Wuzetka cytrynowa

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
malgosia @ 21 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=419146zrobiłam a raczej próbowałam biszkopt mi nie urósł ma ze 2 cm...
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif
Hm, to samo miałam. Ciekawe dlaczego jednym to ciasto wychodzi, a drugim nie...
gruebel_2.gif
 

hhera

Member
Cze 4, 2006
53
0
0
ok mam kilka pytan
czy zmona zrobic tak ,ze np najpierw ubije białka na sztywna piane pozniej dodam cukier puder ...
a na koncu zolta i ejszcze chwile ebde ubijac ??

i czy jak upieke dzis ciasto i schowa to jutro nasaczyc herbata czy dzis?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ja robiłam biszkopt ze swojego przepisu, bo z tego niestety klapie, więc ubiłam pianę po rochę dosypując zwykły cukier, nie puder, do niej domieszałam delikatnie żółtka, a potem też delikatnie mąkę i proszek do pieczenia.

A z nasączeniem to zależy, jeśli dziś chcesz przekladać kremam to nasącz ciasto, a samego biszkoptu, nie radzę przetrzymywać nasączonego.
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
u mnie niestety ciasto katastrofa! Biszkopt nie urusł.. zrobiłam drugi ale Masa mi się zważyła!
baa.gif
baa.gif
baa.gif
nie wiem czemu?! robiłam dokładnie tak jak w przepisie! do śmietany podczasu ubijanie dodałam cukier nie wyłączając miksera dolałam ostygniętą galaretke. Nie uzyskałam gładkiej masy ale zważoną żółtą śmietane....
icon_redface.gif
baa.gif
cry_1.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
malgosia @ 26 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=421347u mnie niestety ciasto katastrofa! Biszkopt nie urusł.. zrobiłam drugi ale Masa mi się zważyła!
baa.gif
baa.gif
baa.gif
nie wiem czemu?! robiłam dokładnie tak jak w przepisie! do śmietany podczasu ubijanie dodałam cukier nie wyłączając miksera dolałam ostygniętą galaretke. Nie uzyskałam gładkiej masy ale zważoną żółtą śmietane....
icon_redface.gif
baa.gif
cry_1.gif
Ale jak postoi jeden dzień to będzie super smaczna i nikt zważenia nie zauważy, mnie się zrobiły kluski z galaretki ale na drugi dzień wyglądało to jakbym wrzuciła specjalnie kawałki galaretki
fiesgrins.gif
i była przepyszna
lecker.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Zrobiłam z tego ciasta tort na urodziny bratanka. Bardzo smaczne wyszło, chociaż trochę przeszkadzał mi w śmietanie smak tego śmietan-fixu, wolę jednak bardziej naturalne smaki. Zwykle do w-z robię bitą śmietanę z dodatkiem, w celu jej utrwalenia, samej żelatyny. Ale całość ogólnie bardzo udana.Biszkopt nasączyłam delikatnie wodą z cukrem i cytryną.
 

Załączniki

  • tort_auto_013a.jpg
    tort_auto_013a.jpg
    45 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_auto_016a.jpg
    tort_auto_016a.jpg
    59.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif
Ale cudo!
icon_eek.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
eek2.gif


Śliczne dzieciaki
rofl.gif
 

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
Bedę dzisiaj robić! Trzymajcie kciuki!

Aha i mam pytanie? Jaka jest najlepsza śmietana do tego kremu? 36% to wiem. Ale wiadomo ze są 36 lepsze i lepsiejsze...
icon_lol.gif
 

wesola30

Member
Sty 25, 2006
614
0
0
Ta w-zetka to u nas na topie jest
daumen.gif
lecker.gif


Beata ten tort to Ci cudownie wyszedl
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Sini, a czemu miałaby sie nie ubić?
gruebel_2.gif
Mi piątnicy slicznie i szybko sie ubija
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy