Wiejska tarta ze śliwkami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Sybillo, pęka, bo jest zimne.
icon_smile.gif
To zupełnie naturalne zjawisko.
icon_smile.gif

Ja zawsze przed wałkowaniem kilkakrotnie walę wałkiem w schłodzony "dysk" z ciasta, by go wstępnie zmiękczyć.
Robi się wówczas bardziej elastyczny i skłonny do współpracy.
icon_wink.gif

Cieszę się, że Ci ciasto mimo pęknieć smakowało.
icon_smile.gif

A ja nadal nie mam czasu na pieczenie...
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
skorzystałam z tego przepisu po raz kolejny.
trochę go tylko zmodyfikowałam. bo zamiast świeżych śliwek wykorzystałam ostatni woreczek zamrożonych i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny i świeże jabłka drobniutko pokrojone. wszystko rozmroziłam, zasypałam cukrem aby puściło trochę sok przed pieczeniem i zamiast mąki ziemniaczanej dałam truskawkowy kisiel, dzięki temu prócz owoców, na cieście zrobił się taki mus, pycha! a jak pachniało!
i płatki migdałowe tak się ładnie przyrumieniły.
aha-zamiast kefiru/jogurtu dałam naturalny serek homogenizowany, bo tylko to było w lodówce(;
będę powtarzać i korzystac z tego przepisu pewnie jeszcze nie raz.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Super, że wpisałaś swoje modyfikacje. Serek do ciasta tego typu dawała Nela Rubinstein i bardzo sobie ten pomysł chwaliła.
icon_smile.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Joanno, tak jak foremka w kształcie konika skradła serce Margot, tak mnie zostało skradzione przez tę tartę...
icon_mrgreen.gif
Uwielbiam ją... prawie tak samo jak Ciebie Joanno, za wpisanie tutaj tego przepisu
bussi.gif

DSC04380.JPG

Załączniki

• DSC04380.JPG
    DSC04380.JPG
    100.4 KB · Wyświetleń: 11

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Nareszcie miałam dziś czas, by narwać pysznych ekologicznych węgierek, więc zaraz idę robić ciasto.
Może ktoś się jeszcze skusi na pyszny niedzielny deser? Nieodmiennie polecam.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Dziś powtórka, na zdecydowane żądanie rodziny, tak samo jak poprzednio z klarowanym masłem z Mlekovity.
Ciasto wyszło niewyobrażalnie pyszne i kruche. Zdecydowanie najlepsze ciasto na tartę, jakie w życiu robiłam.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Nikt w tym roku nie chce piec mojej ukochanej tarty? Szkoda, bo jest przepyszna.
Dziś będzie z gruszkami, do których dorzuciłam kilka śliwek, płatkami migdałów i amarettto.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Joanno nie to ,że nie chce tylko mam za małe spusty przerobowe -czyli za mało żołądków do zapełnienia,a za dużo pomysłów i przepisów
Mam nawet śliwki( gruszki tez nawet mogą chwilę poleżeć ) ale chciał zrobić takie bułeczki drożdżowe Komarki i teraz nie wiem
icon_mrgreen.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Doskonale Cię rozumiem, Margot....
icon_smile.gif

Też mam ciągle ochotę na pieczenie nowości, ale ta tarta jest tak pyszna, że nie mogę jej sobie odmówić, zwłaszcza, że mam jeszcze swoje węgierki ...
Dziś zrobiłam nawet dodatkową porcję ciasta, by wykorzystać w najbliższych dniach.
A miałam piec zupełnie inne ciasto, tylko nie chciało mi się iść do sklepu po brakujący składnik ....
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy