Torty torty torty/Torty-dekoracje

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
No to jadziem z tym koksem :mrgreen:

tort z 1,3 i 7 zdjęcia
IMHO to kwiatki są nie ze śmietany ale z masy cukrowej,tak samo jak te wzorki wyciskane naokoło.Takie kwiatki robi się łatwo.Wiesz jak wygląda makaron orecchiette?Te płatki robi się podobnie,toczy sie podłużną kulkę z masy,kładzie na deseczce i spłaszcza palcem tak żeby brzegi wyszły bokami,a potem skleja z jednego końca i już jest płatek(jak sama spóbujesz to zobaczysz że łatwe)I teraz można już kwiatek składać z płatków zachodzących na siebie lub nie.

tort z 2 zdjęcia
Te kwiatki są albo robione ręcznie albo wyciskane końcówka do robienia różyczek-ona jest taka skręcona,tak jakby okrągłą szeroką końcówkę przygnieść żeby mała szczelina była i jeszcze wygiąć w łuk półkolisty-co przy wyciskaniu daje własnie takie zgięte płatki.Podobny efekt jak na tym torcie można uzyskać lepiąc płatki ręcznie.

tort z 4 zdjęcia
Tutaj kwiatki są wyciskane poprzednio opisaną końcówką tylko trzymaną równolegle płasko do powierzchni tortu,płatki wtedy się położą własnie dając efekt tulipanów( : )

tort z 8 zdjęcia
A tutaj mamy brzeg tortu w kształcie koszyka.To bardzo proste do wykonania i efektowne.Potrzebna jest tutaj płaska końcówka o prostokątnym przekroju karbowana z jednej strony.Jak zrobić taki koszyk mozna obejrzeć na tej stronie
http://www.foodnetwork.com/food/ck_dm_baki...D_18996,00.html
Jest tam też film o tym jak zrobic różyczki także warto zobaczyć.
Wydaje mi się-chociaz tutaj raczej Bajaderka wie więcej
icon_smile.gif
-że w Stanach częściej używa się do wykańczania tortów masy cukrowej,a nie śmietany.Z tej masy łatwiej uzyskac ozdoby bo śmietana opada przeciez po pewnym czasie no i brzegi ozdób nie są takie 'ostre' jak z masy cukrowej.
A może Puchu by cos jeszcze dorzucił tutaj? :mrgreen:

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Dzięki Dziuniu Tez mi się wydaje ze z masy cukrową duzo łatwiej cos ulepic a jak nie wyjdzie to mozna jeszcze raz. Z bita śmietana czy kremem to nie zawsze można poprawić więc stresss okropny :mrgreen:
Ide sobie film pooglądac bo mnie ten koszyczek zaciekawił - bardzo efektowne to jest.

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Obejrzałam wszystkie filmy z działu pieczenie i wiekszośc z innych i jestem zachwycona :banana: jak to świetnie wszystko jest pokazane. Nawet takie oczywistości a jak sie glądnie profesjonalne wykonanie to jednak dużo to daje.
Róże sa faktycznie nie takie trudne... musze wykombinowac takie kułeczko na drucie :mrgreen: końcówke do szprycy juz mam jak sie okazuje. Nieduża wprawdzie ale jest.

Tak się ciesze.

Dziuniu jestes wspaniała dziekuje :anbetung: twoje zdrowie.

jaga

Member
Lis 8, 2004
282
0
0
Mam do Was wszystkich prośbę :lol: dziecko zażyczyło sobie na urodziny tort "piesek" albo z pieskiem :roll: Wogóle nie mam pojęcia jak to zrobić, szukam w internecie i też nie mogę nic znależć :cry: Może ktos z Was ma jakąś "wizję"
icon_sad.gif

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
icon_sad.gif
nic nie znalazłam w swoich zbiorach z pieskami. Jedyne co mi przychodzi do głowy to albo przerobic krowe (kto robił krowe taka fasjna Alka?) albo zrobić tort niby ogródek czy inny a na nim postawić ulepione pieski z masy marcepanowej albo cukrowej.

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
icon_smile.gif

Dlaczego te posty są takie szerokie :

jaga

Member
Lis 8, 2004
282
0
0
Dzięki wszystkim Napewno coś wybiorę. Chociaż do niektórych to nawet się nie przymieżam bo musiałabym być naprawde artystką :mrgreen:

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
U mnie posty wyglądają ok

Te mis ię bardzo podobaja (od Pauli)
dogsmaller65.jpg

dog260.jpg

ten nie wygląda na trudny
doggie_cake.JPG

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
Wyglądają bardzo ładnie, tylko ja czułabym się dziwnie krojąc pierwszy albo drugi. In fact, chyba nie byłabym w stanie.

jaga

Member
Lis 8, 2004
282
0
0
Tak sobie myślę że wezmę tylko narysuję na normalnym torcie takiego dalmatyńczyka i obsypię jak tam wiórkami :mrgreen:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy