Tort Labirynt

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Pisałam już wcześniej .. ;)
olcieek @ 4 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=830590Tort BYŁ CUDOWNY ! Naprawdę taki oryginalny, inny, no super !
fiesgrins.gif

Wygląd bardzo frapował gości, ale to Mamuśka zajęła się opisywaniem moich przygotowań, bo bacznie mnie obserwowała w trakcie układania
icon_wink.gif

Wyszedł spory, podzielny, bardzo smaczny tort. Pisałam, że dałam rodzynki i żurawinę? Chyba nie
icon_razz.gif
Morele wyszły, znaczy się skończyły (
icon_wink.gif
), więc ratowałam się jak mogłam. Wolne przestrzenie uzupełniłam jeszcze rodzynkami, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi.

Przyznam się, że dałam o wiele więcej 800ml śmietany i dodatkowo 400g jogurtu. Nic się nie rozlatywało, dobrze kroiło. Tak jakoś intuicja mi podpowiedziała że przyda się więcej do nasączenia
icon_smile.gif
(może przesuszyłam moje roladki ?
gruebel_2.gif
Chociaż nie sądzę, bo nie były bardzo twarde i piekłam do zezłocenia ok. 35min. w 180st. i nie były b. twarde.. no ale cóż.)
Pamiętam, że mi bardzo smakował
icon_smile.gif

A najlepszy był na 2-3 dzień po przygotowaniu
fiesgrins.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
zrobiłam! tym razem nasaczyłam dodatkowo każda warstwę rolad (wyszły mi 2 warstwy, myślałam że wyjdą 3
gruebel_2.gif
). Nie wiem jak smakowo ale efekt wizualny powinien być fajny bo nadzienie do rolad zrobiłam w 3 kolorach: śliwki suszone taki- ciemny brąz, szuszone wisnie -czerwone i morle -żółte. Myślałam, że każda warstwa bedzie w innym kolorze, ale ale trudno. Spód jest śliwkowy a morele pomieszałam z wiśniami. smak i przekrój w ipatek sprawdzę. Generalnie fajny efekt przy małej ilosci pracy, (która mozna podzielić na etapy) nawet dla takiej zabieganej matki jak ja!
icon_mrgreen.gif

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
ok, przeczytalam wszystko i tort na moje urodziny wlasnie zostal wybrany
icon_smile.gif

PS. a probowalyscie jaiegos koniaku miedzy warstwy pokropic?

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zrobiłam
icon_smile.gif

Tak wyglądało zaraz po przewróceniu do góry nogami:

tak po malutkiej dekoracji:

a tak w środku (tylko przepraszam za jakość zdjęć):

Lekko zmodyfikowane bo zamiast sody dałam proszek do pieczenia i wszystko zagniotłam na stolnicy. Morele i śliwki potraktowałam blenderem i dodałam do nich trochę wermutu.
Zużyłam do całości 1 litr śmietany 30%. Zrobiłam w kwadratowej tortownicy 24x24 i zabrakło ze 4 plastrów rolady ale luźniej je poukładaliśmy (mąż dzielnie pomagał) i przerwy uzupełniliśmy morelami, rodzynkami, orzechami. Zostawiłam na 3-4 godz a potem na noc schowałam do lodówki. Ciasto było trochę twardawe, może za mało śmietany lub za bardzo spiekłam rolady; jedni twierdzili że ciężkie i że wątroba ich bolała ale generalnie smakowało; troszkę się rozlatywało przy krojeniu. Generalnie jestem zadowolona
icon_smile.gif

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Potrzebuję zabłysnąć oryginalnym ciastem. Robiłam wczoraj- tylko na "minutkę" poszłam zerknąć coś do internetu, jak mnie swąd spalenizny i dym orzeźwił. Wszystkie śliwki bardzo ładnie się spaliły. Garnek jeszcze się moczy. O tym, że czyściutkie zasłony i firanki przed pieczeniem założyłam, nie wspomnę. W ulewie poszłam przepłacić do sklepiku obok po nowe śliwki.
Roladki wyszły pięknie, bardzo smaczne, foremka prostokątna taka jak na rosyjskim forum i tylko dwie warstwy się zmieściły, więc już dziś po dokupieniu śmietany, będzie drugie, mniejsze ciasto, co logistycznie bardzo mi odpowiada:)
Joanno i Maro serdecznie dziękuję
cvety.gif
, degustacja w sobotę więc cdn.

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Melduję uprzejmie, że wyszło pięknie, zaskoczenie zupełnie, zgadywanki a co jest w środku i z czego te paseczki pionowe? No ty to zawsze wymodzisz
icon_mrgreen.gif
Do powtórzenia, polecam!

Jola_A.

Member
Wrz 21, 2006
4
0
0
okruszek13 @ 15 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=955866Lekko zmodyfikowane bo zamiast sody dałam proszek do pieczenia i wszystko zagniotłam na stolnicy. (...) Ciasto było trochę twardawe, może za mało śmietany lub za bardzo spiekłam rolady; jedni twierdzili że ciężkie i że wątroba ich bolała ale generalnie smakowało; troszkę się rozlatywało przy krojeniu. Generalnie jestem zadowolona
icon_smile.gif
winą twardawego ciasta była zamiana sody na proszek, soda zmiękcza ciasto.

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
bussi.gif
chapeau bas!
Dziękuję za super podpowiedź i wszystkie cenne uwagi. Skrupulatnie je przeczytałam i szykuję się na wielkie pieczenie (próbując nie odstępować od przepisu, co mi się często zdarza, hehe).

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,951
2,883
113
Zrobiłam, zaczęłam rano i dobrze bo póżniej to kto wie jakby się skończyło, nie mogłam rozwałkować bo się kleiło i musiałam dodać trochę mąki. Teraz się zorientowałam , że żle ułożyłam krążki i nie będzie efektu - powinnam kłaść równolegle do dłuższego brzegu blaszki. Śmietany(bez cukru) i pokrojonych roladek mi wystarczyło, wyszły 3 warstwy, degustacja jutro u dziecka w pracy.
Doris i Sabuto
anbetung.gif
za kciuki.

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,951
2,883
113
Jestem zadowolona, ciasto smakowało, dziecko przekierowało mi takiego e maila:"Ciasto REWELACJA, Twoja Mama jest wyjątkowa, koniecznie Jej to powiedz", (u nich w pracy ciasta się wystawia w ogólnie dostępnym miejscu i każdy się częstuje kiedy ma czas odejść od pracy). Myślę, że te słowa są na wyrost, bo ja aż taka dobra nie jestem.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Mario ciasto się udało i smakowało
daumen.gif
daumen.gif
a Ty skromna jesteś, mam nadzieję niedługo popełnić ten labirynt.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy