kazuka @ 12 Aug 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1014404a jak zrobic taka ladna skorke?chodzi mi kolor?dzisiaj pieklam chlebek pieknie mi wyrosl dodalam duzo wiecej maki dzeki czemu udalo sie go fajnie uformowac. jednak po przelozeniu na deske porozlewal sie i poprzyklejal i nie urosl w pikarniku taki jak byl wyrosniety. Marzy mi sie piekny okragly gruby bochenek domowego chlebka. A cos ciagle robie nie tak. I jak zrobic taki kolorpiekny?w domowym piekarniku z termoobiegiem punktowo przypieka za bardzom a bez termoobiegu nie wiem ile piec bo dol jest nie dopieczony. I kjeszcze jedno. Gdy dalam do kosza na wyrastanie ale bez sciereczki to kosz caly mialam ofajdany ciastem a chleb sie kompletnie nie udal
Dokładnie przeczytać i zapamiętać: http://www.chleb.info.pl/index.php
kazuka @ 13 Aug 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1014520Ja jednak poczekam na odpowiedź Mirabelki!Ten link wyżej jest właśnie do strony Mirabbelki. Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania, a także dużo bardzo przydatnych informacji.
kazuka @ 12 Aug 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1014404a jak zrobic taka ladna skorke?chodzi mi kolor?dzisiaj pieklam chlebek pieknie mi wyrosl dodalam duzo wiecej maki dzeki czemu udalo sie go fajnie uformowac. jednak po przelozeniu na deske porozlewal sie i poprzyklejal i nie urosl w pikarniku taki jak byl wyrosniety. Marzy mi sie piekny okragly gruby bochenek domowego chlebka. A cos ciagle robie nie tak. I jak zrobic taki kolorpiekny?w domowym piekarniku z termoobiegiem punktowo przypieka za bardzom a bez termoobiegu nie wiem ile piec bo dol jest nie dopieczony. I kjeszcze jedno. Gdy dalam do kosza na wyrastanie ale bez sciereczki to kosz caly mialam ofajdany ciastem a chleb sie kompletnie nie udal
na piekna błyszczącą skórkę pracujemy juz od momentu robienia ciasta chlebowego:
1) dodanie do ciasta chlebowego cukru (miodu, melasy etc) powoduje ze skorka po upieczeniu bedzie ladniej przyrumieniona (karmelizacja)
2) w trakcie wyrastania, powierzchnia chleba nie moze przeschnac. Konieczne jest szczelne przykrycie. Wyschnieta powierzchnia to po upieczeniu skorka blada i matowa
3) w trakcie pieczenia wazne jest dobre naparowanie piekarnika, ale tylko w poczatkowej fazie. zbyt dużo wilgoci np. wkładanie naczynia z woda) nie jest wskazane
4) po upieczeniu dobrze jest chleb jeszcze bardzo goracy popsikac wodą
to wszystko !
ps. nie jestem w stanie odpowiadac na wszystkie pytania tutaj jak i na mojej stronie. niestety, moj stan zdrowia nie pozwala mi ostatnio na czeste przebywanie przy komputerze - dlatego zaniedbałam trochę odpisywanie na listy. przepraszam !
jednak wszystkie odpowiedzi na takie podstawowe pytania mozna znalezc w starych watkach. rozumiem, że niektorym ciezko jest przebrnac przez długaśne watki.
Chcieliby odpowiedzi tu i teraz![]()
Jednak powtarzanie ciagle tego samego wydłuza ilośc komentarzy - i koło sie zamyka![]()
Malgosimi @ 3 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=405672acha, piekłam znacznie krócej i następnym razem tak jak przy emigancie od razu obniżę temeraturę (bo w 240 osiągnął 93 stopnie wewnątrz już po 25 minutach)hmm, zaciekawiło mnie, że używasz termosondy. Mam ją w wyposażeniu piekarnika i też mogłabym jej użyć, tylko musiałabym wiedzieć jak. Czy mogłabyś rozwinąć trochę ten wątek?![]()
co do mięsa to wiadomo, mądre strony znają odpowiedzi, ale nigdy nie spotkałam się by mierzyć temperaturę chleba wewnątrz
mirabbelka @ 2 Feb 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=939836utrafienie w odpowiednia konsystencje ciasta na poczatku jest dosc trudne. szczegolnie jesli doda sie wiecej maki razowej.dlatego też robiąc ten chleb dziś po raz pierwszy, fotografuję jego poszczególne etapy i - jeśli to możliwe - poprosiłabym kogoś bardziej doświadczonego o "rzucenie okiem" czy wszystko jest ok; dotychczas piekłam chleby zazwyczaj z "Piekarni po godzinach", nadal się uczę i będę wdzięczna za wszelkie uwagi
nikka @ 2 Sep 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1021023widziałam też, że Dziuuni kiedyś wyrastał 3,5 h, chciałabym żeby wyszedł dobry...Bywa różnie, czasem rośnie nawet 1,5 godziny, a czasem i 5 godzin, zależy od wielu czynników i raczej nie należy się sugerować czasem podanym w przepisie, ale sprawdzać po prostu, czy już dostatecznie się powiększył. Przyznam się, że z lenistwa wyrastam ostatnio chleby na lodówce, nie chce mi się po prostu czekać no i rzadko kiedy mam tyle miejsca w lodówce, żeby je zmieścić. Jednak warto spróbować lodówkowania, bo faktycznie smak jest lepszy.
Podsumowując, daj mu jeszcze szansę, powinien wyrosnąć, szkoda marnować chleb zbyt wczesnym pieczeniem![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.