A powiedzcie mi taką rzecz, czy ta cała porcja zmieści się w garnku o wymiarach od wewnątrz 31.5 x 21,5 a wysokość będzie chyba z 15. I w ogóle do jakiej gramatury można piec w takiej wielkości garnku, bo taki chcę nabyć, a niestety raczej będę piekła większe chleby takie kilogramowe, może trochę większe taki jak pszenno żytni na zakwasie z ziemniakami, bo mam nadzieję że jak zrobię bochenkowy i wsadzę do takiego gara to też nic się nie stanie, bo rozumiem że to działa wtedy na zasadzie blachy, i wielkość garnka ma dopiero znaczenie przy ciescie rzadszym. Bo ja jakoś nie mam wyobrażenia o tym. Czy jak zrobię np. dwa chleby których nie dam rady upiec od razu a są wyrośnięte to czy mogą stać tą godzinę i czekać czy lepiej jakoś to zrobić żeby mogły odczekać z godzinkę zanim przerosną i będę mogła je upiec. Siedzę na forach i nie mogę tego nigdzie doczytać, chyba dlatego że nikt nie piecze w tak dużych ilościach albo jeszcze nie znalazłam. W sumie od zrobienia jednego od drugiego mija trochę czasu, ale jak by mi się tak zdażyło to co mam zrobić. Wiem, dużo pytam, ale kto pyta nie błądzi, teoretycznie, bo i tak trzeba samemu przetestować, ale chociaż trochę podpowiedzi nie zaszkodzi. Bo tak myślę że w takim przypadku to tylko w chłodniejsze miejsce trzeba odstawić, ale ja nie ma chłodu - to lodówka na 5-10 min. A może znowu jakieś głupoty wypisuję. He he jak to nowicjusz. Pytam bo zdarzyło mi się raz ledwo wyrobić, a wtedy stres i te sprawy.