Tort mascarpone

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
bedę robic na najblizszą sobotę
fiesgrins.gif
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
zrobiłam
z biała i mleczna czekoladą (robilam dla dziecka i balam sie z gorzka)
bardzo dobra masa
icon_smile.gif
pycha
icon_smile.gif




 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
a ja taki na ślub sobie zrobię , a co! musze zrobic dwa- jeden taki a drugi bedzie rafaello
icon_smile.gif
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
0
0
Zrobiłam i jutro będzie konsumpcja. Muszę przyznać, że bardzo się boję - obie masy są baaardzo słodkie i nie jestem pewna czy nie przybiorę go jednak po wierzchu truskawkami, żeby tę słodycz przełamać. Problem tylko w tym, że jako ciasto wspomagające będzie czekoladowa pawlowa z truskawkami więc zrobi mi się monotematycznie
gruebel_2.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
O rany, Jaco. Ja nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami i moje kremy robione w ten sposób i dokładnie wg tych proporcji nigdy bardzo słodkie nie są. Może to kwestia użytej czekolady...
Biszkopt też słodki nie jest. Chyba, że robiłaś inny.

A może masz jakieś wiśnie? Do czekolady idealne.
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
0
0
Agatko robiłam dokładnie wg Twojego przepisu. Pamiętaj, że ja już od kilku lat na montim, z przerwami wprawdzie ale jednak i organizm odzwyczaił się od cukru wiec wszytko wydaje mi się bardzo słodkie. Ciągle toczę bój z Mamą bo specjalnie dla Niej dosładzam swoje wypieki a Ona i tak kręci nosem, że ciasto jest jak chałka czyli mało słodkie więc nie bierz tego absolutnie do siebie
bussi.gif
.

A teraz relacja:

W końcu nie dołożyłam żadnych truskawek, chciałam zobaczyć jaki będzie efekt takiego schłodzonego oryginalnego. Przybrałam czekoladą białą, mleczną i prażonymi migdałami. Strasznie żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia tortu w całości bo wyglądał bardzo fajnie i bardzo pasowało to do charakteru tortu. W kawałku już tak efektu nie widać
icon_sad.gif
.
Kiepsko ubiłam białka na biszkopt i wyszedł mi zdecydowanie niższy niż Wam, po nasączeniu stanowił dosłownie milimetrową warstwę. Tort wyszedł naprawdę smaczny i doceniam jego walory mimo iż torty biszkoptowe nie porywają mnie właściwie wcale (czym tłumaczę brak ochów i achów z mojej strony). Przy tym nie jest ciężki, jest ciekawy w smaku, ładnie wygląda i co najważniejsze nie jest pracochłonny i trudno go skopać nawet jak się źle ubije białka
icon_wink.gif
. Gdyby nie moja miłość do bezowych byłby na pewno do częstego powtarzania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
0
0
A z przyjemnością, proszę
icon_razz.gif

P1020303.JPG



O tu świetnie widać jak można koncertowo skopać biszkopt
rofl.gif
. Ale co niesamowite - nawet taki milimetrowy był ...puszysty.
P1020312.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
to teraz ja pytam technicznie - czekolada ma byc calkowicie wystudzona - w sensie chlodna czy ma miec temperature pokojowa (u nas sie to nazywa handwarm czyli temperatura reki) ?
icon_biggrin.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Niech nie będzie zbyt ciepła. Trudno mi określić ile stopni... pokojowa powinna być ok.
Jak już przestygnie to wmieszaj do niej mascarpone. I do tego ubitą śmietankę.
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
serek
icon_frown.gif
na poczatku bylo pieknie gladko -masa wspaniala i za chwilu lubudup - zwazona
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: