Tort truskawkowy

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
icon_redface.gif

Biszkopt byl z 4 jaj, tortownica sr 20 cm. Co do smietany, to na mase przeznaczylam pol litra, ale ostatecznie okazalo sie zbyt duzo, jak na moje oko. Ostatecznie, skonczylo sie na 750 ml na calosc, mniej wiecej po polowie na przelozenie i zewnatrze. Chcialam wiecej na brzegi, ale mi sie nie chcialo trzymac.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Upewnię się, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam.
Na całość zużyłaś 750ml kremówki, ale podzieliłaś ją na pół - pół na masę truskawkową i pół na ozdobę z zewnątrz ?
Dałaś wtedy tylko jedną galaretkę ?
No i biszkopt Hichotkowy? (mam problem z biszkoptem odkąd na studiach mam elektryczny .. jeśli kolejna próba zakończy się niepowodzeniem to chyba kupie biszkopt .. :< )

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Tak, dobrze zrozumialas. Nawet mi zostalo tej smietany. Tak, tylko jedna galaretka i min wody.
O biszkopcie, to juz wczesniej pisalam. Za radami dziewczyn, udal sie wysmienicie.

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zrobiłam w piątek wieczorem. O ile z masą truskawkową nie miałam problemów to żelatyna mi nie ścięła śmietany :/ Pierwszy raz robiłam śmietanę z żelatyną bo do tej pory dawałam śmietan-fixy i chyba jednak przy nich pozostanę. A i jak zrobić żeby nie było grudek żelatyny w śmietanie? Bałam się czy tort nie popłynie ale wytrzymał uff
icon_smile.gif

Tort do powtórki bo bardzo delikatny i lekki. Zebrał dużo pochwał i dokładek
icon_smile.gif
Dekorowałam wczoraj i nie miałam za dużo czasu więc jest skromny ale pyszny
icon_smile.gif

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

alkamor

Member
Kwi 28, 2010
1
0
0
robiłam z tego przepisu i wyszedł pyszny!! chociaż musiała jeszcze jedną śmietanę 330 ml dokupić bo było mało ale to nic!!wszystkim smakowało!! Dziękuję
anbetung.gif
Oto i on::

zdjcia01302.jpg

_Gonia_

Member
Mar 25, 2010
249
0
0
JotHa @ 15 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=966213Tak, dobrze zrozumialas. Nawet mi zostalo tej smietany. Tak, tylko jedna galaretka i min wody.
O biszkopcie, to juz wczesniej pisalam. Za radami dziewczyn, udal sie wysmienicie.
Podajcie proszę sprawdzony przepis na biszkopt. Mój wychodzi pyszny, ale zawsze lekko opada i brzegi idą w stronę środka (odklejają się od brzegu i nie są takie ładne/proste).

Będę wdzięczna za jakiś pomysł na idealny biszkopcik.

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Zrobiłam i ja, fantastyczny krem, torcik robi się niewiarygodnie szybko a wychodzi przepyszny, masa nie za słodka nie za kwaśna taka akuratna. Zjedzony w 1,5 dnia.

Goniu jeśli brzegi ci się oddalają od środka to pewnie smarujesz obręcz. nie smaruj obręczy to się nie odklei i będzie równy. ja po upieczeniu biszkopta rzucam nim dwa razy o podłogę, i studzę do góry nogami i jest prosty jak stół i nie opada.Jest taki sam jak po upieczeniu. jak wystygnie odkrawam brzegi od tortownicy.

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
to może ja odpowiem, do gorącej galaretki wrzucam mrożone truskawki, galaretka tężeje dość szybko, mieszam wtedy z ubitą kremówką i gotowe, ale mi smaka narobiłyście na ten tort

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ok, bardzo dziekuje
icon_smile.gif
zunia

nastusik

Member
Maj 7, 2010
2
0
0
witam jestem nowa od kilku dni szukalam pomyslu na tort dla mojej corki spodobal mi sie przepis i zrobilam dzisiaj, ale w kształcie serca. tort rewelacyjny w smaku jak nigdy nie zostala nawet ociupinka
lecker.gif
dzięki za pomysly i podpowiedzi
anbetung.gif

tort1.jpg
tort.jpg
tort2.jpg

Załączniki

• tort.jpg
    tort.jpg
    126.7 KB · Wyświetleń: 4
  • tort1.jpg
    tort1.jpg
    134.9 KB · Wyświetleń: 4
  • tort2.jpg
    tort2.jpg
    177.3 KB · Wyświetleń: 4

Ewelina9033

Member
Maj 2, 2008
48
0
0
pytanie do Autora tematu, czy zamiast truskawego moge dac brzoskwnie z syropu i galaretke brzoskwiniowa i zrobic z tych skladnikow mase?? czy lepiej dac truskawki do srodka mrozone i na gore udekorowac brzoskwiniami?

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
robiłam z brzoskwiniami i dla mnie było troche za mdły

świetny jest natomiast z wisniami, malinami, mrozonka leśnych owoców
jakos czerwone owoce bardziej mi tu lezą, ale moze to kwestia smaku
jeśli chcesz z brzoskwiniami, to najlepiej po prostu ubić smietane 36%, dodac mascarpone i pokrojone brzoskwinie (do smietany mozna dodac troche rozpuszczonej zelatyny)

Ewelina9033

Member
Maj 2, 2008
48
0
0
Siostra_Ducket @ 11 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=975477robiłam z brzoskwiniami i dla mnie było troche za mdły

świetny jest natomiast z wisniami, malinami, mrozonka leśnych owoców
jakos czerwone owoce bardziej mi tu lezą, ale moze to kwestia smaku
jeśli chcesz z brzoskwiniami, to najlepiej po prostu ubić smietane 36%, dodac mascarpone i pokrojone brzoskwinie (do smietany mozna dodac troche rozpuszczonej zelatyny)
dzięki za odpowiedz , wiec jednak zostane przy standardowej wersji raczej tzn. krem bita smietana+truskawki mrozone i galaretka, ale czy bedzie juz nie pasowac wizualnie i smakowa jezeli bedzie dekoracja z bitej smietany i brzoskwin??

pepsiak

Member
Cze 25, 2009
4
0
0
mam pytanie....

chciałabym ozdobic tort lukrem plastycznym ale bo je się że biszkopt razem z ta masą będzie za delikatny dla tego lukru.... ryzykować ? czy mi wszystko siądzie lub się rozwali ??

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy