Wiejski chleb francuski

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Inula, Twój chlebek wygląda wzorcowo
anbetung.gif
. A dlaczego piekłaś w foremce
gruebel_2.gif

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
stchórzyłam
icon_mrgreen.gif
To dopiero mój drugi chleb i jeszcze nie mam takiej wprawy ani odwagi by piec bochenki. Bałam się, że wyjdzie mi plaskacz i wolałam po prostu nie ryzykować
icon_smile.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
[quote name='mirabbelka' date='8 Aug 2005, 22:11 ' post='157127']
Wiejski chleb z Francji

Dopiero teraz dojrzalam i upieklam, baaardzo smaczny! Tylko rosl zdecydowanie za szybko !
Zostawilam go w kuchni ( 22 *C) i wyszlam z domu na 2 godziny. Kiedy wrocilam - uciekal z makutry, a tu jeszcze trzeba bylo kamien nagrzac...

W efekcie jednak jest bardziej plaskaty nizbym sobie zyczyla, choc spod ma zbyt mocno przypieczony.

francuski_cc.jpg

qd

Załączniki

• francuski_cc.jpg
    francuski_cc.jpg
    40.9 KB · Wyświetleń: 0

kazuka

Member
Sie 12, 2010
16
0
0
a jak zrobic taka ladna skorke?chodzi mi kolor?dzisiaj pieklam chlebek pieknie mi wyrosl dodalam duzo wiecej maki dzeki czemu udalo sie go fajnie uformowac. jednak po przelozeniu na deske porozlewal sie i poprzyklejal i nie urosl w pikarniku taki jak byl wyrosniety. Marzy mi sie piekny okragly gruby bochenek domowego chlebka. A cos ciagle robie nie tak. I jak zrobic taki kolorpiekny?w domowym piekarniku z termoobiegiem punktowo przypieka za bardzom a bez termoobiegu nie wiem ile piec bo dol jest nie dopieczony. I kjeszcze jedno. Gdy dalam do kosza na wyrastanie ale bez sciereczki to kosz caly mialam ofajdany ciastem a chleb sie kompletnie nie udal:(

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
kazuka @ 12 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1014404a jak zrobic taka ladna skorke?chodzi mi kolor?dzisiaj pieklam chlebek pieknie mi wyrosl dodalam duzo wiecej maki dzeki czemu udalo sie go fajnie uformowac. jednak po przelozeniu na deske porozlewal sie i poprzyklejal i nie urosl w pikarniku taki jak byl wyrosniety. Marzy mi sie piekny okragly gruby bochenek domowego chlebka. A cos ciagle robie nie tak. I jak zrobic taki kolorpiekny?w domowym piekarniku z termoobiegiem punktowo przypieka za bardzom a bez termoobiegu nie wiem ile piec bo dol jest nie dopieczony. I kjeszcze jedno. Gdy dalam do kosza na wyrastanie ale bez sciereczki to kosz caly mialam ofajdany ciastem a chleb sie kompletnie nie udal:(
Dokładnie przeczytać i zapamiętać: http://www.chleb.info.pl/index.php

kazuka

Member
Sie 12, 2010
16
0
0
Czytałam juz te stronę i wiele innych o pieczeniu. Jednak to co jest tam napisane to są bardzo ogolne informacje i wiecej sie dowiedzialam z komentarzy. Do mirabelki pisalam juz na meila,oraz na tamtym blogu kilka razy. Chyba jestem pechowa gdyż ani razu nie odpisala:(

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
kazuka @ 12 Aug 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1014404a jak zrobic taka ladna skorke?chodzi mi kolor?dzisiaj pieklam chlebek pieknie mi wyrosl dodalam duzo wiecej maki dzeki czemu udalo sie go fajnie uformowac. jednak po przelozeniu na deske porozlewal sie i poprzyklejal i nie urosl w pikarniku taki jak byl wyrosniety. Marzy mi sie piekny okragly gruby bochenek domowego chlebka. A cos ciagle robie nie tak. I jak zrobic taki kolorpiekny?w domowym piekarniku z termoobiegiem punktowo przypieka za bardzom a bez termoobiegu nie wiem ile piec bo dol jest nie dopieczony. I kjeszcze jedno. Gdy dalam do kosza na wyrastanie ale bez sciereczki to kosz caly mialam ofajdany ciastem a chleb sie kompletnie nie udal:(
na piekna błyszczącą skórkę pracujemy juz od momentu robienia ciasta chlebowego:
1) dodanie do ciasta chlebowego cukru (miodu, melasy etc) powoduje ze skorka po upieczeniu bedzie ladniej przyrumieniona (karmelizacja)
2) w trakcie wyrastania, powierzchnia chleba nie moze przeschnac. Konieczne jest szczelne przykrycie. Wyschnieta powierzchnia to po upieczeniu skorka blada i matowa
3) w trakcie pieczenia wazne jest dobre naparowanie piekarnika, ale tylko w poczatkowej fazie. zbyt dużo wilgoci np. wkładanie naczynia z woda) nie jest wskazane
4) po upieczeniu dobrze jest chleb jeszcze bardzo goracy popsikac wodą

to wszystko !

ps. nie jestem w stanie odpowiadac na wszystkie pytania tutaj jak i na mojej stronie. niestety, moj stan zdrowia nie pozwala mi ostatnio na czeste przebywanie przy komputerze - dlatego zaniedbałam trochę odpisywanie na listy. przepraszam !

jednak wszystkie odpowiedzi na takie podstawowe pytania mozna znalezc w starych watkach. rozumiem, że niektorym ciezko jest przebrnac przez długaśne watki.
Chcieliby odpowiedzi tu i teraz
gruebel_2.gif

Jednak powtarzanie ciagle tego samego wydłuza ilośc komentarzy - i koło sie zamyka
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
Malgosimi @ 3 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=405672acha, piekłam znacznie krócej i następnym razem tak jak przy emigancie od razu obniżę temeraturę (bo w 240 osiągnął 93 stopnie wewnątrz już po 25 minutach)
hmm, zaciekawiło mnie, że używasz termosondy. Mam ją w wyposażeniu piekarnika i też mogłabym jej użyć, tylko musiałabym wiedzieć jak. Czy mogłabyś rozwinąć trochę ten wątek?
icon_smile.gif

co do mięsa to wiadomo, mądre strony znają odpowiedzi, ale nigdy nie spotkałam się by mierzyć temperaturę chleba wewnątrz

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
mirabbelka @ 2 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=939836utrafienie w odpowiednia konsystencje ciasta na poczatku jest dosc trudne. szczegolnie jesli doda sie wiecej maki razowej.
dlatego też robiąc ten chleb dziś po raz pierwszy, fotografuję jego poszczególne etapy i - jeśli to możliwe - poprosiłabym kogoś bardziej doświadczonego o "rzucenie okiem" czy wszystko jest ok; dotychczas piekłam chleby zazwyczaj z "Piekarni po godzinach", nadal się uczę i będę wdzięczna za wszelkie uwagi

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
hmm, zaczyn był bąbelkujący [widziałam od spodu w szklanej misce], więc zakwas był jak najbardziej aktywny [zresztą wcześniej go dokarmiłam dwa razy - po ożywieniu z proszku]

przed formowaniem bochenka leżakował sobie w temp. pokojowej 2, 5 h, składałam dwukrotnie [z tym że drugie składanie nieco wczesniej niż formowanie bochenka]

teraz rośnie sobie w temp. pokojowej [22 stopnie] 2 h i muszę powiedzieć, że ruszył niewiele, dać mu jeszcze szansę? widziałam też, że Dziuuni kiedyś wyrastał 3,5 h, chciałabym żeby wyszedł dobry...

EDIT:

włożyłam go do piekarnika z włączonym światełkiem, temperatura wewnątrz do 30 stopni C, zobaczymy czy teraz chleb przyspieszy

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
nikka @ 2 Sep 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1021023widziałam też, że Dziuuni kiedyś wyrastał 3,5 h, chciałabym żeby wyszedł dobry...
Bywa różnie, czasem rośnie nawet 1,5 godziny, a czasem i 5 godzin, zależy od wielu czynników i raczej nie należy się sugerować czasem podanym w przepisie, ale sprawdzać po prostu, czy już dostatecznie się powiększył. Przyznam się, że z lenistwa wyrastam ostatnio chleby na lodówce, nie chce mi się po prostu czekać no i rzadko kiedy mam tyle miejsca w lodówce, żeby je zmieścić. Jednak warto spróbować lodówkowania, bo faktycznie smak jest lepszy.
Podsumowując, daj mu jeszcze szansę, powinien wyrosnąć, szkoda marnować chleb zbyt wczesnym pieczeniem
icon_wink.gif

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
nie widziałam Twojego wpisu mirabbelko, ani Twojego dziuniu, o 20 włożyłam go do piekarnika [myslałam, że wystarczą dodatkowe 2 h wyrastania]

wyrastał w sumie 4,5 h, pewnie mógłby więcej, bo pękł od spodu, jeszcze się piecze, wyjmuję za 9 minut

tak wyglądał po mniej więcej 5-8 minutach [po wyjęciu naczynia z wodą]:

DSCN5578.jpg

a tak teraz - z pęknięciem:
DSCN5586.jpg

pęknięcie dlatego, że za krótko wyrastał?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy