Wuzetka cytrynowa

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Agusiu pożyczyłam sobie biszkopt z Twojej wuzetki :mrgreen: wyrósł wielki, jest przepyszny :mniam: dziekuję bardzo :bussi:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
kasha, tobie też? :roll:
Mnie zabrakło jeszcze odwagi, by znów się za niego zabrać... :denknach: Ale Sylwia sobie chwali... :gruebel: Może jego trzeba piec w dni nieparzyste :mrgreen: ?

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
może, może... :lol: a jak mi wyszedł to chyba musi byc dobry bo mam pecha do biszkoptów (miał zwyczaj wychodzić mi tylko ten zawsze się udający Hihihiiiii ;) )

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
To ja juz nie wiem, zazwyczaj mam rękę do biszkoptów :roll: :lol:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Niestety biszkopt wyszedł niejadalny, mokry, twardy i miał niecałe 2cm wysokości, robotem nigdy nie jestem w stanie uzyskać sztywnej piany z samych białek a co dopiero z całych jaj
icon_sad.gif

zrobiłam biszkopt z tych składników co podała Agusia tylko po swojemu, czyli ręczną trzepaczką białka z cukrem, następnie żółtka i mąka z dodatkami. Miałam już tylko 3 jajka, ale składników dałam tyle co do 5 jaj i wyszedł mi bardzo pulchny i wysoki biszkopcik
icon_biggrin.gif

Ciasto jest smaczne, ale coś mi nie wyszło z galaretką, ciągle mi zastygała i musiałam ją rozpuszczać na nowo
icon_smile.gif
no i gdy ją dodałam to momentalnie osiadła na dnie i w śmietanie latały fajne kluski z galaretki, następnym razem rozpuszczę galaretkę w większej ilości wody i dam mniej cukru
icon_smile.gif

Wszyscy się zajadali i mówili, że to ciasto jest przepyszne

ina77

Member
Sie 3, 2006
64
0
0
bardzo lubie w-z ke tylko zawsze robie o smaku waniliowym ewentualnie śmietankowym bo pomimo że lubie cytryne jeść samą to ciasto w-z ka nie przejdzie o smaku cytrynowym

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Ina ale właśnie zupełnie nie była wyczuwalna cytrynka, nad czym osobiście boleję, wyobrażałam sobie, że ciasto będzie kwaskowate, a ono było bardziej słodkie od galaretki, ciekawe czy możnaby dodać skórkę cytrynową i wcisnąć 1 cytrynę do śmietanki

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zrobiłam doświadczenie i zamroziłam kawałek wuzetki na talerzu, następnie schowałam ją do torebki, wczoraj rozmroziłam połowicznie i była cudowna, smakowała jak tort lodowy, część zostwiłam do całkowitego rozmrożenia też była genialna :lol:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Kasha - nie szkoda ci było torebki :lol: Ja takie rzeczy chowam do woreczków plastykowych :lol:
Kurczę, muszę znowu się chyba wsiąść za tą WZ-kę :denknach: Dlaczego miałoby innym wychodzić, a mnie nie...

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Dobrze wiedziec ;) Dzieki Kasiu za podzieleniem sie doswiadczeniem ;)

Kurcze...- ze tez nie wpadlam na zamrozenie, jak jadlam ja tydzien :lol:

ale za to testowalam, po jakim czasie jest jeszcze zdatna do uzytku :mrgreen:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Kasha - nie szkoda ci było torebki :lol: Ja takie rzeczy chowam do woreczków plastykowych :lol:
Kurczę, muszę znowu się chyba wsiąść za tą WZ-kę :denknach: Dlaczego miałoby innym wychodzić, a mnie nie...
Nie wiem dlaczego woreczek nazwałam torebką :dump:

Liv

Member
Maj 3, 2006
621
0
0
Masa z tej wuzetki tak mi smakuje, że wykorzystuję ją gdzie się da - ostatnio użyłam jej do tortu.

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,371
3,099
113
Zrobiłam w-zetkę na imieniny męża. W piątek upiekłam ciasto - w tortownicy ok. 24 cm. Wyszło super. W sobotę zrobiłam masę z 0,75 l. śmietany 30% z kartonika. Ciasto nasączyłam herbatą z cytryną i cukrem. Goście się zajadali. Moja siostra nie mogła uwierzyć, że nie jest kupione. REWELACJA!

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Ja nasączyłam b.mocną herbatą-i wyszło pyszne

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy