Wietnamskie bagietki

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
ojej :lol:
Ja tez czytalam i czytalam i dojsc nie moglam o co chodzi z tym zwijaniem
wiem ze to nie ma byc owal tylko jajo prostokatne jajo
a przy zwijaniu ten wezszy bok rozciaga sie
Malgosia noooooo :lol:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Małgosiu, Ty powinnas być nauczycielką
icon_smile.gif
Wszyscy  mieliby co najwyżej oceny dst- ;) Ale ja bym chętnie się u Ciebie pouczyła.
prosze się ze mnie nie nabijać

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jajo ma być - o takie
0

i zwijasz je od siebie, czyli gdybys jednoczesnie nie rozciągała, to bu wyszło małe i grube. Ale się rozciąga i wychodzi fajowe bardzo

PS Lisko - najbardziej sie namęczyłam z tym point down w przepisie - az musiałam bajaderkę męczyć o co chodzi z tym

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
no u mnie wlasnie ciasto rosnie, mam jeszcze godzine na zrozumienie techniki zwijania wczoraj robilam te drozdzowki i malo co rozumiem z odniesienia sie do nich- mam po prostu zwinac w rulonik i zwijajac ciagnac za konce? :gruebel: szczerze mowiac, ciagle mi sie wydaje, ze one na pierwszym zdjeciu sa przeciete, stad ta litera v... jezeli jednak nic dalej nie zrozumiem to czesc zwine w rulonik, a z czesci zrobie walec i go natne

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kasiu nie sa przcięte - wydaje Ci się W przepisie nie ma nic o nacinaniu - tylko tak, jak piszę

ja rowniez nie od razu złapałam o co chodzi ze zwijaniem, ale dzięki pomocy bajaderki załapałam i to jest naprawdę proste - i jak to bywa łatwiej zrobić , niż opisac ( po prostu rolując lekko ciagniesz na boki - tak jakbyś rozciągała rulonik na kopytka...)

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Bałam się, że tylko ja nie zrozumiałam techniki zwijania, skręcania, naciągania i wyciągania
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kasha - a ja to jeszcze po angielsku musiałam zrozumiec

jeśli ktoś zrozumie to - to proszę napisac swoimi słowami - wtedy przeedytuję przepis - żeby innym było łatwiej

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
a czy ksiązkę Alforda mozna gdzieś znależć w języku polskim? Nie spotkałam się jeszcze z przedrukiem (chyba, ze o tym nie wiem, że jest...)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie mozna

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu to skąd - jeśli mozna wiedziec - posiadasz te cudne przepisy? Rozumiem, ze książka pewnie "sprowadzana" :mrgreen: ...

a Reinhart ??????????

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tak, zamawiana z amazon.com, obie.

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
a, no to juz teraz wszystko jasne, dzieki.

Ja sie właśnie morduje z chlebkiem nocnym Liski - laskie toto i spękane, siedzi w piekariku i nie wygląda ujmująco :cry: :cry:
icon_sad.gif

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Hej Malgosimi- najlepiej bedzie jak wstawisz swoje zdjecie bagietek... ja zrobilam bagietki, zdjecie wstawie po weekendzie, bo zaraz zjada sie nam goscie... ale nie przypominaja one ksztaltem tych z pierwszej strony. Zwijalam ciagnac za konce,hm... wyszly ruloniki...jeszcze nie jadlam czyli o wartosciach smakowych tez po weekendzie
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kasiu, jak je będę robić (choc tak jak Ty nieczęsto powtarzam wypieki i dania :handclaps: ) - to wstawię- nie fotografuję wszystkiego - a przepis wkleilam na prośbę Sylion (o dobre buły)

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
ok ,Malgosimi ja wogole robie bardzo malo zdjec moich potraw... ale tych bagietek zrobie i wkleje, bys wyrazila swoja opinie co do techniki ich zwiniecia teraz lece i zycze wszystkim milego weekendu

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Właśnie uformowałam. Robiłam z 1/2 porcji i podzieliłam na 3 części długości około 25 cm.

0602251328520xj.jpg

0602251329131rd.jpg

Z każdej formować najpierw palcami, a potem wałki podłuzne, wyciągnięto jajowate placuski.
Wydaje mi się, że dla wszystkich bardziej zrozumiały byłby Twój opis, jakbyś poprawiła słowo "wałki" na wałkiem, bo o to chyba Ci chodziło. Ja tak robiłam, że najpierw palcami, a potem lekko wałkiem. Ale chyba po wyrośnięciu na próbę jedną natnę wzdłuż.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie niczym nie smarowac- bardzo ładne, moje są krótsze trochę
icon_smile.gif
- zwijałaś je od któtszego boku? W kazdym razie dzieku proszkoi do pieczenia powinny super przy zlepieniach popękac (tak z Liską uważamy, że to sprawa proszku...)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy