Tort Labirynt

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Dobra idę ubijać śmietanę, już się schłodziła.
Relację zdam
icon_smile.gif

__

Fajne to to
fiesgrins.gif

Robiłam w tortownicy 28cm. Mam 4 warstwy na każdą wylewałam po trochę śmietany, teraz nie wiem czy to dobrze bo napisane jest żeby zalać całośc
gruebel_2.gif
(miałam problem z cinem i nie mogłam sprawdzić)
Wygląda bajerancko
icon_smile.gif

Jutro wieczorem goście będę oceniać
pinggrins.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,308
384
83
Olciek, dobrze zrobiłaś!
daumen.gif
Każdą warstwę zalewa się śmietaną.

CYTATKawałki ciasta układać ciasno jeden obok drugiego. W przestrzenie między nimi można układać orzechy, kawałki suszonych moreli, śliwek, sparzone rodzynki, owoce, a nawet kawałeczki twarogu. Zalać kremem. Powtarzać całą procedurę dwu- lub trzykrotnie

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
W poniedziałek robię!!!
Miałam w planach cos innego ale ciekawość mi nie pozwala dłużej czekać!
Jutro przygotuję masy. Wyglada świetnie ale jak smakuje to chyba nikt nie napisał?
Może olcieek sie odezwie po konsumpcji!
icon_mrgreen.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,051
6,508
113
icon_mrgreen.gif

Maraa @ 6 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=772010Tort był bardzo dobry. Rodzinie i znajomym bardzo smakował.
BeataSz @ 9 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=773007w smaku też dobre
Joanna @ 14 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=775169Bardzo dobry był.
alice @ 16 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=823744No, no .........
mniam.gif
Muszę powiedzieć, że smak wielce oryginalny.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Przepraszam, zakręcona jestem strasznie ..

Tort BYŁ CUDOWNY ! Naprawdę taki oryginalny, inny, no super !
fiesgrins.gif

Wygląd bardzo frapował gości, ale to Mamuśka zajęła się opisywaniem moich przygotowań, bo bacznie mnie obserwowała w trakcie układania
icon_wink.gif

Wyszedł spory, podzielny, bardzo smaczny tort. Pisałam, że dałam rodzynki i śliwki ? Chyba nie
icon_razz.gif
Morele wyszły, znaczy się skończyły (
icon_wink.gif
), więc ratowałam się jak mogłam. Wolne przestrzenie uzupełniłam rodzynkami, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Zdjęcia brak, bo zjedli
icon_rolleyes.gif

Przyznam się, że dałam o wiele więcej 800ml śmietany i dodatkowo 400g jogurtu. Nic się nie rozlatywało, dobrze kroiło. Tak jakoś intuicja mi podpowiedziała że przyda się więcej do nasączenia
icon_smile.gif
(może przesuszyłam moje roladki ?
gruebel_2.gif
Chociaż nie sądzę, bo nie były bardzo twarde i piekłam do zezłocenia ok. 35min. w 180st. i nie były b. twarde.. no ale cóż.)

Na spód gruba warstwa śmietany, co po odwróceniu tortu na talerz dało wspaniały efekt - ciacho równe i z takim ładnym wzorkiem na wierzchu.
Do powtórki na pewno
icon_exclaim.gif

I wcale nie jest pracochłonne.
Może nawet mniej niz zwykły torcik ? Bo przy zwykłym trzeba gładzić te boki, bawić się, a ja jeszcze tej techniki nie za bardzo opanowałam
icon_wink.gif

Maro, dziękuję za wypróbowanie przepisu i zachęcenie mnie do jego wykonania
cvety.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,308
384
83
Olcieek, bardzo się cieszę!
dance.gif

Nie pokazywałaś się tu od kilku dni i obawiałam się, że tort nie udał się, albo co gorsze nie smakował Ci. Kamień spadł mi z serca jak przeczytałam dzisiaj Twój post.
icon_smile.gif

Jest mi bardzo miło, że i Ty skusiłaś się i wypróbowałaś ten przepis.
bussi.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Tak jakoś wyszło..
Najpierw nie było internetu, a potem pomyślałam, że zrobię sobie mały odwyk, ale się nie da
icon_wink.gif

Za bardzo kocham to miejsce , to przywiązanie do Was ..
icon_smile.gif

Mój Tata był taaak zachwycony
fiesgrins.gif

Mruczał ostatnio czy może gdzieś sie tam nie zachował kawałeczek jeszcze. Zrobię ponownie przy najbliższej okazji, tylko duużo suszonych owoców kupię
icon_smile.gif

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Wtedy najprawdopodobniej się da, bo nie będę się miała przed kim wstydzić, kiedy będę obskakiwać ciasto dookoła w taneczno-fotograficznym tańcu
icon_wink.gif

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Maraa! Pyszny ten torcik jest! Wygląda interesująco i tak też smakuje! Boki po zdjęciu obreczy wysmarowałam śmietaną, którą celowo zostawiłam. Troche chyba za bardzo przypiekłam rolady bo były nieco suche, dlatego następnym razem krócej będę je piekła. W szczeliny wkładałam cienkie kawałeczki czekolady. Następnym razem nawilżę jeszcze dodatkowo każdą warstwę i nie dam moreli bo ich smak nie bardzo mi odpowiada, za to sliweczki pyszne. Wymyśliłam, żeby w otworki powkładac np. wisnie. Ciekawie może smakować taki torcik makowy tzn. rolady z makiem a w przestrzenie np. migdały ?!
Możliwości jest wiele!
anbetung.gif
za przepis! Dziewczyny do roooboooty!!!!
daumen.gif
lecker.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,308
384
83
Jean, pięknie wygląda Twój tort!
daumen.gif
Domyślam się, że Zosia Ci pomagała przy pieczeniu
icon_smile.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Powiem Wam, że ten tort był hitem przyjęcia urodzinowego teścia. Smak, jak już pisałam wielce oryginalny. Nikt nie wiedział co w tym cieście właściwie jest
icon_mrgreen.gif
Dodałam tez trochę kandyzowanych wiśni, a śmietane ubiłam prawie bez cukru. Jedno z tych ciast które są pyszne a jednocześnie bardzo oryginalne, nietypowe, zaskakujące. Mało takich przepisów, duża część rzeczy dobrych to niestety wariacje znanych ciast. Dziękuję za przepis.

melisa82

Member
Lut 23, 2008
281
0
0
Zrobiłam na przyjazd mojej ukochanej przyjaciółki. Morele zastąpiłam daktylami, do śmietany 18% dałam tylko 0,5 szkl. cukru a do ciasta jedynie 1/4 szkl. Następnym razem pominę cukier zarówno w cieście jak i śmietanie. Tort fantastycznie komponuje się z moją ukochaną herbatą earl gray
mniam.gif

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
melisa! b.lubię daktyle i rzeczywiście mozna nimi zstapić morele ale daktyle maja taką "skorupkę" na wierzchu, czy jest ona wyczuwalna ? A jak ta 18 się ubiła? była słodka?!bo kwaśna chyba zmieniłaby smak ciasta?
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy