Tradycyjny krem maślany do tortów-czekoladowy

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
J abym tylko chciała napisać że odkąd odkryłam tę masę robie torty tylko z nią. Wszystkim polecam!!
Czasami zamiast czekolady dodaję do masła nutelli albo rezygnuje z czekolady i mam białą masę.
Pyyychcha!!
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Dziękuje
wink.gif
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Mimo wielu obaw , czy krem mi wyjdzie zrobiłam go ( z mlecznej i z gożkiej czekolady) . Okazał sie bardzo smaczny i nietrudny . Nietrudny dlatego , że nic mi się nie oważyło co jest dla mnie dużym sukcesem i zaskoczeniem. Planowałm zrobic jeszcze krem budyniowy do drugiego torciku , ale okazał się wielką katastrofą
cry_1.gif
. Zastanawiam się po co go wogule robiłam jak i tak mi nie wychodzi
gruebel_2.gif
. Po małej porażce zrobiłam jeszcze ten z białej czekolady ( tez bardzo smaczny , ale zdecydowanie za słodki ) Dziuniu wielki ukłon w Twoją strone za udostępnienie super przepisu
anbetung.gif



DSC00418.JPG
 

Załączniki

  • DSC00418.JPG
    DSC00418.JPG
    73.4 KB · Wyświetleń: 6

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
dostałam pudełko kruchych babeczek (kupne ) z prośbą żeby zrobić do nich krem , to zrobiłam ten , z alkoholi dałam domowa nalewkę wiśniowa na miodzie , cukru 3/4 szklanki, czekolady jedna 90% kakao , druga 70 %
po utarciu masła dodałam dodatkowo ( to taki patent z starej ,,Filipinki" na puszysty krem) beszamel z 1łyzki masła , 1łyżki mąki , i tak 1/2 szklanki mleka , może z 2/3 szklanki tego mleka
dalej jak w przepisie
marchewkowy_191.jpg

marchewkowy_199.jpg
 

Załączniki

  • marchewkowy_191.jpg
    marchewkowy_191.jpg
    129.8 KB · Wyświetleń: 6
  • marchewkowy_199.jpg
    marchewkowy_199.jpg
    205.6 KB · Wyświetleń: 6

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
marchewkowy_216.jpg

z reszty kremu zrobiłam blok -dodałam pokruszone herbatniki , płatki migdałowe , wierzch polałam ciemną czekoladę
marchewkowy_227.jpg
 

Załączniki

  • marchewkowy_216.jpg
    marchewkowy_216.jpg
    128.3 KB · Wyświetleń: 6
  • marchewkowy_227.jpg
    marchewkowy_227.jpg
    169.9 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
dziunia @ 1 May 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1176544 całe jajka
1-1,5 szklanki cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju
szczypta soli
50 ml spirytusu lub wódki
1 duży cukier waniliowy
200 g czekolady deserowej/gorzkiej lub 100 g deserowej/gorzkiej i 100 g mlecznej

Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.
jaka waga masła? teraz takie różne są kostko masła
gruebel_2.gif
od 170 do 250
baa.gif
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Powiem ci że jak ja robię z 4 jaj to raczej nie daję dwóch całych kostek. Robie tutaj z polskiego masła extra ono ma wagę 200g. Tak z 1,5 kostki mnie wystarcza. Nie będzie poprostu taka twarda masa.
 

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Zrobiłam wczoraj do tortu tę masę...
icon_mrgreen.gif
Wyszła pyszna! Nigdy takiej dobrej nie jadłam, zazwyczaj biszkopt przekładałam bitą śmietaną z ewentualnymi dodatkami (orzechy, kakao), ale ta jest naprawdę b. dobra i chyba innej nie będę robić
icon_wink.gif
Mimo wszystko bałam się tych jajek, ale wyszło ok i wcale nie było ich czuć
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
zrobiłam znowu i dałam na porcję 400 g masła.



czekoladę dałam też gorzką, ale chyba ok 60% i krem wyszedl delikatniejszy niż poprzedni, gdzie dalam 96%
 

bonia

Member
Maj 4, 2010
2
0
0
dziunia @ 1 May 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1176544 całe jajka
1-1,5 szklanki cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju
szczypta soli
50 ml spirytusu lub wódki
1 duży cukier waniliowy
200 g czekolady deserowej/gorzkiej lub 100 g deserowej/gorzkiej i 100 g mlecznej

Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
wyszedł bardzo smaczny, podzieliłam na 1/3 i 2/3, tę mniejsza porcję zrobiłam z kawą, reszta z czekoladą gorzką, oba udane, tylko beza mi nie wyszła, a chciałam z bezą, cóż nakładam i bezę i krem łychą, tort to nie jest, ale smakuje,
nastepnego dnia beza mokra, suszyłam ponownie 2,5 godziny, zrobiłam nowy krem tym razem tylko kawowy, mimo koloru ecri beza pyszna suchutka i krem boski, w alkoholu rozpuściłam kawę, 2 łyżeczki na pół porcji
 

Załączniki

  • Zdj_cia_0355.jpg
    Zdj_cia_0355.jpg
    51.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
u mnie ten krem wszedl na stale do produkcji tortow
icon_mrgreen.gif
jest niezawodny, latwy w wykonaniu i dla wszystkich smakuje
daumen.gif


krem_czekoladowy.JPG
 

Załączniki

  • krem_czekoladowy.JPG
    krem_czekoladowy.JPG
    124.1 KB · Wyświetleń: 5