Tradycyjny krem maślany do tortów-czekoladowy

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Możesz połozyć owoce na krem np. wiśnie (mrożone dobrze odsączone) i możesz też posmarowac najpierw blat dżemem i dopiero połozyc krem bez problemu.

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
ja zawsze przekladam tort kremem i kwasnym dzemem, najczesciej o smaku owocow lesnych albo kwasnych wisni. nasaczony biszkopt smaruje kremem, daje na chwile do lodowki zeby krem stwardnial troszke a pozniej smaruje dzemem i nastepny placek.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
W którymś wątku o masie cukrowej dziewczyny pisały, że używają go pod masę. W nim jest duzo masła i po zastygnięciu w lodówce jest twardy, więc masa się nie rozpuści tylko trzeba ją kłaść na zastygnięty krem
fiesgrins.gif

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
dziunia @ 1 May 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1176544 całe jajka
1-1,5 szklanki cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju
szczypta soli
50 ml spirytusu lub wódki
1 duży cukier waniliowy
200 g czekolady deserowej/gorzkiej lub 100 g deserowej/gorzkiej i 100 g mlecznej

Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodać do niego rozpuszczoną czekoladę.Następnie dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.
Chciałam się zapytać na ile starcza taka porcja???

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Oj, przepraszam ale dopiero teraz zauważyłam pytanie
icon_redface.gif

Krem powinien wystarczyć do przełożenia biszkoptu 26-28 cm średnicy.

agoosia

Member
Mar 18, 2011
4
0
0
Witaj!
W dniu dzisiejszym po raz pierwszy w życiu zabrałam się za wypieki i od razu z grubej rury za tort na urodziny męża
cheers.gif

Długo szukałam przepisu na masę i szczerze - już myślałam,że skończy się zakupieniem jakiegoś gotowca...
Ale zdecydowałam się na ten przepis i jestem w totalnym szoku
icon_eek.gif
Masa jest GENIALNA,GENIALNA I JESZCZE RAZ GENIALNA!!!!!!!!!!!!!!
Zrobiłam w wersji oryginalnej oraz w wersji z białą czekoladą (wszystko bez alkoholu-bo będzie jedzony przez moją Córeczkę). Tort jest wyjątkowy - DZIĘKUJĘ BARDZO!!!

pauliQ

Member
Lip 23, 2008
7
0
0
A da się tą masę "przechrzcić" na kawową? Jeśli tak, to w jakiej ilości mam kawę dodać? Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Nic więcej nie musisz dodawać oprócz kawy, ja dodaję kawę rozpuszczoną w ciepłej wodzie i przestudzoną do jajek, w alkoholu nie zawsze kawa się rozpuszcza, szczególnie w tych wysokoprocentowych alkoholach robią się grudki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy