Wiejski chleb francuski

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Nastawiłam właśnie zaczyn, zobaczymy co będzie dalej - jutro.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zrobiłam z połowy porcji w dwóch krótkich keksówkach. Niestety ciasto w drugim etapie nie bąblowało jakoś zdumiewająco, ale trzymałam je dłużej w każdym etapie. W ostatnim najdłużej i widać dziury chyba wyszły ok. Słaba jakoś zdjęcia ze względu na słabe światło w kuchni, nic artystycznego, ale pokaże, co tam ;)

 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Dlaczego ja tak poźno znalazlam ten przepis??
strafe.gif

Chlebek jest przepyszny!!!
icon_lol.gif


PICT3313.JPG
 

Załączniki

  • PICT3313.JPG
    PICT3313.JPG
    29 KB · Wyświetleń: 0

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
A powiedzcie mi taką rzecz, czy ta cała porcja zmieści się w garnku o wymiarach od wewnątrz 31.5 x 21,5 a wysokość będzie chyba z 15. I w ogóle do jakiej gramatury można piec w takiej wielkości garnku, bo taki chcę nabyć, a niestety raczej będę piekła większe chleby takie kilogramowe, może trochę większe taki jak pszenno żytni na zakwasie z ziemniakami, bo mam nadzieję że jak zrobię bochenkowy i wsadzę do takiego gara to też nic się nie stanie, bo rozumiem że to działa wtedy na zasadzie blachy, i wielkość garnka ma dopiero znaczenie przy ciescie rzadszym. Bo ja jakoś nie mam wyobrażenia o tym. Czy jak zrobię np. dwa chleby których nie dam rady upiec od razu a są wyrośnięte to czy mogą stać tą godzinę i czekać czy lepiej jakoś to zrobić żeby mogły odczekać z godzinkę zanim przerosną i będę mogła je upiec. Siedzę na forach i nie mogę tego nigdzie doczytać, chyba dlatego że nikt nie piecze w tak dużych ilościach albo jeszcze nie znalazłam. W sumie od zrobienia jednego od drugiego mija trochę czasu, ale jak by mi się tak zdażyło to co mam zrobić. Wiem, dużo pytam, ale kto pyta nie błądzi, teoretycznie, bo i tak trzeba samemu przetestować, ale chociaż trochę podpowiedzi nie zaszkodzi. Bo tak myślę że w takim przypadku to tylko w chłodniejsze miejsce trzeba odstawić, ale ja nie ma chłodu - to lodówka na 5-10 min. A może znowu jakieś głupoty wypisuję. He he jak to nowicjusz. Pytam bo zdarzyło mi się raz ledwo wyrobić, a wtedy stres i te sprawy.
icon_eek.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,070
441
83
jesli pieczesz dwa, lub wiecej chlebow jednoczesnie, ten drugi jesli jest dostatecznie wyrosniety moze spokojnie czekac w lodowce.
lodowka spowalnia wyrastania i fermentacje, wiec nie bedzie problemu, ze chleb przerosnie i bedzie za kwasny. Wprost przeciwnie, zyska na smaku i latwiej bedzie go naciac przed wlozeniem do pieca.
 

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Upiekłam, starsza córka mówi tak: o ten jest dobry, ten możesz piec, i to jest najważniejsze.

francuski.jpg

Ale tym razem ciasto było gęstsze, i nieźle się napracowałam aby je odgazować, nie będę pisać jakie dzwięki wydawał
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • francuski.jpg
    francuski.jpg
    105.1 KB · Wyświetleń: 0

calineczka

Member
Lip 21, 2006
47
0
0
witam
nie wiem czy ten chleb wkładać do lodówki na noc czy lepiej niech rośnie 2 godziny w temp.pokojowej.Dlaczego pytam,bo kiedyś jeden bochenek zrobiłam do wyrastania w lodówce a drugi w temp.pokojowej i wydaje mi się ,że jednak ten z lodówki był b.kwaśny.Od czego to zależy?
 

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Te upiekłam dzisiaj, wypróbowałam garnek i nie tylko, jako ciekawostkę podam że ten okrągły upiekłam w zwykłej miseczce żaroodpornej z pokrywką, mam taką mała i spróbowałam co z tego wyjdzie i wyszło. Z tym że ja już wcześniej w niej piekłam mięso, i wiedziałam że naprawdę jest żaroodporna.

francuz.jpg

Nawet nie wiecie jak się cieszę że mam garnek i takie piękne chleby dzięki niemu.
 

Załączniki

  • francuz.jpg
    francuz.jpg
    166.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

calineczka

Member
Lip 21, 2006
47
0
0
witam
może się powtarzam ale ja piekę ostatnio chlebek na ogrzanej blasze z piekarnika i żeby się nie rozlał to kładę na tą blachę opaskę z tortownicy i do niej wyrośnięty chlebek utrzymuje kształt i i nie jest płaski.
smacznego.gif
 

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Piekę tylko ten chleb. Dla mnie jest idealny
lecker.gif
Co 2 dni nowy wypiek. Jest lekki, pyszny i długo świeży. Ten zapach i smak...
 

elzusia

Member
Cze 25, 2007
435
0
0
bardzo dziekuje za ten przepis,kiedy mieszkalismy we Francji,jezdzilismy po ten wlasnie chleb
anbetung.gif
francuski_chleb.JPG do Chamonix,teraz mieszkajac w Bruxelli jest to niemozliwe (800km),dlatego gdy zrobilam 1 raz ten przepis i odkrylam,ze to wlasnie ten chleb bylam uszczesliwiona
 

Załączniki

  • francuski_chleb.JPG
    francuski_chleb.JPG
    1.6 MB · Wyświetleń: 0