- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,781
- 113


Spod
40 g masla
130 g mąki pshennej
20 g mąki ziemniaczanej
3-4 jaja
200 ml wody lub mleka
Nagrzac piekarnik do 200-220 C.
Plyn z maslem zagotowac, wsypac mąkę pszenną i ziemniaczaną, intensywnie wymieszac, odstawic z ognia, trochę przestudzic, wbijac po jednemu jajka do takiej konsystencii, by moznabylo wyciskac przez tulejkę, ale ciasto nie tracilo formy. Na papierze narysowac krąg d22-24 cm i na niego wlozyc lub wycisnac ciasto. Wypiekac okolo 30 min.
Krem
0,5 l smietanki do ubijania (35 proc)
0,5 l zmiksowanych grusz konserwowanych
sok z polowy cytryny
15 g zelatyny (mialam Oetkera)
75 ml syropu z grusz do zamaczania zelatyny
UWAGA! Robiąc podwojną porcję kremu, zelatynę trzeba wziąc na 2,5-3 porcji.
250 g mrozonych wisni, odmrozic
Spod obkroic wedlug tortownicy. Boki tortownicy wylozyc papierem. Polozyc spod.
Zelatynę namoczyc, ostroznie rozpuscic. Smietankę (nie odwrotnie!!!!) dodac do zelatyny, wymieszac, dodac lyzke masy smietankowo-gruszowej, wymieszac, zatem jeszcze jedną, wymieszac. Po lyzce dodac pol szklanki masy, wymieszac z zelatynową masą i tylko dopiero zlączyc z calym kremem.
Do formy nalac trochę kremu, polozyc odsączone wisnie i skrawki ze spodu, wylac resztę kremu. Postawic do zastygnięcia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: