Wiejski chleb francuski

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
Gucio @ 29 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083303Jeszcze gorący
lecker.gif
Już ciepły
rofl.gif
a z masełkiem pychota.
francuski_wiejski_przekr_j.jpg
 

Załączniki

  • francuski_wiejski_przekr_j.jpg
    francuski_wiejski_przekr_j.jpg
    430.2 KB · Wyświetleń: 1

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Guciu, piękny jak wszystkie Wasze chleby
fiesgrins.gif
Muszę go zrobić, dawno nie robiłam, a zdjęcie takie apetyczne
mniam.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,341
1,413
113
Testowałam dziś na tym chlebie nowy kamień z Tchibo. Zrobiłam wg proporcji znalezionych u Margot.
Trochę za głęboko mi się nacięło, ale na szczęscie wpłynęło to tylko na wygląd, a nie na smak.

DSC04271.JPG

DSC04274.JPG
 

Załączniki

  • DSC04271.JPG
    DSC04271.JPG
    50.9 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC04274.JPG
    DSC04274.JPG
    46 KB · Wyświetleń: 1

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Piekny i okragly ! Taki naturalny, nie jakis uglaskany. Osobiscie lubie takie bardzo.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Hazo, bardzo, bardzo, bardzo piekny bochenek! Zgodny z tytulem
icon_biggrin.gif
 

kapyl

Member
Lip 27, 2011
15
0
0
Nie mam kamienia do pieczenia, nie mam łopaty piekarniczej, nie mam koszyczka do wyrastania i miksera
icon_smile.gif
Walka z bochenkiem chleba pszennego, to normalnie walka z moimi słabościami - miętolenie ciasta ręcznie, a mam bardzo słabe ręce wyciska mi krople potu na czole
icon_smile.gif
Moja babcia ostatnio zapytała, dlaczego ja się w sumie tak męczę?
rofl.gif

Chleb wyrastał przez noc w lodówce, w misce. Potem przy przekładaniu przykleił się trochę do deseczki robiącej mi za łopatę i stracił formę, ale i tak jestem dumna
icon_smile.gif


DSC00113.jpg
 

Załączniki

  • DSC00113.jpg
    DSC00113.jpg
    501.5 KB · Wyświetleń: 1

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Zapomnialam już, jaki ten chleb dobry...

pain_au_levain_cc.jpg

A na kromke kozi twarożek posypany siekanymi orzechami wloskimi mmmmmmmmmmmmmmmmm.
 

Załączniki

  • pain_au_levain_cc.jpg
    pain_au_levain_cc.jpg
    27.2 KB · Wyświetleń: 1

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Dzisiaj upiekłam bochenki w lisciach kapusty, alez pachnie w domu!

P9020732.JPG

Wzor liscia pieknie sie odbil na wierzchu i na spodzie. Użyłam jednego liscia do wylozenia miseczki - do liscia wlozylam kulke ciasta - drugim lisciem przykrylam. I kiedy ciasto wyrosło po prostu wyrzucilam z miski w lisciu na goraca blache.
W ten sposob zmiescily mi sie dwa bochenki obok siebie.
Pieklam w temp 240 stopni 35 min.
 

Załączniki

  • P9020732.JPG
    P9020732.JPG
    33.6 KB · Wyświetleń: 1

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
Akurat wygladem zewnetrznym nie przejalam sie tak bardzo jak wewnetrzym,jak porownalam go do wszystkich innych tutaj to moj wyglada na bardziej mokry,reszta wydaje sie taka miekka i puszysta a moj znowu jak kamien. Alee i tak sie ciesze ,bo jest lepiej niz ostatnio ( czyli robie postepy) no i dostalam pochwale od mistrzyni;no to jak to sie nie cieszyc
icon_mrgreen.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,341
1,413
113
Długo nie piekłam tego chleba, ale nie zapomniałam jaki jest smaczny.
Dziś upiekłam z proporcji Margot.
Nie miałam odpowiedniego koszyka więc wyrastał w durszlaku wyłożonym omączoną ściereczką. Piekłam na kamieniu. Mimo, że piekę chleby od wielu już lat ten mi się najbardziej podoba ze wszystkich pieczonych bez foremki.

92__2_m.jpg

94__2_m.jpg

95__2_m.jpg

97__2_mm.jpg
 

Załączniki

  • 92__2_m.jpg
    92__2_m.jpg
    73.3 KB · Wyświetleń: 1
  • 94__2_m.jpg
    94__2_m.jpg
    90.2 KB · Wyświetleń: 1
  • 95__2_m.jpg
    95__2_m.jpg
    70.7 KB · Wyświetleń: 1
  • 97__2_mm.jpg
    97__2_mm.jpg
    59.3 KB · Wyświetleń: 1

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No tak wg mnie wygląda chleb idealny.
 

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
hazo- ogromny szacunek! Chcialabym,zeby kiedys moje chlebki tak wygladaly.Wspanialy!!! I miazsz wyglada na taki puszysty
mniam.gif
 

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
chlebek z efektem łał"
daumen.gif
daumen.gif

mnie on jakoś nie wychodzi i nie wiem dlaczego
gruebel_2.gif

rano nastawiam zaczyn, po 12godzinach wyrabiam ciasto, przekładam go i odgazowuje
zostawiam do wyrośnięcia w koszykach w nieogrzewanym wiatrołapie 12godz./temp. ok 12,oC/
po tym czasie wnoszę koszyki do kuchni na 2 godz., żeby podnieść temperaturę ciasta w koszykach
następnie grzeję piekarnik z kamieniem do pieczenia do odpowiedniej temperatury i piekę po kolei bochenki
bochenki są bardzo ładne lecz po rozkrojeniu widać wielkie dziury
smak jest dobry i dlatego zależy mi na wyeliminowaniu tych wielkich dziur
czy 14-15 godzin wyrastania to za krótko?
każda sugestia mile wdziana