Tort Esterhazy

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Dzięki za odpowiedzi
icon_smile.gif
Być może jutro będę piec blaty w takim razie. Nie mam miejsca w zamrażarce, więc mrożenie odpada, ale miałam nadzieję, że nic im i tak nie będzie o ile będą szczelnie zapakowane. Pozostaje tylko orzechy wyłupać ze skorup
icon_smile.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Maraa @ 30 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=840904Dziunia, blaty możesz upiec nawet dzisiaj.
icon_mrgreen.gif
Ja zawijam zawsze w folię (każdy blat przekładam pergaminem, to na wypadek gdyby się do nich wilgoć dobrała, nie posklejają się) i wynoszę do suchego pomieszczenia. Najdłużej przechowywałam je dwa tygodnie. Nic nie straciły na wyglądzie albo smaku. Kiedyś złapały mi trochę wilgoci to je podsuszyłam w piekarniku i zrobiły się znowu chrupiące.
icon_wink.gif

Kasiu, oczywiście, że możesz!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja upiekłam blaty w poniedziałek, zapakowałam w folię i czekają. Dwa mi się nadłamały ale to nic, pójdą do środka i nic nie będzie widać
icon_wink.gif

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Zamrożone blaty nie traca nic ze swoich właściwości. Nie do odróżznienia ze świeżymi. Najpierw Upiekłam 4 sztuki, zamroziłam a w dniu wykonania tortu dopiekłam jeszcze dwa, bo mi się wydawał za niski. Odrysowałam kółka od dna małej tortownicy i to był błąd. Trzeba odrysować od większego dna. Moje blaty były ciut za grube.

Mam dobra radę dla tych, którz będą robić masę. Garnek w którym bedą ubijane jaja musi byc co najmniej pięciolitrowy. Wzięłam trzylitrowy i tak mi urosło,że musiałam przelać do innego gara. Autorka przepisu podaje, że masa rośnie. Rośnie bardzo, bardzo.

Studziłam masę wkładając garnek do zlewu z zimna wodą. Tak jest szybciej.

I niestety - zupełnie nie wiem dlaczego w końcowej fazie ubijania masa z masłem zwarzyła sie. Szczęśliwie była to juz sama końcówka, tylko do posmarowania boków, ale jednak ... Zamaskowałam wpadkę prażony,mi migdałami, bo juz nie  miałam siły ani czasu na robienie masy od nowa.

Ucierałam masło w KA - jak zwykle do tortów. Może włączyłam za szybkie obroty.

Nie podsumowuję smaku, bo każdy z nas ma inny. Jest niewątpliwie słodki. Wyróżnia sie smakiem, jest inny. Miałam oprócz niego tort czekoladowy i orzechowy - oba znane moim gościom. Estehazy im smakował najbardziej.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Maryno, dziękuję za informacje o mrożonych blatach, przydadzą mi się na pewno. Cieszę się, że Twoim gościom tort smakował. Zastanawiam się dlaczego ta masa Ci się zwarzyła?
gruebel_2.gif
Może rzeczywiście ucierana była na zbyt wysokich obrotach, nie wiem jakie ma KA bo się jeszcze takie pomocnika w kuchni nie dorobiłam.
icon_smile.gif

Kasiu, możesz piec każdy blat osobno, zajmie Ci to tylko trochę więcej czasu.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
QUOTE (dziunia @ 29 Mar 2009, 13:55 ) index.php?act=findpost&pid=840535Czytam Wasze posty na bieżąco i już się nie mogę doczekać robienia tego tortu
icon_lol.gif
To sie chyba nazywa duch cukiernika!
Ja czytam i coraz bardziej boje sie kremu.
Ale sprobuje, bo bedzie jadalny z margaryna, a nie kazdy taki jest.
Czekolade musze uzyc gorzka, bo bez mleka musi byc, ale to moze byc tylko plus, bo nie lubie i nie robie bardzo slodkich ciast.

Zastanawiam sie tez... jakby do masy zamiast kawy dac kakao? Kahlua likier? Bedzie dobry, czy jednak z kawa mniej mdly?

A blat musi sie dobrze przechowywac. Bezy w polskim sklepie czasem leza i leza... tylko wilgoc nie moze miec do nich dostepu.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
To jest bardzo dobre wyjscie. Na ogol uzywa sie wiecej zoltek.
Zoltka tez mozna zamrozic, albo zrobic jakies kremy budyniowe, albo lody, albo kremy holenderskie do warzyw...

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,845
113

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Upiekłam dwa blaty i wyszły mi cieniutkie. Maryna pisała, że jej miały 1 cm wysokości. Jak powinno być?
Piekłam w temp 150 stopni i bardzo szybko sie zarumieniły, po 30 min musiałam je wyjąć z piekarnika.
I jeszcze jedno pytanie: pieczecie z termoobiegiem, czy bez?

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
jaxja @ 10 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=844703Upiekłam dwa blaty i wyszły mi cieniutkie. Maryna pisała, że jej miały 1 cm wysokości. Jak powinno być?
Piekłam w temp 150 stopni i bardzo szybko sie zarumieniły, po 30 min musiałam je wyjąć z piekarnika.
I jeszcze jedno pytanie: pieczecie z termoobiegiem, czy bez?
Mnie wychodzą cieniutkie, koła odrysowuję od tortownicy śr. 24 cm, piekę bez termoobiegu. Jaxja, jeżeli Ty pieczesz z termoobiegiem to 30 min. wystarczy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy