Tort mascarpone

małgośka79

Active member
Contributor
Maj 4, 2007
1,201
31
48
Tort zjedzony
icon_smile.gif
Biszkopt dalo sie zjesc, ale do idealu daleko. Byl smaczny, ale na pewno nie taki jak opisujecie - na szczescie tylko ja wiedzialam, ze mial byc super wysoki i puszysty
icon_smile.gif

Tez sie zdziwilam jak masa sie uplynnila. Po dodaniu zoltek bylo super. Make wymieszana z kakao dalam w 3 etapach. Po ostatniej porcji masa zrobila sie rzadka i opadla. W piecu ladnie wyrosl. Niestety bardzo mocno przylegal do formy i troche go wymeczylam podczas wyjmowania.

Nie mam pojecia tez dlaczego krem sie zwazyl. Robilam wszystko dokladnie, czekolada nie byla goraca, smietana super ubita, mascarpone firmy Galbani.

Bylabym wdzieczna, gdyby ktoras z Was zamiescila fotki z przygotowania kremu. Bardzo mi sie tez przepis podoba i nie moge pogodzic sie z tym, ze nie wyszlo
icon_sad.gif


 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Upiekłam to ciasto, bez przeszkód oczywiście sie nie obyło. dopiero teraz przeczytałam cały wątek i gdybym go przeczytała uchroniłabym się przed niespodziankami.
Masa jajeczna na biszkopt po dodaniu mąki upłynniła sie, mimo to ciasto wyroslo, nie tak jak sie spodziewałam ale uroslo. Być może zbyt długo miksowałam, bo zagapiłam sie również przy ubijaniu smietany i przebiłam ją. Dodałam wyłącznie białą czekoladę co było błędem gdyż smak czekolady zdominowal całkowicie masę.
Postaram sie robiąc kolejny raz ten tort dopieścić go, bo jest prosty w wykonaniu.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Jak masa jajeczna się upłynniła, to znaczy, że białka niedostatecznie ubite.
Ja dziś robiłam ten biszkopt (do innego tortu) i po wymieszaniu z mąką miałam problem żeby wygładzić w tortownicy, takie to sztywne jest.

Mam nadzięję, że następnym razem będzie dobrze.
Jest prosty i pyszny ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lip 26, 2010
20
0
0
Witam
icon_wink.gif


Planuję upiec ten tort na walentynki, ale nie robiłam jeszcze nigdy tego typu masy do tortu i chciałabym poprosic o rady, co zrobic żeby mi się masa nie zważyła? Bardzo mi zależy bo to ma byc tort dla chłopaka.
Czy mascarpone mam dodawac porcjami do czekolady, czy od razu całośc? Czy lepiej odwrotnie - dodac czekolade do mascarpone? I co zrobic, żeby mi się masa nie zważyła po dodaniu śmietany?
Planuję biszkopt upiec w formie serce włożonej w tortownice 24cm - wydaje mi się, że proporcję będą pasowaly, czy lepiej np zrobic z 1,5 porcji?

Z góry dziękuje za pomoc
bussi.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Wystarczy taka ilość na taką formę.

Do rozpuszczonej i przestudzonej czekolady dodaj najpierw trochę mascarpone żeby rozluźnić czekoladę, a następnie resztę mascarpone w 3-4 porcjach.
Mnie się nigdy nie owarzyła, ja dodaję od razu całą ubitą śmietankę.

Też go dzisiaj robię na jutro
icon_smile.gif

 
Lip 26, 2010
20
0
0
Dzięki za odpowiedź
icon_smile.gif

Jeszcze mam pytanie co do biszkoptu - żółtka wlewam do ubitych białek dalej miksując, ale już na niskich obrotach, potem wyłączam mikser, dodaję mąke z kakao (dodać od razu całość?) i mieszam łyżką, juz nie miksując tak?
Nie lubie piec biszkoptów. Brr.
icon_razz.gif



 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Dokładnie tak.
Ja mąkę też miksuję i zawsze mi sie biszkopt udaje, ale może nie miksuj, tylko deliktanie wymieszaj zgodnie z zasadą przygotowywania biszkoptu
icon_wink.gif


Ja dopiero wróciłam i niestety nie zrobię tortu.
icon_neutral.gif
 
Lip 26, 2010
20
0
0
Zrobiłam wg przepisu i masa po dodaniu mąki mi się troszkę upłynniła - tzn była gesta, ale nie bardzo (nie była sztywna). Biszkopt właśnie siedzi w piekarniku i trochę urósł, ale nie jest jakoś bardzo wysoki - zastanawiam się czy jest sens go przekrajać na 2 części.. może lepiej upiec jeszcze jeden np. z 2 małych jajek? Jak ja ten przekroję to ostatecznie tort chyba wyjdzie trochę niski. Czy może on ma taki być? ;)

 
Lip 26, 2010
20
0
0
Tort gotowy
icon_smile.gif

Jeszcze nie wiem jak smakuje, bo degustacja będzie wieczorem ale zapowiada się pysznie (masy czekoladowe wyszły mniamm
icon_smile.gif
)

Narazie dodaję zdjęcie w całości, a jak się uda to później dodam też w przekroju.

W aranżacji walentynkowej:

P2140160.JPG
 

Załączniki

  • P2140160.JPG
    P2140160.JPG
    3 MB · Wyświetleń: 0

JoannaZ

Member
Cze 13, 2008
29
0
1
Zrobiłam, w tortownicy 26 cm - podwójna ilośc kremów...

076.JPG

059.JPG

064.JPG


Pyyysznyyyy
icon_smile.gif


Przepis na biszkopt:

Biszkopt czekoladowy
(tortownica 26 cm)

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 pełne łyżki kakao
mąki pszennej tyle, żeby razem z ziemniaczaną i kakao wypełniła szklankę 250 ml

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Powiedzcie mi proszę czy ta masa jest na tyle zwarta, że utrzyma na sobie jeszcze jedno piętro tortu? Zamówiła klientka tort weselny trzypiętrowy i właśnie środkowe piętro (fi 26) będzie na masie z mascarpone, na nim będzie jeszcze jedno piętro, wsparte na patyczkach i przełożone bitą śmietaną.
 

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
Mam pytanie, muszę zrobić tory który trzeba będzie przewieść jakieś 200km, czy ten tort się do tego nadaje? Boje się o te masy czy nie rozpłynie/rozjedzie mi sie tort w transporcie. Jak myślicie? A jak nie ten to jaki?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,986
573
113
e_iskierka @ 31 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1297299Mam pytanie, muszę zrobić tory który trzeba będzie przewieść jakieś 200km, czy ten tort się do tego nadaje? Boje się o te masy czy nie rozpłynie/rozjedzie mi sie tort w transporcie. Jak myślicie? A jak nie ten to jaki?
Żaden tort z masą nie lubi wysokiej temperatury, więc może wstaw go do torby z wkładami termicznymi?
Jak mam gdzieś dalej przewieść ciasto, tak wlaśnie robię - pojemnik z ciastem obkładam schłodzonymi w zamrażarce wkładami.
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Jesli bym miala robic ten tort i pozniej z nim jechac dlugo, zmienilabym proporcje kremu, tzn dala duuzo wiecej czekolady i przed wyjazdem porzadnie schlodzilam.

jesli zmienily stosunek czekolady do smietany, krem bedzie sztywniejszy