- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
No to jadziem z tym koksem
tort z 1,3 i 7 zdjęcia
IMHO to kwiatki są nie ze śmietany ale z masy cukrowej,tak samo jak te wzorki wyciskane naokoło.Takie kwiatki robi się łatwo.Wiesz jak wygląda makaron orecchiette?Te płatki robi się podobnie,toczy sie podłużną kulkę z masy,kładzie na deseczce i spłaszcza palcem tak żeby brzegi wyszły bokami,a potem skleja z jednego końca i już jest płatek(jak sama spóbujesz to zobaczysz że łatwe)I teraz można już kwiatek składać z płatków zachodzących na siebie lub nie.
tort z 2 zdjęcia
Te kwiatki są albo robione ręcznie albo wyciskane końcówka do robienia różyczek-ona jest taka skręcona,tak jakby okrągłą szeroką końcówkę przygnieść żeby mała szczelina była i jeszcze wygiąć w łuk półkolisty-co przy wyciskaniu daje własnie takie zgięte płatki.Podobny efekt jak na tym torcie można uzyskać lepiąc płatki ręcznie.
tort z 4 zdjęcia
Tutaj kwiatki są wyciskane poprzednio opisaną końcówką tylko trzymaną równolegle płasko do powierzchni tortu,płatki wtedy się położą własnie dając efekt tulipanów( : )
tort z 8 zdjęcia
A tutaj mamy brzeg tortu w kształcie koszyka.To bardzo proste do wykonania i efektowne.Potrzebna jest tutaj płaska końcówka o prostokątnym przekroju karbowana z jednej strony.Jak zrobić taki koszyk mozna obejrzeć na tej stronie
http://www.foodnetwork.com/food/ck_dm_baki...D_18996,00.html
Jest tam też film o tym jak zrobic różyczki także warto zobaczyć.
Wydaje mi się-chociaz tutaj raczej Bajaderka wie więcej
-że w Stanach częściej używa się do wykańczania tortów masy cukrowej,a nie śmietany.Z tej masy łatwiej uzyskac ozdoby bo śmietana opada przeciez po pewnym czasie no i brzegi ozdób nie są takie 'ostre' jak z masy cukrowej.
A może Puchu by cos jeszcze dorzucił tutaj?
tort z 1,3 i 7 zdjęcia
IMHO to kwiatki są nie ze śmietany ale z masy cukrowej,tak samo jak te wzorki wyciskane naokoło.Takie kwiatki robi się łatwo.Wiesz jak wygląda makaron orecchiette?Te płatki robi się podobnie,toczy sie podłużną kulkę z masy,kładzie na deseczce i spłaszcza palcem tak żeby brzegi wyszły bokami,a potem skleja z jednego końca i już jest płatek(jak sama spóbujesz to zobaczysz że łatwe)I teraz można już kwiatek składać z płatków zachodzących na siebie lub nie.
tort z 2 zdjęcia
Te kwiatki są albo robione ręcznie albo wyciskane końcówka do robienia różyczek-ona jest taka skręcona,tak jakby okrągłą szeroką końcówkę przygnieść żeby mała szczelina była i jeszcze wygiąć w łuk półkolisty-co przy wyciskaniu daje własnie takie zgięte płatki.Podobny efekt jak na tym torcie można uzyskać lepiąc płatki ręcznie.
tort z 4 zdjęcia
Tutaj kwiatki są wyciskane poprzednio opisaną końcówką tylko trzymaną równolegle płasko do powierzchni tortu,płatki wtedy się położą własnie dając efekt tulipanów( : )
tort z 8 zdjęcia
A tutaj mamy brzeg tortu w kształcie koszyka.To bardzo proste do wykonania i efektowne.Potrzebna jest tutaj płaska końcówka o prostokątnym przekroju karbowana z jednej strony.Jak zrobić taki koszyk mozna obejrzeć na tej stronie
http://www.foodnetwork.com/food/ck_dm_baki...D_18996,00.html
Jest tam też film o tym jak zrobic różyczki także warto zobaczyć.
Wydaje mi się-chociaz tutaj raczej Bajaderka wie więcej

A może Puchu by cos jeszcze dorzucił tutaj?