Tort miodowy z cytrusową nutką

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Robię ten tort na niedzielę dla gości, boję się że coś mi nie wyjdzie.
icon_sad.gif
Ciasto chłodzi się w lodówce. Jutro piekę blaty. :lol:
 

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
I zrobiłam. Kurd wydawał mi się dość rzadki, ale po wymieszaniu z bita śmietaną, stał się w sam raz do smarowania. Tort jest na jutro. Obcięłam nieco boczki i posmakowałam. Pyszny, ale jak dla mnie wystarczająco słodki. Chyba lukru już nie dam, co dać w zamian na górę?. Posypać mała ilością pudru? Proszę poradźcie.
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
jestem w trakcie robienia- wlasnie skonczylam piec placki (jej- co za mordega... ) mi wyszlo 6 przepisowych, ale tak sie skupilam na rozwalkowywaniu, ze jeden mi sie czesciowo przypalil :oops: :lol: ciasto bylo rzadkie jak gesta smietana, wiec dopiero po dobrym podsypaniu maka dalo sie je rozwalkowac...
kurd sie studzi...
:fiesgrins: oj, zeby i mi sie udalo... jutro mam gosci
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
joannas
Jak Ci poszlo?
Czekolada tez dobrze
icon_smile.gif
Moze byc nawet i biala. Nawet mozna nie polewac calej powierzchni, a zobic jakies geste rysy.
I puder dobrze, tylko ze puder roztopnieje pod owocami z konfitury, wiec owoce wtenczas nie wskazane.
Mozna posypac okruszkami, przesianymi przez sito z duzymi oczkami (lub cedzak) - beda wtenczas rowne i ladne.
Albo zostawic krem na powierzchni, albo w ogole niczym nie smarowac - na ciasto konfiture polozyc
icon_smile.gif


trzkasienka
CYTAT(jej- co za mordega... )
:lol: :lol: :lol:
Mam nadzieje, ze jednak ten wysilek da swoje wyniki
icon_smile.gif
)))
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
ciasto jest bardzo pracochlonne ale efekt powalajacy.. dzieki Ela!!
ja owoce zalalam Tortenguss- wygladalo to dosc efektownie.. na pewno bedzie powtorka- ciasto jest jedyne w swoim rodzaju

oto ciasto przed krojeniem:


a oto kawalek:

 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
:eek: I JA MAM SIĘ ODCHUDZAĆ????? PRZY TAKICH PYSZNOŚCIACH???
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
curtsey.gif
curtsey.gif
curtsey.gif


joannas
yahoo.gif
Jak ze sie ciesze! Tak, on jest taki wilgotny, puszysty a zarazem topnieje w ustach
icon_smile.gif


trzkasienka
WOW! Piekny! Jesli masz ochote na powtorke, to radze od razu zrobic podwojna norme. Ja przechowywalam placki okrecone w folii do 2 tygodni... po uplywie tego czasu ich nie znalazlam
icon_smile.gif
)))))))) i pieklam nowe
icon_smile.gif
))) Przechowywac mozna, nic sie z nimi nie stanie, a praca - jeden raz
icon_smile.gif

Moze jednak tam z pol szklanki maki dodac, mysle, ze nic nie zaszkodzi. Mnie to normalnie sie walkowalo...

imamcia
:lol: :lol: :lol: No nie wiem jak tam ma byc
icon_smile.gif
......

kamila
:blume: I to jest wazne!
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
trzkasienka zaśliniłam się :mrgreen: :lol:
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Podnoszę bo właśnie robię tzn. w tej chwili surowe ciasto stoi w lodówce i w związku z tym mam pytanie, czy musi odpoczywać 24 godziny, czy wystarczy jak poleży przez noc. Ktoś skrócił czas oczekiwania?
icon_wink.gif
Ja planuję wersję z polewą czekoladową bo my nie przepadamy za lukrem.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Dziękuję Elu za odpowiedź, 12 godzin na pewno leżało, placki się udały bez problemu, tylko nie wiem jakim cudem wyszło mi 8 sztuk
gruebel_2.gif
krem pyszny i w sam raz słodki (podjadałam
icon_redface.gif
), placek przełożony leży w lodówce, jeszcze tylko polewa i można jeść
mniam.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
O Elu jakie to jest pyszne
mniam.gif
, w sam raz słodkie (dałam mniej cukru do ciasta), kwaskowate i mięciutkie, poezja
daumen.gif
Dziękuję za przepis, na pewno jeszcze powtórzę przy jakiejś specjalnej okazji bo warto, chociaż jest przy tym trochę zabawy.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Teraz ja mam pytanie
fiesgrins.gif
Jak długo mogą leżeć same placki? Tzn jeśli teoretycznie dziś będą pieczone to ile mogą leżeć? i jak je przechowywać?

No tort ormiański to poezja, mam nadzieję że to również
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Właśnie pieką się placki
icon_rolleyes.gif
Mam niestety pare uwag, ale myślę, że całość zrekompensuje trudności i nerwy
icon_wink.gif


Ciasto rozwałkowuje się dobrze, ale trzeba mocno podyspywać mąką.
200 stopni jak na mój piekarnik to za dużo bo placki się palą
icon_sad.gif

Źle odchodzą od papieru po upieczeniu - muszę je odcinać nożem niestety
No i mają straszliwe dziury po upieczeniu
icon_eek.gif


No i zrobione razem z masą
icon_rolleyes.gif
Wyszło mi 8 placków okrągłych, średnicy 26 cm. Placki przed upieczeniem jeszcze obcinałam tak, jak miało być, żeby nie tracic ciasta i później mieć okrąglutkie równe placuszki
icon_lol.gif

Wyszedłby mi bardzo wysoki torcik, więc zrobiłam ciast z 4 placków i połowy masy. Druga połowa placków i masy będzie wykorzystana na weekend
icon_mrgreen.gif

Masa w smaku bardzo dobra mimo, że miałam pół cytryny i sok pomarańczowy z kartonu
icon_rolleyes.gif

Ciacho siedzi w lodówce, napewno zdam relację
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy