dziunia @ 1 May 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=1176544 całe jajka
1-1,5 szklanki cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju
szczypta soli
50 ml spirytusu lub wódki
1 duży cukier waniliowy
200 g czekolady deserowej/gorzkiej lub 100 g deserowej/gorzkiej i 100 g mlecznej
Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.Chciałam się zapytać na ile starcza taka porcja???
doris71 @ 12 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1118651można, ja rozpuszczałam 2 łyżeczki kawy w alkoholu dodawanym do kremuczy zamiast czekolady nic nie dodawać? tylko tą kawę w alkoholu?
.agatka. @ 15 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1119605Jean, niebardzo, bo masa zastygnie.właśnie!!!![]()
![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.