Tort truskawkowy

coffe

Member
Maj 19, 2009
12
0
0
Ja miałam luzy pomiędzy biszkoptami bo zwyczajnie mi ich brakowało i musiałam jakoś rozłożyc po całości. Co do trzymania to może jak ściśle do siebie przylegają to lepiej sie trzymają, nie wiem, zobaczę następnycm razem, a mój tort też był wysoki. Może to też zależy od samych biszkoptów, firmy, ja miałam te :
121489914710cd2b14920dea8b67b60c5aaf8960c8_200x200.jpg


ogólnie są baaardzo kruche, tak delikatne że doklejając, pare sie mi ich złamało. Tak czy inaczej następnym razem na pewno wypróbuje inne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,009
355
83
Ja pamiętam, że kupowałam biszkopty w realu, włoskie, wielka paczka, podwójnie pakowana, za ok. 14 złotych. Na tort poszła mi jedna paczka i jeszcze kilka zostało.
 
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
JotHa, piekny Ci wyszedl
icon_smile.gif
i te kawalki truskawek
icon_smile.gif


jesli chodzi o biszkopty, to te pokazane sa za male (za malo sztuk) i sa za kruche. najlepsze sa takie jak do Tiramisu, zwykle kupuje w marketach, musza byc przynajmniej 3 rzadki biszkoptów
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A dziekuje
icon_wink.gif

Jednak powierzchnia na gorze nie byla idealnie gladka. Nie wiem, jak taka gladka uzyskac. Macie sposoby ? Mialam dlugi noz, ale zdarzalo sie, ze masa miejscami odchodzila od tortu i zostawala na nozu. Pozostawalo wglebienie na powierzchni, jak je jakos ugladzilam, to pojawialo sie w innym miejscu.
icon_smile.gif
 

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Piękne są te Wasze torty
lecker.gif

Siostro, Tobie przede wszystkim dziękuję za przepis na baaardzo smakowity tort i piękną jego "aranżację" (brakuje mi słów, ale myślę że wiecie o co mi chodzi). Upiekłam do pracy na mężowe okrągłe urodziny, wypiek został schwalony zarówno za smak jak i wygląd. Został zjedzony w okamgnieniu
cheers.gif

Dzisiaj powtórka z rozrywki, biszkopt właśnie siedzi w piekarniku.
Oto mój wytwór





Jedyna modyfikacja którą wprowadziłam to taka, ze zamiast mrożonych truskawek dałam maliny. Masy też mogłabym więcej dać, bo sporo mi jej zostało, ale bałam się, że tort się rozjedzie, całkiem niepotrzebnie, bo masa świetnie stężała. No i nie umiem robić takich ładnych dekoracji jak Wy.
Biszkoptów z jednej paczki jest rzeczywiście mało (kupowałam takie jak coffe - firmy SAN), ale że Siostra podawała w pierwszym poście wagę ciastek, dlatego kupiłam dwie paczki.
 

UTAH

Member
Cze 1, 2009
2
0
0
Witam,
mój pierwszy post na tym forum....
Szukałam przepisu na fajny tort truskawkowy i wylądowałam Tu...
Torty wyglądają przepięknie- CUDNIE
eek2.gif

Siostro przepis rewelacyjny bardzo Dziękuję- zbliżają się właśnie urodziny mojego męża i robię mu imprezę niespodziankę, więc widzę że niespodzianki będą dwie- również ten wspaniały TORT
zdjęcia postaram się wstawić po weekendzie.
Pozdrawiam serdecznie
Agata
 

Lilunia

Member
Cze 4, 2009
1
0
0
Torcik bardzo smaczny. Ja taki robię już od bardzo dawna. Nowością dla mnie jest dekoracja z biszkopcików, obwiązanych śliczną wstążeczką - cudeńko W przyszłym tygodniu moja córka kończy 20 lat i na pewno wykonam ten torcik. Smak będzie już znajomy, ale dekoracja będzie zaskoczeniem
anbetung.gif
Dziękuję
bussi.gif
 
Sie 7, 2007
9
0
0
dziękuję za przepisik
icon_smile.gif

Torcik wyszedł wyśmienity
icon_smile.gif
nie było by przepisu, którego bym nie zmieniła i nie dodała czegoś od siebie, a do tego po prostu juz nie dalo sie nic dodac i całe szczęście, bo jest PRZEPYSZNY!! Solenizant ( i jego rodzina ;)) była zachwycona tortem i wszyscy się nim zajadali
icon_smile.gif
a ja płonęłam od tych wszystkich ochów i achów;)hhehehe przpisik dodany już do ulubionych i będzie robiony w tym roku jeszcze nie na jedne urodzinki
icon_smile.gif
 

kajusiak

Member
Cze 12, 2009
2
0
0
No coz - i ja sie dolacze do podziekowań za wspanialy przepis na tort.
I wszystkim gratuluje pomysłów na wykorzystanie go i modyfikacji
icon_smile.gif

Zdjęcia mówia same za siebie - biszkopt juz w piekarniku
icon_smile.gif

Pozdrawiam.
 

Arturo

Member
Cze 13, 2009
2
0
0
Jak tylko dziś rano uruchomiłem komputer postanowiłem, że znajdę jakiś dobry przepis na torcik z truskawkami. Tak też oto dotarłem do tego forum i po dogłębniejszym przejrzeniu oczom moim ukazał się ten temat. Postanowiłem wykorzystać jak najbardziej (a robiłem to po raz pierwszy) przepis na tort i ku memu zdziwieniu mój tort wyszedł pierwszorzędnie! Dodałem kilka innych owoców i pominąłem biszkopty. Poniżej fotki, raz jeszcze serdecznie dziękuję!


 

Arturo

Member
Cze 13, 2009
2
0
0
jaxja @ 14 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=864524Arturo, bardzo apetyczny ten Twój tort. Mam nadzieję, że zagościsz na forum na stałe.
Dziękuję, za słowa uznania. Z przyjemnością zagoszczę ze względu na bardzo dużą ilość interesujących tematów. Postanowiłem wypróbować w najbliższej przyszłości kilka nowych przepisów na dania które tutaj odkryłem, również które mnie bardzo zaciekawiły. Stąd z tego miejsca chciałbym wszystkim bardzo serdecznie podziękować za wspaniałe "wynalazki" i nie tylko.
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Siostro, proszę o podpowiedź, a właściwie o dokładny opis jak zrobić Twój tort. Za dwa tygodnie urządzam chrzciny i tort musi być. I tak sobie wymyśliłam, że będzie taki: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8899&st=7460
Jestem już mocno spanikowana, torty to raczej nie moja działka. I tak się zastanawiam nad kilkoma kwestiami:
- czy biszkopt na ten tort robiłaś również z 6 jajek? (czy nie będzie za niski na tortownicę 30 cm, bo taką posiadam i czy warstwy biszkopta nie będą za cienkie, bo przecież są tam aż trzy warstwy masy),
- czy jeżeli zmiksuję truskawki (i ile świeżych truskawek) to masa nie popłynie?
- jak zrobić masę z mascarpone (ktoś napisał że masa popłynęła a tego boję się najbardziej), czy dokładnie według przepisu, czy może dodać żelatyny?
- ile zrobić jednej i drugiej masy, czy tak jak w przepisach (białą chcę również użyć do dekoracji),
- początkowo zamierzałam tort wykończyć masą cukrową, ale rodzina już się krzywi, że będzie niejadalne. I wymyśliłam, że udekoruję go masą z mascarpone, która będzie również w środku, na górze położę róże zrobione z masy cukrowej (jestem uparta) i napis i jeszcze mam w planach motylki, a po bokach tak jak u ciebie na tym chrzcielnym z motylkami. I teraz nie wiem, czy na górze po prostu rozsmarować tę białą masę, czy jest jakaś inna masa, która wizualnie będzie podobna do masy cukrowej. Może jakaś z białą czekoladą? Chodzi mi o to, żeby napis jakoś ładnie wyglądał. I żeby całość miała ręce i nogi. Jak to wszystko widzisz? Czy wizualnie nie będzie "gryzła się" masa cukrowa z bitą śmietaną (chodzi o dekorację)? Nie będę miała zbyt dużo czasu na zrobienie tego torta, a tym bardziej na błędy. A niestety nie mam też czasu na wcześniejszą próbę, stąd tyle pytań. No i już zaczynam panikować całą tą imprezą, bo córeczka niestety ma kolki i to wcale nie pomaga.
 

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Nie doczekałam się odpowiedzi, ale tort zrobiłam. Oto zdjęcia:
IMG_0040.JPG

i w przekroju
IMG_0045.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0040.JPG
    IMG_0040.JPG
    145.2 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG_0045.JPG
    IMG_0045.JPG
    160 KB · Wyświetleń: 2

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0

dorga

Member
Kwi 5, 2006
309
0
16
Kasiula_bittersweet @ 13 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873558no i wyszedł śliczny
daumen.gif
Dziękuję. Masy były pyszne, trochę się bałam, że będą mniej stałe, ale wyszły super. Nie wyszły mi natomiast motylki. Dwie nieudane próby. Ale wydaje mi się, że to przez jajka. Miałam trudności z kupnem świeżych jajek. Tort zachwycił wszystkich gości i wyglądem i smakiem. I za to dziękuję Siostrze, bez jej przepisów i inspiracji na pewno by taki nie wyszedł.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy