małgośka79 @ 24 Sep 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1185683Szukam radyPrzekroilam ten nieszczesny biszkopt. w srodku jest ok, ale jakis wilgotny strasznie mi sie wydaje. Brac go, czy moze robic nowy?
.agatko. jaki ten biszkopt byc?Przepraszam ale dopiero teraz jestem. Ja biszkopt z 7- 8 jaj robię z tortownicy 26 cm i wyrasta co najmniej do wysokości brzegów. Podstawa są ubite białka. Ja ubijam naprawdę długo, aż będą lśniące i bardzo bardzo sztywne. Tak że mikser już ma problemJeśli ubiłaś bardzo mocno to może wina piekarnika...
Co do wilgotnośći to taki biszkopt bez proszku jest moim zdaniem bardziej wilgotny od tego z proszkiem. Ja bym ten wykorzystała jeśli nie wyszedł gniot
Myślę jeszcze nad ta grubością 4 cm. Moje surowe ciasto wlane do formy ma więcej niż 4 cm. I rośnie prawie drugie tyle. Po upieczeniu lekko opada i raczej środek jest wypukły chociaż tutaj nie zauważyłam reguły. Raz płaski, innym razem wypukły. Ale nigdy nie wyszedł mi zapadnięty na środku.
Mimo wszystko mam nadzieję że tort wyszedł smaczny
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia