Wuzetka cytrynowa

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
Po przeczytaniu tylu komentarzy stwierdziłam ze muszę upiec w-z.Zrobiłam wszystko według przepisu użyłam swojskie jajka jednak okazało sie ze ciasto wyszło za niskie więc postanowiłam upiec drugi biszkopt na górę tym razem wykorzystałam jajka zakupione w sklepie i co sie okazało .. ? że ciasto wyrosło SUPER!!!! i żeby nie zmarnować go wykorzystałam na ciasto z galaretką. W-Z PYCHAAAAAAAA !!!!!!!!!

A zaczynając robić w-z nie wierzyłam że mogą sie ubić całe jajka ale jak widać na zdjęciu obawy szybko minęły

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Sinistra, 36% ubija sie lepiej niż 30%. To oczywiste. Mówię jako wielbicielka bitej śmietany. A Piątnica 36%, która sama w sobie jest gęsta nadaje się do ciasta bez żadnych żelatyn, śmietan-fixów i innych tego typu "usztywniaczy". Tylko że niestety jest jej mało. To znaczy nie powiększa swojej objętości tak jak płynna.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Alutko, mamy taki sam mikser
icon_smile.gif
. Ja jestem ze swojego zadowolona, a Ty?

Alice, powtórzę- chylę czoła przed tymi, którym udało się tę Piątnicę ubić. Ja tej sztuki nie umiem dokonać. I wiem, że nie tylko ja.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Alutko, superowe zdjecie, az sie zasliniłam
lecker.gif

No, mnie tez to ciasto wychodzi strasznie niskie
dontknow.gif

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
Nie wyobrażam sobie pracowac z innym mikserem mam go juz bardzo długo i nigdy mnie nie zawiódł. A Twój tez taki pracowity?

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
Uwielbiam ten przepis! Nigdy mnie nie zawiódł. Zrobiłam cytrynowa wuzetkę dla mojego chłopaka i był wniebowziety
icon_smile.gif
icon_mrgreen.gif

wzik4.jpg

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A ta foremka to ma taki kształt (serducho) czy wycinałaś
icon_question.gif

Pikna wyszła
daumen.gif

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
Niestety nie mam takiej foremki, więc bylam skazana na wycinanie
icon_wink.gif

Ilona, ciesze się ze ci sie podoba
icon_mrgreen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nooo ale rowniutko wyszło
daumen.gif

Ja mialam zawsze problem z serduchami. Jak rysowalam to jedna czesc byla zawsze okraglejsza i wieksza
icon_mrgreen.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ilona- jak zegniesz kartke na pol, narysujesz tylko polowe serca i wytniesz wedlug tego cos namalowala,
to po rozlozeniu kartki, a w zasadzie- juz serca, bedziesz miala obie czesci rowne
icon_wink.gif

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
Ilona @ 18 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=541976Nooo ale rowniutko wyszło
daumen.gif

Ja mialam zawsze problem z serduchami. Jak rysowalam to jedna czesc byla zawsze okraglejsza i wieksza
icon_mrgreen.gif
Taaa równiutko
dump.gif
Na tym zdjęciu nie widac wielkości ciasta, ale moge powiedzieć że wyszło nieco mniejsze niz planowałam
zahnlos.gif
. Tak się kończy wyrównywanie połowek przeze mnie
icon_razz.gif

Caritka- nie wpadlam na to
anbetung.gif

Misiowa

Member
Lis 19, 2006
281
0
0
W ten sposób rodzi się nauka
icon_wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

cheers.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
W sobotę skusiłam się na zrobienie W-Z-tki. Bardzo się spieszyłam, więc kroiłam gorący biszkopt aby szybko wystygł. W tym czasie ubiłam śmietanę (łączenie z galaretką obyło się bez żadnych kłopotów). No i w przeciągu dwóch godzin od momentu rozpoczęcia prac przy pieczeniu, już delektowałam się ciastem (zdążyło się nawet schłodzić w lodówce). Jest bardzo dobre i szybciutko się go robi.

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Pyszne, leciutkie, piankowe wręcz ciasto.
Dzisiaj upiekłam już drugi raz w tym tygodniu (przedwczoraj zrobiłam na urodziny).
Piekłam biszkopt w tortownicy 26 cm, pół litra smietany w zupełności wystarczyło na 2 grube warstwy. Galaretkę dałam całą, dodatkowo dosmaczyłam dzisiaj krem 2 łyżkami cytryny, zeby go uwyraźnić.

gagunia

Member
Lip 10, 2007
108
0
0
Tyle pochwał i wspaniałych zdjęć że i ja zrobię to ciasto jutro na niedzielkę i oczywiście podzielę się wrażeniami.Już mi pachnie ten cytrynowy kremik.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy