Siostro, proszę o podpowiedź, a właściwie o dokładny opis jak zrobić Twój tort. Za dwa tygodnie urządzam chrzciny i tort musi być. I tak sobie wymyśliłam, że będzie taki:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8899&st=7460
Jestem już mocno spanikowana, torty to raczej nie moja działka. I tak się zastanawiam nad kilkoma kwestiami:
- czy biszkopt na ten tort robiłaś również z 6 jajek? (czy nie będzie za niski na tortownicę 30 cm, bo taką posiadam i czy warstwy biszkopta nie będą za cienkie, bo przecież są tam aż trzy warstwy masy),
- czy jeżeli zmiksuję truskawki (i ile świeżych truskawek) to masa nie popłynie?
- jak zrobić masę z mascarpone (ktoś napisał że masa popłynęła a tego boję się najbardziej), czy dokładnie według przepisu, czy może dodać żelatyny?
- ile zrobić jednej i drugiej masy, czy tak jak w przepisach (białą chcę również użyć do dekoracji),
- początkowo zamierzałam tort wykończyć masą cukrową, ale rodzina już się krzywi, że będzie niejadalne. I wymyśliłam, że udekoruję go masą z mascarpone, która będzie również w środku, na górze położę róże zrobione z masy cukrowej (jestem uparta) i napis i jeszcze mam w planach motylki, a po bokach tak jak u ciebie na tym chrzcielnym z motylkami. I teraz nie wiem, czy na górze po prostu rozsmarować tę białą masę, czy jest jakaś inna masa, która wizualnie będzie podobna do masy cukrowej. Może jakaś z białą czekoladą? Chodzi mi o to, żeby napis jakoś ładnie wyglądał. I żeby całość miała ręce i nogi. Jak to wszystko widzisz? Czy wizualnie nie będzie "gryzła się" masa cukrowa z bitą śmietaną (chodzi o dekorację)? Nie będę miała zbyt dużo czasu na zrobienie tego torta, a tym bardziej na błędy. A niestety nie mam też czasu na wcześniejszą próbę, stąd tyle pytań. No i już zaczynam panikować całą tą imprezą, bo córeczka niestety ma kolki i to wcale nie pomaga.