Wietnamskie bagietki

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Hmm hmmm hmmmm troszkę nie takie wyszły jak myślałam
icon_smile.gif
tzn.to pęknięcie wyszło ale wąskie dosyć.Myślę że raz że za bardzo się ciasto skleiło jednak w tym miejscu,a dwa że ja je uformowałam w dość długie paluchy,a na zdjęciach wyraźnie widać że mają być krótkie i grube.I może ciasto przerosło w trakcie pierwszego rośnięcia bo same bagietki nie chciały już bardzo rosnąć.
W smaku ok tyle że jadłam jeszcze gorącą :oops:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hm... z bagietkami całe szczęście jest jak z pizzą i makaronem: nawet srednio udane są smaczne :lol: :lol: Na niesczęście oponek na brzuchach :lol:

mi te bagietki zawsze wychodzą, choć bardzo żaluję, że przepis jest dość nieprecyzyjny - i nie mogę nic pomóc. Właśnie dlatego moją wielką miłością jest Reinhart (który na początku każe piec nawet z termometrem! i to i po wyrobieniu i w czasie pieczenia!!!!) a nie Alfordowie, choć z nimi calkiem przyjemnie się romansuje - zwłaszcza w sprawie ryżu :lol: :lol:

prosze mi wybaczyć strumień swiadomośći, spałam dziś 2 h :lol:

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
i znow powtorzylam te bagietki (mialam w domu jeszcze troche maki ryzowej)- zrobilam je wielkosci buleczek i tym razem bardzo fajnie mi wyrosly i zawiniecie tez sie fajnie zroslo z buleczka i jak zwykle smakuja super

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
dodalam zalegle zdjecie
obraz033dh1.jpg

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Pyyyszne te bagietki
daumen.gif

Ciasto bylo bardzo fajne! Miekkie, elastyczne- jak plastelina. Bardzo fajnie sie walkowalo.
Prawde mowiac, juz dawno chyba nie mialam takiego "eleganckiego" ciasta do walkowania.
Maki dodalam ok. 4 szklanek- wiecej nie bylo potrzeba. Ciasto mialam leciutko klejace- "ratowalam sie" naoliwionymi rekami.
Dalam do wyrastania na cala noc do lodowki ( do naoliwionej miski )
A formowalam je w sposob taki, ze po wywalkowaniu zwinelam dwa przeciwlegle konce,
(bo inaczej sobie nie wyobrazalam, zeby zrobic tak, zeby "efekt" byl taki, jak na zdjeciu. )
Lekko rozciagnelam te dwa konce wzdluz i dodatkowo te zwalkowane lekko docisnelam do siebie, a koncowki bagietek zlepilam palcami - z wyczuciem.
No i wyszlo tak, ze nic nie musialam przecinac.
icon_wink.gif

Wyszly bardzo smaczne i na pewno wchodza do mnie na stale.
daumen.gif

Polecam je bardzo tym, ktorzy jeszcze ich nie robili
icon_lol.gif

Malgosiu- wiekie dziekuje za przepis
bussi.gif
cvety.gif
anbetung.gif

PICT0002.JPG

PICT0009.JPG

Załączniki

• PICT0002.JPG
    PICT0002.JPG
    109.2 KB · Wyświetleń: 1
  • PICT0009.JPG
    PICT0009.JPG
    96.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy