Tort mascarpone

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Tort z tych, których jeden kawałek w zupełności wystarcza do zaspokojenia zmysłów.

Obłędnie pyszny, intensywny, zdecydowanie najlepszy czekoladowy jaki jadłam. I z "charakterem".



Biszkopt czekoladowy
(tortownica 20 cm)

* 3 duże jajka, osobno białka i żółtka (mam wsiowe, wielkie - jak małe to dać 4)
* szczypta soli
* 3 czubate łyżki cukru
* 3 płaskie łyżki mąki pszennej
* 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao

Białka lekko ubić, dodać sól i dalej ubijać na sztywną pianę wsypując po łyżce cukru (używam cukru kryształu, co mobilizuje mnie do długiego ubijania białek). Przed dosypaniem cukru miksuje 4-5 minut na wysokich obrotach, później kolejne 4-5.
Piana ma być bardzo sztywna.

Żółtka w kubeczku roztrzepać widelcem lub ubić krótko mikserem (jednym mieszadłem).
Miksując dalej pianę (na niskich obrotach) wlać powoli żółtka i wsypaćmąkę wymieszaną z kakao. Można wymieszać łyżką.
Wlać masę do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, brzegów nie smaruję).
Piec ok. 25 minut w temp. 170 stopni (piekę z termoobiegiem).

Można upiec ulubiony ciemny biszkopt.


Jasna masa z białą czekoladą

* 100g białej czekolady
* 250g mascarpone
* 200g słodkiej śmietanki 30%
dodatkowo 30g gorzkiej czekolady, posiekanej drobno


Ciemna masa z gorzką czekoladą

* 100g gorzkiej czekolady
* 250g mascarpone
* 200g słodkiej śmietanki 30%

Obie masy robimy tak samo.

Czekoladę w średniej wielkości misce rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę.
Śmietankę ubić w osobnym naczyniu, wmieszać do masy serowo-czekoladowej.

Śmietanę zawsze ubijam razem (400g), później dodaję po połowie do jednej i drugiej masy.

1/4 jasnej masy odłożyć, wstawić do lodówki. Do reszty wmieszać kawałki czekolady (można pominąć, ale lubię ten chrupiący akcent w kremowej strukturze tortu).


Do nasączenia

* ok. 60ml mocnej ostudzonej kawy
* 40ml alkoholu (wódka, wiśniówka)

Wymieszać.


Wykonanie

Biszkopt przekroić na 2 części. Spód ułożyć na paterze, nasączyć połową płynu (nasączam pędzelkiem, raz przy razie), wyłożyć ciemną masę.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć, wyłożyć jasną masę z kawałkami czekolady.
Jasną masą bez czekolady posmarować boku tortu. Posypać posiekaną czekoladą lub ozdobić dowolnie.
Wstawić do lodówki (tort jest najlepszy po całodobowym leżakowaniu).


masctort.jpg
 

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
W mojej opinii:
Tort, którego kawałek zaspokoi zmysły najbardziej wybrednego czekoladowego smakosza.. Jedwabista konsystencja intensywnego kremu przeplata się z doskonale puszystym biszkoptem. Całość stanowi niezwykle wysmakowane i wyważone połączenie!

A teraz konkrety:
Nie mam ulubionego ciemnego biszkoptu, więc wypróbowuję różne przepisy i ten jest obecnie moim zdecydowanym faworytem! Może dlatego, że wykorzystałam biszkoptowe wskazówki .agatki. co do ubijania białek - zbiłam te biedne białka jak na bezę, aż krzyczały "Dość!", zrobiły się gęste i błyszczące - chyba je kompletnie zatłukłam. Dzięki temu biszkopt po wyjęciu z blaszki miał niezwykle sprężyste boczki. Poza tym był cudownie kakaowy, a na dodatek nie był wcale słodki i nie rozmiękał! Z ręką na sercu - lepszy mi w życiu nie wyszedł! Dziękuję!
Na dowód, że biszkopt był wybitny, mój teść zapytał, czy po konsumpcji może zaprowadzić mnie do cukierni, żebym ich tam nauczyła, jak się biszkopty piecze..

Początkowo bałam się tego kremu z mascarpone, bo kiedyś mi już nie wyszedł (zważył się), ale skoro innym wychodzi, dlaczego mi miałby nie wyjść? No i wyszedł ideales.. Leciutki, czekoladowiutki.. Paluszki.., mniam mniam..
lecker.gif
No i trzeba mu przyznać - umie trzymać fason nawet nie mieszkając w warunkach chłodniczych (nie używałam żadnych fixów). Chociaż trzeba przyznać, że panujące ostatnio warunki atmosferyczne nie różnią się za bardzo od tych lodówkowych..
Robiłam już ten tort dwa razy, ale przy drugim podejściu krem został znacznie zmodyfikowany
icon_redface.gif
.. (mój Tata chciał malinowy - w końcu to jego urodziny, więc nie śmiałam polemizować) Ale i tak wyszedł pyszny i zachwycił wszystkich.

Pragnę zatem publicznie podziękować za ten prosty przepis na niezwykle smaczne i efektowne ciasto, które jeszcze nieraz przysłuży się szczytnej misji ulepszania życia naszego społeczeństwa! Dziękuję!
anbetung.gif


PS. Wersja malinowa nawet doczekała się zdjęcia, ale żeby je wstawić, muszę się najpierw z zasadami wstawiania zdjęć zapoznać..
PS2. Ale żem się rozpisała..
 

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Wersja malinowa.. Może zdjęcie nie jest zachwycające, ale smak był niczego sobie:)
tort_malinowy.jpg
To coś w środku tortu to beza - winowajczyni okruchów..
 

Załączniki

  • tort_malinowy.jpg
    tort_malinowy.jpg
    59 KB · Wyświetleń: 0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Sierotko, dopiero teraz dojrzałam Twój komentarz.

Przeczytałam i aż się zaczerwieniłam. Jest mi niezmiernie miło i bardzo dziękuję za takie pochwały tego tortu.
icon_redface.gif


I ja jestem zdania, że zaspokaja smakoszy czekolady, mimo tego, że czekolady w nim niewiele.

Biszkopt dla mnie jak biszkopt, podstawą są doskonale ubite białka.
daumen.gif
Ostatnio ubijałam 15 minut bezę z 8 białek
icon_mrgreen.gif





Jak tylko pojawią się truskawki, to na pewno zrobię zachęcona Twoją recenzją o malinowym dodatku.
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Dzisiaj w Biedronce starsza Pani poszukiwała białej i gorzkiej czekolady z tym przepisem w ręce!
Widziałam, bo prosiła mnie żeby jej pomóc poszukać składników.
wink.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0
Tak powoli się zaczynam rozglądać za swoim imieninowym tortem i może by tak ten? Ale przecież z torownicą 20 cm nie mam nawet co zaczynać, tylko jeżeli moja ma 28 cm to co, podwoić składniki ?
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
0
0

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Agatko, trafiłam tu z innego jak wiesz watku- czy ten krem sie bedzie "trzymał w ryzach" ? nie jest rzadki? muszę go przygotować dzień wcześniej .
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Doruśka @ 1 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1031659Agatko, trafiłam tu z innego jak wiesz watku- czy ten krem sie bedzie "trzymał w ryzach" ? nie jest rzadki? muszę go przygotować dzień wcześniej .
Będzie się trzymał. Dwa dni później też
icon_smile.gif
Nie jest rzadki, jest cudownie kremowy.


moni20 @ 1 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1031709Ja sie czaje na ten krem, no i na calosc tez
icon_smile.gif
tak zachwalane to trzeba zrobic
icon_smile.gif
Ja właśnie robię na jutrzejszą imprezę.
lecker.gif