TORTY krok po kroku

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
A ja na 1-szą rocznicę ślubu zrobiłam taki
icon_smile.gif


 

Załączniki

  • tort_makowy2.JPG
    tort_makowy2.JPG
    200.9 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Dzięki naszej drogiej forumowiczce Annie5
anbetung.gif
odważyłam się w końcu na róże i ozdoby ze śmietany a nie jak zwykle z kremów i oto torcik urodzinowy.

Biszkopt jak zawsze u mnie (patrz str.1 )
_ przełożenie- dolna część średnica ok 20 cm dwa biszkopty polane sokiem malinowym i obłożone malinami z puszki, na to bita śmietana ze śmietan-fixem
- gorne 2 biszkopty - średnica ok 15 cm- bita śmietana i segmenty mandarynek również z puszki.
 

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Wow super!
icon_mrgreen.gif
Piękny niebieski odcień zrobiłaś i te róże!
anbetung.gif
Spróbuj śmietanę roślinną, to dopiero będziesz zadowolona! Ale tylko do dekoracji, bo ona nie jest już tak dobra jak zwierzęca.
 

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Ponieważ to temat krok po kroku to dodaj opis jak i z czym robiłaś ten tort i będzie git, a same zdjęcia wstawiajmy następnym razem do tematu: "Slodki makijaz czyli poskromienie tortow, Dekoracje tortu - oprócz mas cukrowych, wykańczane masami śmietanowymi"
icon_biggrin.gif
, bo inaczej faktycznie będzie ten temat bez sensu
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
zauberi @ 18 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1120563A ja na 1-szą rocznicę ślubu zrobiłam taki
icon_smile.gif
Ciasto:

5 jajek,
15 dag cukru pudru,
2 łyżki mielonych migdałów,
12 dag mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)

Poncz (zrobiłam podwójną porcję):

pół szklanki wody,
3 łyżki rumu

Masa z białej czekolady:

30 dag białej czekolady (użyłam Milki),
400 ml śmietany kremówki (dałam 600 ml - marki Piątnica 36%)

*dżem aroniowy/porzeczkowy - można pominąć
**moja dekoracja: wierzch - pół tabliczki startej białej czekolady, boki - motylki z gorzkiej czekolady

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie. Tortownicę o średnicy 23 cm (moja 21 cm) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

Poncz: zimną, przegotowaną wodę, wymieszać z rumem.

Masa: czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować dżem i 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować dżemem i kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować.
Uwagi:

1) Śmietanę chłodziłam przez 12 godzin w lodówce.

2) Jeszcze przed ubijaniem była bardzo gęsta, więc ubijałam ją na średnich obrotach przez maks. 1 minutę (może nawet krócej), nigdy nie ubijam śmietany na bardzo sztywno ponieważ jest ryzyko, że wytrąci się masło.

3) Po ubiciu śmietany, dodawałam po łyżce czekoladę (musi być wystudzona! Ale nie bardzo zimna!), mieszając powoli rózgą (masa bardzo szybko zrobiła się bardzo gęsta).

4) Tort chłodził się przez 16 godzin w lodówce, a mimo to masa nie była bardzo gęsta (była gęsta i się nie rozpływała, ale przy tym była delikatna) tort dawał się łatwo kroić (to pewnie przez to, że dałam więcej śmietany, nie zwiększając ilości czekolady).

Wiem, że dzisiejszy post był bardzo długi, ale mam nadzieję, że to ułatwi zrobienie tortu
icon_smile.gif

Oryginalny przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki
Zdjęcie w przekroju:
 

Załączniki

  • tort_makowy5.JPG
    tort_makowy5.JPG
    154.1 KB · Wyświetleń: 0

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Wow, super zauberi
daumen.gif
Dzięki
icon_biggrin.gif
icon_wink.gif
I to jeszcze z maczkiem! Uwielbiam maczek!!!
dance.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Z tego co napisałaś w opisie, to on po prostu musi być pyszny
lecker.gif
Ależ mnie kusi ten kawałeczek, a ja akurat kawkę piję
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
No to teraz nawet się nie ważcie wstawiać samych zdjęć bez opisu. Same widzicie ile możemy na tym stracić hihi
icon_wink.gif
A tak już wiemy co to za torcik
icon_wink.gif
banana.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
No dziewczyny tak strasznie długo mnie tu nie było że najwyższy czas coś pokazać
icon_mrgreen.gif
Wstawiam kilka zdjęć tortu samochodu. Torcik był z bitą śmietaną i owocami i obłożony troszkę masą Cinki troszke śmietaną.
wink.gif
 

Załączniki

  • DSC05797.JPG
    DSC05797.JPG
    73.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05804.JPG
    DSC05804.JPG
    67.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05805.JPG
    DSC05805.JPG
    74.7 KB · Wyświetleń: 0
  • samccc.jpg
    samccc.jpg
    80.3 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Wstawiam również piłeczke jakby ktoś potrzebował. Biszkopt upieczony w misce, takiej zwykłej
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSC05796.JPG
    DSC05796.JPG
    64.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05798.JPG
    DSC05798.JPG
    66.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05799.JPG
    DSC05799.JPG
    59.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC05800.JPG
    DSC05800.JPG
    64.3 KB · Wyświetleń: 0
  • pi_kacc.jpg
    pi_kacc.jpg
    116.2 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Aniu używam "liquida" z sugarcraftu i zawsze barwi mi bezproblemowo biały krem. Niestety jest dwa razy droższy niż inne barwniki.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy