania mąki do kremu z żółtek. Wyszło Ci coś w rodzaju budyniu, a nie delikatnej pianki. Budyń w połączeniu z masłem... Potrafię to sobie wyobrazić i wiem, że nie tak powinna wyglądać ta masa.![]()
Muszę przyznać, że nie jest to masa, którą łatwo i szybko się robi. Masło trzeba dobrze utrzeć (na puch), później stopniowo, po łyżce dodawać krem z żółtek. Zajmuje to sporo czasu ale tak jest zawsze przy kremach i masach z dodatkiem masła.
Kata-73 @ 23 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838187Pytanie do Maryy.
Ja robisz takie cudne wiórki z czekolady? Z grubsza niby wiem - rozpuścić czekoladę, rozsmarować, ma prawie zastygnąć i można nożem pod kątm45 stopni ścinać wiórki.
Moim wiórkom daleko do tych, które Ty zrobiłaś. Czy jest jakaś tajemnica, żeby były tak piękne, jak Twoje?
To wprawdzie dopiero czwarty tort w moim życiu i piąte "wiórki", może więc to jest kwestia wprawy?Zdecydowanie, to jest kwestia wprawy... i ostrego noża.Robię je właśnie tak, jak to opisałaś.![]()
Joanna @ 23 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838244Co do cukru - zawsze zmniejszam jego ilość w wypiekach, więc i w tym też to zrobię.
Joanno, czekam na Twoją opinię po degustacji!
jswm @ 23 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838292a ja zrobiłam na próbę taki torcik dwu blatowy, ilość kremu zmniejszyłam o połowę
blaty po leżeniu z kremem w lodówce zrobiły się zupełnie miękkie,
torcik przy tej ilości kremu był dla mnie trochę za słodki (ale sądzę, że większa ilość blatów to przełamie),
krem jest przepyszny, delikatny pomimo swojej słodkości.
rodzina zachwycona, na pewno zrobię go jeszcze razJswm, cieszę się, że ta słodka "próba" Wam smakowała.![]()
vidar @ 24 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838663https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19713
albo przeloz krakersyVidar, dzięki wielkie. Ciasto bardzo zbliżone do spodów z przepisu Maary (składniki).
Czy ono jest też takie bezowe? I czy da się je przekroić na pół - masy z powodzeniem starczyłoby na przełożenie i na wierzch.
Kata-73 @ 24 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838662Odszczekuję wszystko, co napisałam na temat masy.![]()
Prawda jest następująca..
Źle zrobiona masa jest ciężka, obrzydliwie słodka i bardzo maślana.
Ale dobrze zrobiona masa, hmmm..... POEZJA!!!!!!! Jest taka muślinowa...., aksamitna.... waniliowa.... Dodatek alkoholu (u mnie koniak) podkreśla jej subtelny waniliowy charekter i dodaje jej głębi.![]()
- to dla Maary za to, że śmiałam wątpić w tę masę.
Kata, cieszy mnie, że się nie zniechęciłaś i spróbowałaś jeszcze raz zrobić tę masę. No i dobrze, że zmieniłaś zdanie na jej temat!![]()
vidar @ 24 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838663https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19713Vidar, jakie jest ciasto z tego przepisu? Przypomina biszkoptowe?
Kata-73 @ 25 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838989myślę, że warto byłoby bardziej szczegółowo opisać proces robienia masy i dać w przepisie wskazówki, które ułatwią pracę.
Niedługo ten przepis będzie miał kilkanaście stron postów i nie każdemu będzie się chciało przez nie przebrnąć.A ja uważam, że nie po to pisze się komentarze pod przepisem, by je potem przy czytaniu omijać. To wymaga tylko odrobinę wysiłku.... I jeśli komuś nie chce się tego robić, to już jego problem. Maraa podzieliła się z nami świetnym przepisem, dodała swoje cenne uwagi i trudno od Niej dodatkowo wymagać , by robiła coś jeszcze. I tak znajdą się osoby, które wręcz napiszą, że nie chce im się czytać zbyt długiego opisu, bądź nie mają na to czasu. I zapytają o to, na co odpowiedź już padła, niekiedy niejeden raz.
Jeśli nie czujemy się pewni w kuchni, czy nie znamy jakiejś technologii, nie musimy się wcale uczyć na swoich błędach. Wystarczy się oprzeć na doświadczeniu tych, którzy się chcieli z nami nim podzielić. Ale nie nadużywajmy życzliwości, bo za jakiś czas odechce im się to robić...
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.